Gdje pojesti dobru pizzu u Zagrebu? Osam omiljenih lokacija za opušten poslovni ručak, ali i romantičnu večeru

Pizzerije u Zagrebu: 8 mjesta na kojima možete pojesti odličnu pizzu

Omiljeno jelo milijunima ljudi diljem svijeta danas postoji u bezbroj oblika, izdanja i kombinacija. Poslužuje se na gotovo svakoj rođendanskoj proslavi, druženjima u dvorištu, dječjim zabavama pa čak i svečanostima. Hrskava, mekana, sočna, iz krušne peći, malo umaka od rajčice, dobrog sira i možda još pokojeg sastojka… doživljaj je kojem vaše nepce ne želi reći ne. Gastronomska scena u Zagrebu posljednjih je godina sve jača, pomno se prate kulinarski trendovi, a samim time raste i broj lokala koji poslužuju pizzu. Svako mjesto ima svoju politiku, jedni se ističe po napolitanskom stilu, drugi po domaćim namirnicama, a neki po ugodnom ambijentu. Provjerili smo na kojim mjestima možete pojesti odličnu pizzu: ovo su pizzerije u Zagrebu idealne za opušten poslovni ručak, ali i romantičnu večeru!

FRANKO’S PIZZA&BAR, BRANIMIROVA 71A

Otkako je otvorila svoja vrata u zagrebačkoj Branimirovoj ulici 2019. godine, pizzerija Franko’s se na samom početku nametnula kao mjesto s ponajboljim pizzama u gradu. Već u prvim mjesecima prepoznata je zbog kvalitetnih sastojaka poput posebnog talijanskog brašna vrhunske kvalitete i fermentiranog tijesta koje leži najmanje 48 sati prije nego što završi u ručno izrađenoj krušnoj peći, a da je tako pokazuje i priznanje koje im je prošle godine došlo u ruke.

View this post on Instagram

A post shared by Franko’s Pizza & Bar (@frankos_pizzabar)

Naime, ova je pizzerija zasjala na listi 50 najboljih u Europi prema izboru Acqua Panne i San Pellegrina, a ovdje možete kušati zanimljive kombinacije poput pizze s mortadelom od vepra s tartufima i kremom od pistacija ili s dimljenim obrazima crne svinje. Osim odličnih pizza, Franko’s nudi i zanimljiv izbor drugih jela poput tjestenina, burgera i salata, ali i sjajna vina, craft pive i zavodljive koktele.

PIZZERIA KARIJOLA, VLAŠKA 63 I BADALIĆEVA 18

Jedna od najpopularnijih i po mnogima najbolja zagrebačka pizzerija nalazi se na dvije lokacije u gradu – u Vlaškoj i na križanju Kranjčevićeve i Badalićeve ulice. Sama pizza zadovoljit će sve one koji vole izvorni talijanski način pripreme: tanko i hrskavo tijesto, svježe namirnice, rajčica u tragovima i Mozzarella u obilju. Pizzeria Karijola svoju priču započela je na otoku Visu, nakon čega je otvorena i u Zagrebu, a razlog zbog kojeg se već godinama nalazi na listi najboljih je jednostavan – kada je riječ o sastojcima, u Karijoli kompromisa nema. Specijalitet kuće je istoimena pizza, Karijola, uz Mozzarelu i umak od rajčice nadjevena je dimljenom šunkom (pršutom), rikolom i malim, svježim rajčicama. Za prste polizati!

View this post on Instagram

A post shared by Varionica (@varionica_brewery)

DUKSA, EDE MURTIĆA 14 I DUKNOVIĆEVA 4

Pri samom ulasku u pizzeriju Duksu primijetit ćete da pizzu peku u krušnoj peći, što je uvijek dobar znak kada govorimo o njihovoj kvaliteti. Ono što odlikuje njihove specijalitete je prvenstveno jednostavnost u kombinaciji s vrhunskim sastojcima pa ćete ovdje pronaći crvene i bijele pizze, ali i zanimljive, duhovite nazive poput ‘Koza nostra’ (pizza s kozjim sirom), ‘Tuna se crveni, valjda od srama’ (pizza s listićima od tune), ‘Inćuni se izležavaju na maslinovom ulju, neće dugo’, ‘Ostalo mi taj dan u fridžu, ispalo zakon’…. Osim finih pizza, gosti je prepoznaju i po ugodnom interijeru živih boja i odličnoj ponudi piva i vina.

