Hrana i piće

Sve o juhi od kamena: nekad sirotinjsko jelo dalmatinskih mornara danas je delicija koja se poslužuje u finim restoranima

Prije par dana svijetom je odjeknula vijest da u Kini postoji novi specijalitet, marinirano i prženo kamenje koje se cucla, pa potom ispljune. Koliko god ta vijest za naše prostore bila neobična, i u Hrvatskoj se priprema specijalitet u kojem glavnu ulogu ima baš kamen. To je slavna juha od kamena, preciznije morskog kamena, koju i danas često pripremaju moreplovci i ribari. Svoje je mjesto našla čak i na jelovnicima prestižnih restorana. Evo što je točno juha od kamena i kako se priprema!

VRH PLANETEGorostasi visoko iznad oblaka zbog kojih mnogi riskiraju živote: upoznajte pet najviših planina svijeta
Nastavi čitati

KAD SU RIBARSKE MREŽE BILE PRAZNE, KUHALA SE JUHA OD MORSKOG KAMENA

Priča ovom jelu seže u prošlost, u doba neimaštine i štednje. Tada su snalažljivi ljudi s mora, kad bi ulov ribe bio slab ili bi se sve prodalo kako bi se namaknuo novac za normalan život, kuhali morsko kamenje puno malih školjkica, pužića, nekad i ribica… Bilo je to sirotinjsko jelo, u vodu s kamenom dodalo bi se tek nešto povrća pa prepustilo malim morskim stanovnicima kamena da dodaju svoj okus krepkoj tekućini.

OVO JE JELO NAJPOSEBNIJE KAD KUHA NA BARCI, ČIM SE IZVADI KAMEN IZ MORA

Morski kamen nikad se prije kuhanja nije ispirao, već se odmah stavljao u lonac s vodom. Idealno je kad bi se to napravilo još na barci. To i danas često rade stari, iskusni mornari koji plove i uživaju u stapanju s prirodom. No ako se pronađe dobar kamen, juha će biti dobra i kad se skuha po dolasku na kopno, upravo kako su ju spremale domaćice koje su čekale svoje umorne muškarce da dođu iz ribolova. Možda zvuči neobično, ali sam kamen i sav živi svijet na njemu juhi daju poseban okus, more u njegovoj samoj esenciji. 

Pogled u noćno neboOva godina je senzacionalna za gledanje polarne svjetlosti, tvrde stručnjaci! Imaju i savjete gdje, kada i kako ugledati taj svjetlosni fenomen
Nastavi čitati

NAJVEĆI JE IZAZOV PRONAĆI DOBAR KAMEN, MORA BITI ŠUPLJIKAV, PUN ALGI I MALIH MORSKIH BIĆA

Sam recept iznimno je jednostavan, no izazov je pronaći dobar kamen. A bez njega ništa. On mora biti šupljikav, kako bi se u njegovim rupicama mogle smjestiti alge i različiti morski organizmi. Nipošto se kamen ne smije odvaljivati sa svog prirodnog staništa, već treba koristiti kamenje s dna mora ili ono koje je nevrijeme izbacilo na obalu. Za lonac koji će nahraniti četiri do pet ljudi dovoljan će biti kamen malo veći od šake.

DELICIJA ZA ONE KOJI IMAJU NEKU TAJNU VEZU S MOREM

Dalje je postupak jednostavan i uvjetovan dostupnim namirnicama. Kamen se stavlja u hladnu vodu kojoj se dodaje mrkva, luk, može i koji krumpir, peršin… Sa soli oprezno jer će dosta slanosti dati sam kamen, nabolje ju je dodati nakon prvog kušanja. Nakon pola sata do 45 minuta, kamen se vadi, juha procijedi, potom se u nju vraća usitnjeno povrće i zakuha tjestenina ili riža po želji. Unatoč činjenici da su juhu od kamena posljednjih godina na jelovnik uvrstili neki fini restorani koji čuvaju ovaj recept od zaborava, ipak nema straha da će postati raširen i uobičajen recept za naše podneblje. Jer za pronaći idealan kamen treba iskustvo, dobro poznavanje mora i povezanost s njim. Zato će ona ipak ostati delicija onih koji imaju neku tajnu vezu s morem.

Aktualno

Pročitajte još