Klasično jelo kojem nitko ne može odoljeti: pripremite tradicionalni pileći paprikaš i svi će tražiti “repete”

Foto: Shutterstock

Piletina je jedna od namirnica koja se najviše konzumira na svijetu. Za razliku od govedine i svinjetine, nije zabranjena niti u jednoj religiji ili kulturi. Pileće meso je meko, ukusno, svestrano. Od jedne se ptice može napraviti niz različitih jela: od pečenja, juhe, rižota, sve do ukusnog jela na žlicu. Upravo vam takvo danas predstavljamo. Pileći paprikaš klasik je koji je jednostavno napraviti, a koji vole gotovo svi. Za ukusan ručak treba vam tek fina piletina i nešto začina, a kako je u njemu već krumpir ne trebate smišljati dodatni prilog. Recept za pileći paprikaš jednostavan je, a jelo jako ukusno!

JELO JE IME DOBILO PO ZAČINU, SUŠENOJ MLJEVENOJ CRVENOJ PAPRICI

Paprikaš je ime za različite vrste jela na žlicu, kojima je zajednički dominantni začin: crvena mljevena paprika. Svježa paprika, suprotno onom što biste možda očekivali, u njega ne ide. Paprikaš potječe iz Mađarske, čija je paprika na svjetskom glasu, ali jako je rasprostranjen i u našoj Baranji i drugim pograničnim područjima u kojima je ona oduvijek bila dostupna.

Uz pileći, koji danas pripremamo, možda najpoznatiji je paprikaš od ribe, koji se na istoku Hrvatske zove fiš paprikaš. Ovo se jelo može raditi i od govedine ili nekih drugih vrsta mesa, a pileći paprika ostao je do danas najpopularniji.

RECEPT ZA PILEĆI PAPRIKAŠ

Za pileći paprikaš preporučujemo koristiti mesnatije dijelove pileta, poput bataka i zabataka. Oni su sočniji od prsa i dat će jelu bolji okus. Ako radite jelo za više osoba, možete iskoristiti i cijelo pile nasječeno na komade. Također, prije pripreme preporučujemo da skinete kožicu s mesa jer ona kad se raskuha nema neki okus. Možete ga pripremiti i bez krumpira, pa kasnije odabrati prilog po želji. Za pileći paprikaš za dvije osobe bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 500 g piletine (bataci, zabatci ili nasjeckano cijelo pile)
  • 2 krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1–2 mrkve
  • 1 žlica ulja ili masti
  • 1 velika žlica crvene mljevene paprike
  • sol, papar
  • 2 lista lovora
  • 1 l vode ili pilećeg temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli G.K. (@healthier.hr)

POSTUPAK PRIPREME

  • Nasjeckajte luk i mrkvu, krumpir ogulite i narežite na kockice.
  • U loncu ugrijte ulje, pa dinstajte luk i mrkvu desetak minuta.
  • Dodajte malo soli, papra i dio mljevene paprike, promiješajte.
  • Stavite piletinu, okrenite nekoliko puta da se obloži začinima. Dodajte ostatak paprike.
  • Nakon desetak minuta ulijte vodu ili temeljac, dodajte lovorov list i kuhajte 30 minuta.
  • Po potrebi dodajte još začina, pa ubacite krumpir.
  • Kuhajte još 40 minuta na laganoj vatri, zatim dodajte koncentrat rajčice.
  • Po želji meso skinite s kostiju ili poslužite u komadima. Obavezno izvadite lovor.
  • Poslužite toplo, uz svježi kruh.

Pročitajte još