AL DENTE, BOGOVIĆEVA 5

Smještena u centru grada, u Bogovićevoj ulici, Pizzeria i trattoria Al Dente otvorena je prošle godine i u kratkom je vremenu postala omiljeno mjesto brojnih Zagrepčana i njihovih gostiju. Ovdje možete uživati u jelima koji kombiniraju talijansku tradiciju i domaće namirnice, a ističu se vrhunske pizze, tjestenine, ali i razna dnevna mesna i riblja jela. Prvo što će vam privući pažnju je elegantno uređen interijer, radi se o restoranu koji namirnice nabavlja od OPG-ova i malih lokalnih proizvođača, i upravo je zato odlično mjesto za opušten poslovni ručak, ali i romantičnu večeru.

Pizze su im specifične zbog debljih rubova, posebnog brašna, ali i tijesta čija fermentacija traje najmanje 48 sati, a dnevne specijalitete pripremaju ovisno o tome koje su svježe namirnice dostupne, tako da svaki dan možete probati nešto novo, primjerice svježu jadransku ribu ili slavonsku crnu svinju.

BISTRO&PIZZERIA PUBLIC, TOMISLAVOVA ULICA 11

U zagrebačkom kvartu Voltino, Bistro&Pizzeria Public mjesto je u kojem se posljednjih mjeseci traži slobodan stol. Ovaj mali, skriveni, kvartovski dragulj uređen je u modernom ambijentu punom staklenih stijena i poslužuje vrhunske napuljske pizze i klasična jela pripremljena na moderan način. Tijesto za pizzu ovdje stoji minimalno 72 sata, prhko je i punijeg okusa, i upravo je u tome tajne pripreme kraljice talijanske gastronomije.

”Ideja Publica je spoj toplog i ugodnog ambijenta, druženja i odlične hrane spravljene od probranih namirnica. Poslužujemo vrhunsku napolitansku pizzu i klasična jela. Teško nam je izabrati jela koja bi posebno izdvojili jer je kroz nekoliko mjeseci preko 500 kušača isprobavalo majstorije našeg šefa kuhinje i pizzaiola kako bi složili jednostavnu, a opet sveobuhvatnu ponudu i svaki od njih je izabrao svog favorita s karte jela.” – stoji na web stranicama omiljenog lokala na zapadnom dijelu grada.

PIZZERIA PARK, MARTIĆEVA UL. 14D

Pizzeria Park nalazi se na križanju zagrebačke Martićeve ulice i Ulice Frane Bulića. S više od četrdeset mjesta, prozračnim i šarenim interijerom i jelovnikom koji trenutačno obuhvaća 16 različitih pizza, postala je nezaobilazna destinacije u širem centru grada. Ljubitelji vrhunske talijanske pizze doći će na svoje jer se ovdje sve peče u krušnoj peći koja je stigla iz Italije, a isto je i s gotovo svim namirnicama. Pizzeria ima i svoj mali bar, a kuhinja je otvorena pa ako poželite saznati na koji se način priprema prava talijanska pizza, dovoljno je prošetati, pozdraviti djelatnike i pitati za savjet.

PIZZERIA FIANONA, LANIŠTE 16

Smještena u zagrebačkom Laništu, pizzeria Fianona otvorena je u listopadu 2006. godine i ubrzo nakon otvaranja svojom se kvalitetom nametnula kao jedna od vodećih u gradu. Atmosfera i cijela priča odiše poznatim starim talijanski duhom gdje se isprepliću tradicija i moderno doba. Osim klasičnih varijacija na temu imaju i pizzu s gamberima i balzamičkim octom, lososom i grana padanom, biftekom i mozzarellom, kao i kombinacija tartara, škampa i rikole.

BASTA, VARŠAVSKA UL. 5 I HRGOVIĆI 51 (JARUN)

‘Mirna oaza u centru Zagreba koja te vodi na putovanje kroz najstarije čuvanu tajnu Napulja’, tako svoju priču započinje popularna pizzeria Basta koja je 2015. otvorena u Varšavskoj 5 (odmah pored Kina Europa), a od nedavno je možete posjetiti i na zagrebačkom Jarunu, na mjestu nekadašnje kultne pizzerije Edo. Basta u svojoj ponudi ima pizze, salate i sendviče, a najpopularnije su im pizze napoletane. Ovdje možete uživati i u vrlo dobrom odabiru sireva i suhomesnatih proizvoda, ambijentu u stilu miksanog rustikalnog i industrijskog dizajna, odličnoj ponudi domaćih vina…

Pročitajte još