
Kvizovi
Ako ste u potrazi za jelom koje će vam uljepšati kišne i tmurne dane te vas zagrijati u predstojećim, sve hladnijim mjesecima, ona bi mogla upravo sada završiti. Naime, imamo savršeni prijedlog jednog takvog jela. Taj prijedlog dolazi iz dalekog Uzbekistana, tradicionalno je tamošnje jelo, poznato i pod nadimkom ‘tekući pilav‘. Riječ je o uzbekistanskoj tradicionalnoj juhi koja se zove mastava, za koju imamo odličan recept.
Mastava je, jednostavno rečeno, juha s mesom i rižom. Izdašno je to jelo puno okusa i ako je pripremite definitivno neće požaliti. Tradicionalno se pripremala na otvorenoj vatri, a sastavni je dio uzbekistanske kulinarske ponude, ali i svakodnevice. Naći ćete je na jelovniku praktički svakog restorana, a često ju je veže uz obiteljska okupljanja, praznike i posebne prigode. Naravno, postoje različite varijacije na temu, ovisno o regiji, restoranu i obitelji.
Ljepota mastave je i u tome što dopušta ‘igranje’. Možete je, dakle, prilagoditi svojim vlastitim željama, potrebama i ukusu. Primjerice, možete je slagati s različitim vrstama mesa ili pak u nju dodati primjerice i neko drugo povrće, recimo ciklu. Recept kojim smo se mi inspirirali u pripremi ovog jela pronašli smo na stranici The Art of Uzbek Cuisine, gdje se navodi da je ta juha vrlo blagotvorna, ako ju se začini sa svježe mljevenim paprom, i u slučaju povišene temperature. Taj recept prenosimo i u nastavku, a mi smo, prilikom pripreme, smanjili količinu ulja, doslovno na minimum, te umjesto kockica govedine ili ovčetine koristili mljeveno pureće meso. Za pripremu ove juhe bit će vam potrebno:
Kvizovi
istarska prijestolnica pjenušaca
Najmirniji otok u Istri
NJIHOV GLAS NAPOKON SE ČUJE
Obnovljeno zdanje
Jezero s dva lica
BAJKA NA DLANU
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU