Krem juha od bundeve: imamo recept za najukusniji jesenski obrok uz koji će vas proći nostalgija za ljetom

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Početak jeseni u znaku je jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih. U nastavku saznajte najbolji recept za juhu od bundeve koji ćete probati ove jeseni!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

JUHA OD BUNDEVE: IAKO SU SVE IZVRSNE, ZA OVAJ RECEPT ODABERITE BUTTERNUT ILI HOKAIDO

Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti, no za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.

OVO JE POVRĆE PUNO VITAMINA, MINERALA I VLAKANA, A IMA MALO KALORIJA

U ovom jelu uživajte bez grižnje savjesti jer su bundeve bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a na sto grama ima tek nešto više od 25 kalorija. Čar ovog recepta je i što ga se ne morate strogo držati, možete dodati začine po želji, ubaciti još koju vrstu povrća, te se poigrati sa serviranjem.

Svakako sugeriramo da koristite mesni ili povrtni temeljac, iako će jelo ispasti odlično i s vodom. Okus će biti neusporedivo bolji, a sam temeljac ima blagotvoran učinak na crijeva, kosti i cijeli organizam.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

RECEPT ZA KREM JUHU OD BUNDEVE

  • 1 veća ili 2 manje butternut tikve
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 krumpir
  • 2 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 l povrtnog ili mesnog temeljca (ili vode)
  • sol, papar
  • Za serviranje: bučino ulje, bučine sjemenke, kiselo vrhnje

PRIPREMA

  • Prerežite tikvu na pola, ogulite joj koru, a iz unutrašnjosti uklonite sjemenke. Narežite ju na manje kockice. Krumpir srednje veličine ogulite i narežite na sitne kockice. Ako želite, ovo je trenutak u kojem možete receptu na isti način dodati mrkvu, korabu, celer… Kockice povrća nek budu debele tek centimetar, dva, da se stignu dobro termički obraditi.
  • Očistite i narežite luk pa ga dinstajte na maslinovom ulju pet minuta, dok ne omekša. Pred kraj mu dodajte i usitnjeni češnjak. Dodajte sve povrće koje koristite i dinstajte ga na ulju i luku desetak minuta na slaboj vatri. Zalijte temeljcem, začinite solju, paprom, sušenim ili svježim začinima po želji (odlično idu peršin, vlasac, čak i čili), pa ostavite sve da se kuha oko pola sata. Ako nemate temeljac možete koristiti vodu, ili pomiješajte vodu i temeljac. Količina ovisi o gustoći koju želite dobiti.
  • Kad je sve povrće skuhano i meko, sklonite lonac sa štednjaka i sve usitnite štapnim mikserom. Provjerite začine i dodajte još ako nečega fali. Vratite na štednjak krem juhu još nekoliko minuta.
  • Servirajte tako da u svaki tanjur stavite žličicu kiselog vrhnja, žlicu bučinog ulja te posipate tostirane bundevine sjemenke.
PODIJELI ČLANAK