U Parizu možete popiti kavu za 1 euro i to u čak 200 lokala, bistroa i taverni! Ova interaktivna karta otkrit će vam gdje ih pronaći

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Kava je mnogima nezaobilazan dio dana, napitak s kojim započinju jutro i koji ih podiže kad ih svlada popodnevni umor. Polako ispijati kavu na putovanju, ne nekom novom mjestu ili nepoznatom gradu, ritual je za sebe. Okruženi lokalcima, možete upijati njihovu svakodnevicu, osluškivati bilo grada i uživati u opuštenoj atmosferi. No, s inflacijom i sve višim cijenama svega, ni kava više nije pristupačna kao što je nekad bila. Ali u Parizu, jednom od skupljih gradova na svijetu, možete i dalje popiti jeftinu kavu! Lokacije kava za jedan euro u Parizu otkriva interaktivna karta koja se neprestano nadopunjuje.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

PROSJEČNA CIJENA ESPRESSA U PARIZU JE 2 EURA, A ZA ONU S MLIJEKOM TREBA IZDVOJITI I 4,5 EURA

Rastuća inflacija u prošloj godini uzorkovala je udvostručenje ili čak utrostručenje cijene kave diljem Europe. I u Hrvatskoj je danas teško pronaći kavu za 1 euro, a cijena one s mlijekom redovito doseže, pa i prelazi 2 eura. Prema podacima stranice Globalprice.info, prosječna cijena espressa u Parizu je 2 eura, a za kavu s mlijekom ili cappuccino treba izdvojiti oko 4,5 eura. Na najprometnijim turističkim mjestima te su cijene, dakako, i nekoliko eura više.

INICIJATIVA JE POKRENUTA PRIJE DESETAK GODINA, A SAD SU JU PODRŽALE I PARIŠKE GRADSKE VLASTI

Još prije desetak godina pokrenuta je inicijativa, iza koje je stajalo nekoliko entuzijasta, da se mapiraju mjesta na kojima su cijene kava najpovoljnije. Aktivna je i danas, a nedavno ju je odlučilo podržati i Gradsko vijeće. Cilj im je te pomoći stanovnicima i posjetiteljima francuske prijestolnice da za pristupačnu cijenu dožive lijepe trenutke. Ispostavilo se da kava za jedan euro u Parizu postoji, i to na čak 200 lokacija! Sve ih možete pregledavati na ovoj stranici i pronaći onu koja vam je najbliža ili se nalazi na mjestu koje planirate obići.

SVI MOGU SUDJELOVATI U KREIRANJU KARTE: AKO OTKRIJTE NOVO MJESTO, DOJAVITE OSTALIMA

Iako je podržana od Grada i postavljena i na njihovim službenim stranicama, karta je interaktivna i u njezinom kreiranju mogu sudjelovati svi. To znači da ako otkrijete lijepo mjesto s povoljnom kavom, a ono već nije uvršteno na kartu, možete unijeti naziv lokala i adresu. Moguće je unijeti i detalje, primjerice odnosi li se cijena samo na određeni dio dana ili je aktualna uvijek. Većina iznosa od 1 eura odnosi se na espresso kavu, no na mjestima gdje ona stoji euro obično ni ona s dodatkom mlijeka nije basnoslovno skupa.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

MAPA JE KREIRANA NA TEMELJU DOJAVA S DRUŠTVENIH MREŽA I SAMIH POSJETITELJA PARIZA

Kako stoji na stranicama inicijative, mapa je kreirana na temelju dojava i glasova s društvenih mreža, Facebooka, Instagrama i Tik Toka, te posjetitelja stranice paris.fr. “Nekada je u pariškim tavernama, bistroima, kafićima i restoranima kava koštala jedan euro. Bila su to dobra stara vremena… Ali što je danas? Jeftina mala kava je rijetkost, ali postoji. Javite nam lokacije na kojima se može pronaći,” navodi se na stranici koja se hvali s unesenih oko 200 pariških lokala.

PODIJELI ČLANAK