Hrskavi i ukusni popečci od krumpira gotovi su u trenu, a savršena su užina, snack za izlet ili gablec na poslu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Upitate li nekoga koji mu je omiljeni prilog u glavnim jelima, većina će bez razmišljanja reći – krumpir. Bilo da je kuhan, pečen uz meso ili samostalno, izgnječen u pire, prodinstan kao restani… Svakom će jelu dati dodatni pečat i učiniti ga još ukusnijim. Da, uistinu je to svestrana namirnica. I dok ga često doživljavamo samo kao prilog, puno je jela u kojima krumpir igra glavnu ulogu, poput popularnog francuskog krumpira. Ili barem ravnopravnu s mesom, kao što je slučaj kod musake. Jedno od jela u kojima je on zvijezda tanjura su i ovi popečci od krumpira, za koji vam donosimo jednostavan recept u nastavku.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

KRUMPIR: JEDNOSTAVNA NAMIRNICA KOJA JE SPAŠAVALA OD GLADI

Krumpir je jeftina, dostupna i zasitna namirnica. U Europu je stigao nakon otkrića Amerike, a njegovom pradomovinom smatra se područje oko jezera Titicaca u Peruu. U južnoameričkim Andama koristio se još prije 8000 godina! Ova je namirnica i svojevrsni heroj jer je više puta kroz povijest spasila stanovništvo od gladi. U svijetu je poznato čak 5000 vrsta krumpira, na našem području njih oko 150, a u Hrvatskoj se sadi njih tek dvadesetak. Rijetko se i obilježavaju i reklamiraju pod imenom same sorte, pa većina razlikuje bijeli i crveni, te mladi i stari. Za ovaj recept odaberite bijeli, stari krumpir, iako niti s nekom drugom vrstom nećete pogriješiti.

POPEČCI OD KRUMPIRA: RECEPT KOJI UVIJEK USPIJEVA

Popečci od krumpira mogu biti samostalno jelo, uz umak i zdjelu salate, a možete ih poslužiti i kao prilog mesu ili ribi. Praktični su i mogu se jesti iz ruke pa su dobar izbor za izlete i piknike, kao i za kućna druženja uz pokoji zalogaj i vino. Ukusni su i hladni pa ostatak slobodno ponesite drugi dan na posao za brzi gablec. Za četiri osobe bit će vam potrebno:

  • 4 veća krumpira
  • 2 jaja
  • 1 manja glavica luka
  • 100 g tvrdog sira (gauda, podravec…)
  • sol, papar
  • 0,5 dcl ulja za prženje
  • 2-3 žlice brašna

POSTUPAK PRIPREME

  • Krumpir ogulite, naribajte, posolite i ostavite kratko sa strane.
  • Luk nasjeckajte što sitnije, a sir naribajte.
  • Umutite jaja kao za kajganu, dodajte im malo soli i papra.
  • Procijedite višak vode iz ribanog krumpira, pa ga pomiješajte s jajima, a potom svemu dodajte i ribani sir.
  • Dodajte smjesi jednu po jednu žlicu brašna, miješajući nakon svake.
  • Kad se smjesta povezala i zadovoljni ste gustoćom, stavite grijati ulje na tavi širokog dna.
  • Vadite smjesu žlicom i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane otprilike 5-6 minuta. Popečak je gotov kad s obje strane poprimi zlaćanu, rumenu boju.
  • Ovako pečeni popečci bit će rustikalnog izgleda, ako želite da budu pravilni koristite okrugle limene kalupe ili ih unaprijed oblikujte prije stavljanja na ulje.
  • Vadite popečke iz tave na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim ručnikom kako bi on upio višak masnoće.
  • Poslužite uz salatu i umak po želji. Primjerice, pomiješajte 1 grčki jogurt (180 g) sa žlicom ljutog hrena i prstohvatom soli. Dobar tek!
Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane
PODIJELI ČLANAK