
Kaos na dva kotača
Mali ili veliki, s lukom ili kajmakom i u lepinji! Ti maleni valjušci od mljevenog mesa pečeni na roštilju datiraju još iz Osmanskog Carstva, a u Bosni i Hercegovini već godinama imaju status nacionalnog specijaliteta bez kojeg je svaki posjet Sarajevu nezamisliv. Više od pola stoljeća Baščaršijom se svakodnevno širi miris roštilja iz okolnih ćevabdžinica koje svoje goste mame mirisima, okusima, ali i dugogodišnjom tradicijom i kvalitetom. Svaka od njih ima neku svoju tajnu recepturu, no u suštini pravi sarajevski ćevapi rade se od junećeg i janjećeg mesa te soli bez dodatka drugih začina. Mala porcija obično sadrži 5 ćevapa, velika 10, a konobar će vam ih poslužiti uz sočnu lepinju. Prema mišljenju lokalaca, u nastavku smo izdvojili ćevabdžinice u kojima se poslužuju najbolji ćevapi u Sarajevu.
Tradicija duža od 50 godina najbolje govori o kvaliteti ćevabdžinice Mrkva koja je na Baščaršiji otvorena još davne 1963. godine. Ćevapčići se i dalje kod njih pripremaju prema starom obiteljskom receptu, a u ponudi imaju i druge ukusne mesne specijalitete s roštilja. Udaljena samo nekoliko metara od sarajevske Vijećnice u ulici Bravadžiluk, Mrkva predstavlja jednu od najpopularnijih gastronomskih destinacija u Sarajevu.
Bez obzira odlučite li kušati ćevapčiće, sudžukice, pljeskavicu ili neko drugo jelo s roštilja, u ćevabdžinici Petica osjetit ćete istinski miris i ukus bosanskih specijaliteta. Ovaj lokal je u vlasništvu poznate sarajevske obitelji Ferhatović, postoji još od davne 1984. godine i jedna je od najčešćih asocijacija kada netko spomene Sarajevo. A gdje drugo papati nego kod Petice koja priprema ćevape za plus pet!
Malo je onih koji nisu čuli za kultne ćevabdžinice Željo 1. i 2. u centru slikovitog Sarajeva. Ime su dobile po gazdinom omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru. Osim preukusnih mesnih delicija ovi lokali mogu se pohvaliti i zanimljivim interijerima u kojima dominiraju fotografije nedavno preminulog vlasnika s nogometašima i mnogim poznatim osobama. „Najbolji ćevapi koje sam ikada jeo, pola posla je vrhunski kajmak! Osoblje preljubazno i zabavno” – samo su neki od komentara na TripAdvisoru.
Više od dvadeset godina ćevabdžinica Hodžić nudi ukusne sarajevske ćevapčiće i druga tradicionalna jela s roštilja. Kako kažu vlasnici na svojim web stranicama, jedni su od rijetkih koji se mogu pohvaliti svakodnevnom svježom i friškom mesnom ponudom, a kada su davne 1991. godine otvorili svoja vrata nisu ni sanjali da će tako brzo osvojiti brojne gurmane. Uživajte u ugodnom ambijentu kojim dominiraju bosanski motivi i zapamtite jedno: nalazite se u Sarajevu, kilogrami se ne broje pa nakon ćevapa trk do prve buregdžinice po svoj omiljeni burek ili slasnu pitu.
Kaos na dva kotača
SAVRŠEN ODMOR
Barokna ljepota Hrvatske
Festival pjenušaca i jagoda
PROŠIRENJE PONUDE
SVI NA SLJEME!
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje