Jednu od najboljih pizza u životu, s crnim, hrskavim tijestom, kušali smo u srcu slovenske prijestolnice! Vrhunski sastojci su iz Italije, a nadjevi vrlo maštoviti

San Daniele pizza iz Fétiche Bara u Ljubljani, s crnim tijestom, burratom, rajčicom i pršutom San Daniele
Foto: putnikofer.hr

Dok neki putuju zbog povijesnih atrakcija i znamenitosti koje su vidjeli na filmskom platnu, drugi se, bježeći od ljetne vrućine, odlučuju za osvježenje na obližnjim rijekama i jezerima. A onda postoji i treća vrsta putnika – oni koji na pakleno vruć dan uskoče u automobil i zapute se u Sloveniju iz jednog jednostavnog razloga: zbog pizze! Upravo taj treći putnik bio sam ja prošlog vikenda, a moj cilj bio je jasan – Fétiche Bar u Ljubljani i San Daniele pizza. U srcu šarmantne slovenske prijestolnice, ovaj ugostiteljski objekt mjesto je koje je posljednjih mjeseci privuklo moju pažnju zbog brojnih pohvala na društvenim mrežama. Činilo se da nije riječ o običnoj pizzi, već o gastronomskom remek-djelu koje vrijedi kušati, pa sam odlučio osobno provjeriti o čemu se radi.

NJIHOVA SAN DANIELE PIZZA PRAVA JE ZVIJEZDA DRUŠTVENIH MREŽA I TO SASVIM OPRAVDANO

Kada prvi put zagrizete San Daniele pizzu u ljubljanskom Fétiche Baru, odmah shvatite da ste zakoračili u svijet daleko od prosječnog ugostiteljskog iskustva. Ovo nije samo još jedan restoran koji u ponudi ima pizzu zato što je to “ono što gosti traže.” Ne, ovdje je svaki zalogaj rezultat promišljenog spoja tradicije i inovacije, te savršene harmonije okusa i tekstura. Već i sam pogled na jelovnik daje do znanje da su sastojci ovdje pažljivo odabrani, što odmah ostavlja dojam da ste u rukama istinskih majstora – onih koji s nevjerojatnom strašću i posvećenošću pristupaju svakom, pa i najmanjem, detalju.

Pršut San Daniele, poznat po svojoj delikatnoj teksturi, finoj slanosti i dubokom, slatkom okusu mesa, pažljivo je složen na hrskavom crnom tijestu, što me odmah vratilo u samo srce Italije – zemlje čija ljepota, barem po mom mišljenju, nema premca. Kremasta burrata, koja se topi u ustima, savršeno se nadopunjuje sa svježim San Marzano rajčicama koje jelu dodaju blago kiselkastu svježinu. Sve je zaokruženo s nekoliko kapi maslinovog ulja, koje samoj pizzi daju dubinu i puninu okusa.

Posebnost ove pizze ne leži samo u savršeno usklađenim okusima, već i u samom tijestu. Njegova crna boja odmah privlači pažnju, a lagana i hrskava tekstura, nastala od kiselog tijesta bez kvasca, nudi potpuno novo iskustvo – nešto što provocira osjetila i pomiče granice onoga što smo do sada smatrali pizzom.

SPECIFIČNI OKUS I KARAKTER KOJI IZDVAJA FETICHE BAR OD OSTALIH PIZZERIJA

Prije nego što smo odlučili kušati ovu jedinstvenu pizzu, pregledali smo recenzije posjetitelja na društvenim mrežama. Mnogi su isticali da tijesto podsjeća više na panini nego na tradicionalnu pizzu. Međutim, upravo ta specifičnost daje ovoj pizzi poseban karakter koji izdvaja Fétiche Bar od ostalih pizzerija koje smo posjetili. Iako ova varijanta možda neće zadovoljiti ljubitelje klasične napuljske pizze, nama se pokazala kao pun pogodak.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fétiche Bar & Pizza (@fetichebar)

Ambijent u kojem se pizza poslužuje neizostavan je dio cjelokupnog doživljaja. Kada kročite u Fétiche Bar, odmah vas obuzme osjećaj modernog, a ipak toplog interijera, smještenog tik uz mirnu rijeku Ljubljanicu. Ovdje imaju i bogat izbor pića pa bez obzira odlučite li se za neki od kreativnih koktela, craft piva ili domaćih vina, jasno je da su pažljivo odabrana kako bi besprijekorno nadopunila gurmanski jelovnik. Istina, cijene su nešto više, San Daniele platili smo 17 eura, ali s obzirom na vrhunsku kvalitetu sastojaka i pažnju koja se ulaže u svaki detalj, taj je trošak više nego opravdan.

NEOČEKIVANA KOMBINACIJA: PIZZA S PISTACIJEM

Osim San Daniele pizze, Fétiche Bar nudi i druge intrigantne kombinacije, poput Prosciutto Funghi pizze koju je ostatak mog društva odlučio isprobati, po cijeni od 15,50 eura. Naravno, nisam mogao odoljeti da ne uzmem barem jedan zalogaj, pogotovo kad sam vidio da je posuta pistacijama (da, dobro ste pročitali). I moram priznati, ta neočekivana kombinacija sastojaka – sočna San Marzano rajčica, pečeni pršut, svježa mozzarella, šampinjoni, lagana rikotina pjena, sve zaokruženo hrskavim pistacijama i mirisnim maslinovim uljem – savršeno se uklopila, a okus me je ugodno iznenadio i oduševio.

Uz gourmet pizze, u Fetiche Baru možete uživati i u salatama, burgerima i paninijima, kao i velikom izboru lokalnih piva. Sve to možete iskusiti u prekrasnom ambijentu uz rijeku Ljubljanicu, koja presijeca čarobnu slovensku prijestolnicu. Ljubljana je od Zagreba udaljena samo 130 kilometara te je idealna vikend destinacija za opuštanje i istraživanje nečeg novog. Ako tražite idealno odredište za bijeg od svakodnevice, ali i mjesto na kojem možete uživati u pizzama na posve nov način, izlet u Ljubljanu i Fétiche Bar svakako su odličan izbor.

Pročitajte još