Gdje u Zagrebu pojesti zbilja dobar sushi? Evo nekoliko odličnih mjesta s kojima ne možete pogriješiti

Foto: imenso.hr
piše Putni Kofer

Premda Hrvati ne jedu puno ribe, pogotovo onoliko koliko bi mogli s obzirom na blizinu Jadranskog mora, zagrebačka gastro scena posljednjih godina postala je bogatija kada je u pitanju sushi. Ponuda je uistinu raznovrsna, pa ćete u ovoj jednostavnoj japanskoj deliciji moći uživati u brojnim restoranima i fast foodovima, a ponudu sushi bokseva ima čak i Lidl. Pravi sushi chef školuje se cijeli svoj radni vijek pa je tako “restoranski” sushi, kakav se poslužuje u Tekki ili Imensu, neusporediv s ponudom iz frižidera. No, ponekad nam baš treba “sushi to go”, a ako je napravljen od svježih namirnica, pružit će pravi gastronomski užitak. Evo nekoliko mjesta gdje možete pojesti izvrstan sushi u Zagrebu, a uz svako ime pridružili smo i ocjenu s Google recenzija.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

IZAKAYA (4.8), Selska cesta 90b

Izakaya by Time smještena je u Selskoj ulici, a s odličnom hranom i atraktivnim uređenjem zapravo je puno više od kvartovskog lokala. Zovu je japanskim pubom u kojem se nude Asian fusion jela te vrhunska vina i craft pive. S druge strane, cijene u Izakayi su prilično niže nego u Timeu, što je i očekivano s obzirom na lokaciju. Sushi setovi kreću se od 10 do 30-ak eura, ovisno o sastavu.

Najpoznatiji su po sushiju, ali i obrocima u zdjeli, sve popularnijim bowlsima. Atmosfera je opuštena pa je Izakaya vrlo brzo postala prepoznatljivo mjesto za izlazak s prijateljima. 

TEKKA (4.7), Radnička cesta 37b

Smješten u poslovnoj četvrti – Radničkoj ulici, ovaj mali, moderan restoran s otvorenom kuhinjom fokusiran je na japanske specijalitete kao što su nigiri, uramaki i sashimi. Također nudi druga azijska jela wok i spring rolls. Restoran je čak tri godine zaredom dobio znakovitu oznaku “Michelin Plate”, a osim u Zagrebu Tekka se nalazi i u sklopu rovinjskog Lonea koji miriše na luksuz.

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

Dok su najpoznatiji po sushiju, nećete se razočarati ni miso juhom, a ljubitelji mesa redovito komplementiraju goveđi i pileći wok. Korisnici hvale i porcije, koje su, kažu, veće od očekivanih.

IMENSO (4.8), Ul. kneza Domagoja 6

Imenso sushi vrhunsko je gastronomsko iskustvo zbog kojeg ćete se osjećati kao da jedete u Japanu, hvale se vlasnici, a izvrsne recenzije koje restoran ima svjedoče da nisu daleko od istine. Lokal koji se nalazi u blizini Trga žrtava fašizma, u Ul. kneza Domagoja, nudi različite vrste sushija, s raznim ukusnim opcijama, od klasičnih kalifornijskih rolada, sashimija i nigirija do fusion sushija Black Angus rolade.

Sushi se može naručiti već od 5 do 10 eura, dok ćete sashimi ili nigari s izborom vrhunske ribe poput sabljarke, tune i lososa platiti oko 35 eura.

SAKURA (4.7), Frankopanska ul. 11

Japanski restoran u Frankopanskoj ulici drže Kinezi, odnosno Kineskinja koja u Hrvatskoj živi već petnaestak godina, a želja joj je bila otvoriti restoran. Lokal je jednostavno uređen, a u izdvojenom dijelu blagovaonice može se sjediti na strunjačama. Sakura ima izrazito prihvatljive cijene, pa se te tako miso juha može naručiti za manje od 5 eura, setovi sushija od 5 do 10-ak eura, a specijaliteti kuće za 15-ak eura.

Ponuda možda nije ekskluzivna, ali zbog niskih cijena i velikog izbora hrane, Zagrepčani tamo vole svratiti, pa lokal na Googleu drži i izvrsnu ocjenu 4.7.

TAKENOKO (4.4), Masarykova ul. 22

Prvi zagrebački japanski restoran smjestio se u jednom od najatraktivnijih prostora u gradu, a za originalne kombinacije egzotičnih okusa zadužen je dugogodišnji i nagrađivani tim chefova. Takenoko se nalazi na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice, a otkako je otvoren, postao je prepoznatljivo ime i sinonim za modernu istočnjačku fuzijsku kuhinju.

U Takenoku su sushi i sashimi već gotovo 20-ak godina standardno dobri, a cijene su malo veće nego u drugim restoranima, pa se tako sushi setovi kreću od 20 do 30 eura.

FISHERIJA (4.9)

Premda je Fisherija, kao tvrtka za trgovinu smrznutom i mariniranom ribom, nije prvi izbor za uživanje u sushiju, njihovi boksevi su prilično hvaljeni. Fisherijin “sushi to go” stoji u hladnjacima, i kao takav nikad ne može biti kao restoranski sushi koji u pravilu treba biti sačinjen od mlake riže. No, unatoč tome, Zagrepčani vole svratiti ovdje po svoju kutijicu japanskih delicija, a tvrtka ima zaposleno osam vrhunskih sushi chefova koji svakodnevno rade svježi sushi.

U ponudi Fisherije naći ćete izvrsni sushi nigiri, hosomaki i uramaki u verzijama do lososa, tune ili vegetarijanski, nigiri ebi s kozicama te California rolice s jadranskim kozicama te mnoštvo drugih ukusnih varijanta sushija, po cijenama bokseva od 11 do 20-ak eura.

PODIJELI ČLANAK