
PUTEVIMA POVIJESTI
Vrhunske pizze, topla atmosfera i talentirani mladi pizzaiolo... Pizzeria Kora u Jastrebarskom novo je gastro otkriće koje nas je potpuno oduševilo.
Jastrebarsko u posljednjih nekoliko godina doživljava pravi procvat kada je u pitanju izvrsna gastronomija. Na području grada i vinorodne Plešivice koja ga nježno obgrljuje niže se dvadesetak vrhunskih lokala u kojima se uživa u Michelinovoj nagrađenoj kuhinji, šarmantnim bistroima s pravom domaćom hranom, a od nedavno i u pizzeriji zbog koje biste bez razmišljanja mogli uskočiti u auto i zaputiti se prema Jaski. Pizzeria Kora svoja je vrata otvorila prije nešto više od mjesec dana, nalazi se na adresi Zdihovačka ul. 2B, i sve upućuje na to da bi mogla postati pravi gastro hit!
U Jasku stižemo taman u vrijeme ručka, a za stol nas srdačno smješta Sanders Golub, vlasnik lokala i vizionar koji je prepoznao da njegovom kraju nedostaje opušteno, moderno mjesto za druženje u kojem će jednako uživati i mlađi i stariji. Umjesto klasičnog pozdrava, dočekuje nas gestom koja savršeno pristaje ambijentu – čašom vrhunskog pjenušca s Plešivice. Uživamo u prvim gutljajima i odmah bacamo pogled na jelovnik. Tu su maštovite kombinacije pizza, zatim tjestenine, ribeye steak, salate, otkošteni pileći batak i zabatak, kao i jaskanski odrezak. No, mi smo ovdje s jasnim ciljem – došli smo zbog pizze.
Naručujemo Koru i Mortadellu e pistachio, koje su stigle za stol lijepo pečene nakon desetak minuta. Kora (San Marzano, mozzarella flor di latte, pršut, rukola, cherry rajčice, Grana Padano, burrata, maslinovo ulje, svježi bosiljak, masline) glavna je zvijezda menija i „pizza kuće“, a njen okus nas je odmah razoružao i uvjerio u kvalitetu sastojaka kojima se vlasnik hvali. Tijesto je bilo prozračno, mekano, a svi sastojci savršeno balansirani u svakom zalogaju, pa smo na trenutak pomislili da odavno nismo kušali ovako dobru kombinaciju!
A tek Mortadella e pistachio! Već prvi pogled na ovu pizzu otkriva da je riječ o pažljivo osmišljenoj kombinaciji okusa koja izlazi izvan uobičajenih okvira. Ova kombinacija sastojaka zapravo je donijela pravo osvježenje: pesto od pistacija, mozzarella flor di latte, mortadella, burrata, pepper drops, Grana Padano, drobljeni pistacio, aceto crema, svježi bosiljak i masline. Njena bazna nota je nježni, ali aromatični pesto od pistacija koji zamjenjuje klasični umak od rajčice i donosi kremastu, lagano slatkastu dubinu. Mortadella je narezana tanko, gotovo da se topi u ustima, a okus svakako zaokružuje nekoliko kapi guste aceto creme.
Za sve ove maštovite kombinacije koje izlaze iz užurbane, ali precizno uigrane kuhinje pizzerije Kora zaslužan je mladi pizza majstor Martin Čirjak. Ovaj talentirani momak nedavno je u Zagrebu osvojio prvo mjesto na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u pripremi pizze, koje će se u travnju održati u talijanskoj Parmi.
Martin je do nedavno pekao pizze u jednoj od najpoznatijih zagrebačkih pizzerija, a kako nam je ispričao u razgovoru, ključ svakog uspjeha leži u potpunoj predanosti poslu. „Što god radiš u životu, trebaš voljeti taj posao i biti u tome sto posto. Trebaš stalno razmišljati o tome što se događa u peći, kako se ponaša tijesto, kako reagiraju sastojci kad se spoje na pizzi… I ono najvažnije – kakva je reakcija gostiju. To mi je uvijek najbitnije“, kaže Martin koji će za nekoliko dana s velikim ponosom predstavljati Hrvatsku među elitom svjetskih pizza majstora.
Njegova priča počela je skromno – sa 16 godina na sezoni u Pakoštanima, gdje je prvi put ušao u svijet pizze. Ljubav prema tom poslu rasla je iz godine u godinu, a s njom i želja za učenjem i usavršavanjem. „Tijesto je srce svake pizze. Kod nas u Kori ono odležava od 24 do 48 sati, ovisno o vrsti. Volim pratiti moderne trendove, ali i dalje najviše uživam u klasičnim tijestima. Ona su baza svega i tu je prava čarolija“, objašnjava Martin dok u kuhinji upravo izlazi nova tura mirisnih pizza. A kad smo ga pitali koje pizze gosti najviše traže, bez razmišljanja odgovara: „Pizza kuće Kora, Mortadella e pistachio i klasična Capricciosa! Te tri najčešće izlaze iz moje kuhinje“. Sudeći po onome što smo kušali, Martin je na jako dobrom putu da Jastrebarsko stavi na kartu ozbiljnih pizzerija u Hrvatskoj.
Lokal se prostire na tri kata, svaki ima svoj šarm, a onaj posljednji nudi privatniji prostor s tek tri stola u kojem se možete prepustiti čarima maštovitog jelovnika u potpunoj privatnosti. „Zamislio sam cijeli koncept kao mjesto gdje će ljudi svakodnevno uživati, popiti kavu, pojesti nešto dobro. Razmišljao sam o svakom detalju pri uređenju, jako mi je bilo važno pružiti ugodan ambijent svojim gostima“, kaže Golub i dodaje kako je lokal od samog početka zaživio te da mu je drago vidjeti zadovoljna lica tijekom cijelog dana, i u vrijeme ručka i večere.
Tijekom našeg posjeta vlasnik pizzerije pokazao se kao iznimno susretljiv i duhovit domaćin, spreman podijeliti sve detalje koji stoje iza nove gastro priče u Jastrebarskom. S velikim entuzijazmom predstavio nam je jelovnik koji, uz raznoliku ponudu pizza, uključuje i svježe salate, nekoliko vrsta tjestenina te pažljivo odabrana glavna jela. Jelovnik je kreirao u suradnji sa Zlatkom Belužićem, uglednim i uspješnim chefom koji je iskustvo stekao u Michelinovim restoranima.
„Na prvu bih izdvojio našu carbonaru koja je zaista odlična. Pokušali smo tom tradicionalnom jelu dati neki novi moderniji štih, i reakcije gostiju su odlične. Tu je i jaskanski odrezak, pohan u panko mrvicama i punjen pečenom paprikom, dimljenim sirom i suhom vratinom, s aromatiziranim kremastim pireom od krumpira i pečenim tikvicama “, objašnjava Golub i dodaje: „Cijeli je jelovnik pomno promišljen i za to je zaslužan poznati chef, a spomenuo bih i Davora Milića koji je osmislio pizze koje ste upravo probali“.
Pizzeria Kora jedno je od onih mjesta u kojem ćete se osjećati ugodno i dobrodošlo. Nakon što kušate nešto iz jelovnika, odmah imat ćete osjećaj da ste zaista dobili vrijednost za svoj novac, ponajviše zahvaljujući srdačnoj usluzi i čarolijama mladog pizza majstora koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj. Cijene pizza kreću se od 8 do 14 eura, tjestenine su oko 10, a glavna jela od 14 do 24 eura. A ako poželite ostati još malo i provesti nekoliko sati u prekrasnom ambijentu pizzerije Kora, oduševit će vas i njihova vinska karta. Vinorodna Plešivica doslovno je „iza ugla“, pa ne čudi da u ponudi dominiraju vrhunska vina domaćih vinara. Jastrebarsko je zaista dobilo pizzeriju zbog koje vrijedi skrenuti s autoceste!
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto