Skriveni gastro biseri Dalmacije: 6 odličnih restorana u Zadru u kojima ćete provjereno uživati

Restorani u Zadru koje morate posjetiti
piše Putni Kofer

Grad podno Velebita magično je privlačan turistima u svako godišnje doba, a posebno u ljetnim mjesecima. Za Zadar je slavni redatelj Alfred Hitchcock rekao da je tamo doživio najljepši zalazak sunca, a svi će se složiti kako svakim posjetom može ponuditi nešto sasvim originalno i posve novo. Kultura, povijest, priroda, plaže, ovaj grad i njegova okolica imaju to sve, a ako se pitate gdje fino jesti u Zadru, ovi restorani nude autohtona dalmatinska jela koja osvajaju na prvi zalogaj i oduševit će i najzahtjevnija nepca.

Dosta vam je svega? Zašto ne biste razmislili o životu na kruzeru koji putuje svijetom 3 godine i uključuje posjet svim kontinentima

RESTORAN KARMA

Restoran Karma u vrlo kratkom vremenu od otvaranja postao je omiljena gastro destinacija u Zadru, nalazi se na šetnici tik uz more te je pravi raj za sve gurmane. Iz njihovog zavodljivog jelovnika izdvajamo 4 jela šefa kuhinje: Sous-vide sipa sa slanutkom, file bijele ribe na aromatiziranoj palenti i umaku od naranče, punjene lignje na crnoj palenti i blitvu, janjeća rolada s kroketima od svježeg sira i kremom od graška. Imaju i odlične odreske, prefini rižoto sa škampima te veliki izbor hrvatskih i stranih vina.

RESTORAN FOŠA

Uvučen u bedeme zadarske lučice, Foša je jedan od najpoznatijih ribljih restorana u Zadru. Ima tradiciju dulju od 60 godina, a od samog početka kuhari su ovdje imali jasnu ideju, a to je ponuditi gostima najsvježije i najbolje namirnice iz Jadranskog mora. U tradicionalnom ambijentu, ovdje možete uživati u prekrasnom pogledu na plavetnilo mora, ali i u zavodljivim morskim specijalitetima kao što su škampe, kamenice, tuna, hobotnica, lignje, raznim ribljim juhama te bijeloj ribi. Od svježih namirnica karakterističnih za zadarsko područje, u Foši se pripremaju i jela koja čuvaju drevne okuse dalmatinske kuhinje, ali istodobno njeguju koncept zdrave prehrane i kreativne suvremene gastronomije.

RESTORAN KAŠTEL

”Vizija restorana Kaštel počiva na namirnicama i proizvodima koji pričaju priču o kulturi i tradiciji grada Zadra i njegove okolice. Bilo da je riječ o domaćem siru, maslinovom ulju ili vinu, rezultat je uvijek savršeni balans jednostavnosti i svježine popraćen jedinstvenim i nezaboravnim kulinarskim iskustvom” – tako svoju priču na web stranicama započinje uigrana ekipa restorana Kaštel koji je nagrađen i najvećim priznanjem u gastronomskom svijetu – Michelinovom zvijezdicom. Smješten je u sklopu hotela Bastion u sačuvanim ostacima tvrđave iz 13. stoljeća, a svojim gostima nudi lokalna dalmatinska jela, ali i kreativna jela modernih kulinarskih trendova.

RESTORAN NIKO

Smješten u mirnom predgrađu Zadra, na Puntamici, Restoran Niko osnovan je 1963. godine i danas je jedan od gastronomskih simbola ovog dalmatinskog grada. Kuhinja im je prvenstveno bazirana na ribljim specijalitetima. Osim ugodnog mediteranskog ambijenta i prvoklasne gastronomske ponude, ovdje će vas dočekati veseli domaćini koji nerijetko sa svojom klapom zapjevaju u restoranu. Specijalitet kuće je zelena pašta sa škampima!

RESTORAN-PIZZERIJA ŠIME

Restoran Šime je prekrasni, mali lokal duge i bogate tradicije obitelji Mičić. Svoje znanje i ljubav prema kulinarstvu svojim zadovoljnim gostima pružaju generacijama, još od davne 1981. godine. Mesni i riblji specijaliteti, vegetarijanski specijaliteti, tradicionalna dalmatinska kuhinja… Ovdje će se pronaći ponešto za svakoga, a mnogima omiljeno jelo je pizza. Naime, ako pitate bilo kojeg lokalca gdje se u Zadru jede najbolja pizza, svi će odgovoriti isto – kod Šime na Boriku!

RESTORAN PET BUNARA

Smješten pored istoimenog trga, restoran Pet bunara više od 35 godina doprinosi bogatstvu i profinjenosti zadarske gastronomske scene. Svoj jelovnik prilagodili su u skladu s poviješću grada Zadra, a kako i sami kažu, stvaraju jedinstveno kulinarsko iskustvo uporabom što je više moguće sezonskih, lokalno uzgojenih sastojaka, uključujući organsko meso, divljač, ribu, perad, povrće i žitarice proizvedene u skladu s održivim razvojem. S obzirom na to da im je cijeli meni fenomenalan, usuđujemo se reći da je ”Pet bunara” jedan od onih restorana u kojima bismo mogli ručati svaki dan dok ne isprobamo sve što nude.

Nakon dobre spize, idemo u šetnju!

Nije tajna da je Zadar jedan od najljepših i najstarijih gradova na jadranskoj obali. Ugledni svjetski mediji proglasili su ga prije nekoliko godina najljepšom europskom destinacijom za odmor, a o tome da se radi o jednom od najstarijih gradova možete čitati i u enciklopediji ”History of Europe”. Naime, na karti najstarijih gradova Europe svrstan je tik uz Atenu, Lisabon i grčki stari grad Argos. Evo što sve posjetiti u Zadru, gradu s neodoljivim mediteranskim šarmom u koji su se mnogi zaljubili!

PODIJELI ČLANAK