
U iščekivanju bijelog dima
Primamljivi štandovi iz kojih se šire opojni mirisi i okusi, lokalni proizvođači, craft pivo i ginovi, ručno rađene slastice, tradicionalna i egzotična jela, glazbeni programi, buvljaci… Nema sumnje, festivali ulične hrane preplavili su cijeli svijet. A za tim trendom ne zaostaje ni glavni grad Hrvatske koji je u posljednjih nekoliko godina postao domaćin nekoliko vrhunskih događanja na otvorenom. Jedan od njih započeo je prije tjedan dana, a trajat će do nedjelje, 18. rujna u prekrasnoj zelenoj oazi trga dr. Franje Tuđmana. Uz brojne nove izlagače koji su po prvi puta predstavljeni publici, Zagreb Burger Festival na čak 19 različitih kućica, od čega je 13 posvećenih isključivo pripremi burgera, pravi je raj za sve gurmane i hedoniste. Prošetali smo festivalom i zavirili u ponudu slikovitih kućica i pronašli nevjerojatne burgere s otoka Hvara, iz Azije, Srbije i Južne Amerike. Evo naših dojmova…
Flying Pig iz Jelse na otoku Hvaru po prvi put se predstavlja na najpoznatijem hrvatskom street food festivalu. Veselu ekipu predvodi vlasnica Maja Bučić čiji je meni nagradio dobrim kritikama jedan od najpopularnijih svjetskih turističkih portala, Lonely Planet, a u Zagreb su ponosno donijeli četiri sjajna burgera o kojima se priča već danima – Fatty Supreme, Barbie-Q, Hot Honey i Plant Punk!. Njihova najsjajnija zvijezda je burger Barbie-Q koji će vas osvojiti na prvi griz s vlaško-bodulskom kombinacijom sastojaka kao što su drniška panceta, domaći senf s otoka, ninska sol, a tu su i dimljeni BBQ umak, sočna junetina i marmelada od luka.
Drniška panceta ovom prefinom burgeru dala je poseban šmek zbog koje je svaki zalogaj bio pravi užitak, idealan spoj slatkog, kiselog i slanog, a uz prihvatljivu cijenu od 59 kuna – uigrana domaća ekipa s najsunčanijeg hrvatskog otoka zaslužila je čistu peticu.
Prepoznatljiva zelena BBQ Hot Yard prikolica naša je sljedeća adresa, a s otoka Hvara otputovat ćemo u daleku Aziju. Već sami nazivi njihovih burgera teleportiraju u svjetski poznate kuhinje i otvaraju apetit – Texas Ranger, American Classic, Mexican Mole i Kimchi KardAsian – a mi se odlučujemo za posljednji koji možda ima smiješno ime, no vlasnici nam kažu da su njegovi sastojci i više nego ozbiljni. Junetina s roštilja na ugljen, korejsko fermentirano povrće, hishio majoneza, cheddar, listići korijandera – sama kombinacija zvuči egzotično, baš kao što i jest u stvarnosti.
Ovaj burger je idealan za sve ljubitelje pikantnih jela, ljutina nestaje u ustima nakon dvadesetak sekundi, njegovu veličinu bismo ocijenili kao veliku te je općenito jako sočan s mrvicu suhim pecivom za naš ukus. Zbog svog imena koji asocira na poznatu reality zvijezdu ne prestaje golicati maštu publike pa ćete vjerojatno po svoj zalogaj čekati u redu, ali definitivno se isplati! Cijena ovog burgera je 69 kuna.
Još jedna superzvijezda ovogodišnjeg festivala je burger Local one kojeg nam je predstavio Toni Marinković, Splićanin s novosadskom adresom. Njegov Toster najbolji je ugostiteljski objekt s burgerima u Novom Sadu, a kroz desetak godina marljivog rada i truda, dobru reputaciju je stekao i izvan zemlje. Zašto su svi ludi za Local one burgerom? Pa u njemu je sve lokalno, entuzijastično odgovara Toni, od domaćeg ajvara, izvrsnog moussea od kajmaka pa do senzacionalnih duvan čvaraka.
Ovaj burger oduševio nas je okusima čudesnog srpskog ajvara koji dominira u ustima te izrazito sočnom lepinjom i srednje pečenom govedinom pa ako ste u potrazi za lokalnim iskustvom – s Tosterom sigurno nećete pogriješiti. Njegova cijena je 78 kuna.
Restoran El Toro od samog otvaranja privukao je pozornost na zagrebačkoj gastro sceni, a na ovogodišnjem festivalu burgera u utrku za najboljim krenuli su s tri vrhunska igrača – Clasic, Asado i Peruvian style. Kušali smo Peruvian style burger od black angus mesa s umakom od aji amarila, zelenom avokado kremom, tostiranim kukuruzom, čipsom od plantana banane i svježim korijanderom.
Iskusni chef kuhinje Mario Mihelj već godinama uspješno se igra i spaja namirnice iz Latinske Amerike i oduševljava sve one koji probaju njegove specijalitete. Ovim burgerom dominira slatkasti okus, avokado krema se osjeti blago u pozadini, a nama se jako svidjela sočnost svih sastojaka. Neobičan, drugačiji i, slobodno možemo reći – najegzotičnije izdanje Zagreb Burger Festivala 2022. godine. Možete ga kušati po cijeni od 74 kune.
Iako mnogi smatraju da biljni burgeri imaju vrlo sličan okus i teksturu kao klasična izdanja ovog mnogima omiljenog jela, najpopularniji proizvod iz kućice Beg’s plant based u potpunosti nas je iznenadio jer vjerojatno nikada ne bismo pogodili da pljeskavice koje jedemo nisu životinjskog porijekla. Beg’s Karlo’s double-decker prodaje se za 88 kuna, njegovo je meso od proteina graška, a tu su i cheddar sir, callowfit BBQ umak, honey mustard mayo umak s ukiseljenim ljubičastim lukom i jalapeño papričicama koji savršeno prate ovu neobičnu kombinaciju.
Vizualno je bio jako primamljiv, a jedina mu je mana što je prevelik pa se malo teže jede. Nakon ovog iskustva, sigurni smo da će ova „zdravija verzija” burgera impresionirati sve one koji tvrde da je burger nezamisliv bez mesa. Probajte i uvjerite se sami!
U iščekivanju bijelog dima
Gubitak za čovječanstvo
SVI U TUROPOLJE!
Kvizovi
NE MOGU NA KRAJ S TURISTIMA
Slavna pomorska ruta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa