
BISER NESTVARNE LJEPOTE
Upitate li nekoga koji mu je omiljeni prilog u glavnim jelima, većina će bez razmišljanja reći – krumpir. Bilo da je kuhan, pečen uz meso ili samostalno, izgnječen u pire, prodinstan kao restani… Svakom će jelu dati dodatni pečat i učiniti ga još ukusnijim. Da, uistinu je to svestrana namirnica. I dok ga često doživljavamo samo kao prilog, puno je jela u kojima krumpir igra glavnu ulogu, poput popularnog francuskog krumpira. Ili barem ravnopravnu s mesom, kao što je slučaj kod musake. Jedno od jela u kojima je on zvijezda tanjura su i ovi popečci od krumpira, za koji vam donosimo jednostavan recept u nastavku.
Krumpir je jeftina, dostupna i zasitna namirnica. U Europu je stigao nakon otkrića Amerike, a njegovom pradomovinom smatra se područje oko jezera Titicaca u Peruu. U južnoameričkim Andama koristio se još prije 8000 godina! Ova je namirnica i svojevrsni heroj jer je više puta kroz povijest spasila stanovništvo od gladi. U svijetu je poznato čak 5000 vrsta krumpira, na našem području njih oko 150, a u Hrvatskoj se sadi njih tek dvadesetak. Rijetko se i obilježavaju i reklamiraju pod imenom same sorte, pa većina razlikuje bijeli i crveni, te mladi i stari. Za ovaj recept odaberite bijeli, stari krumpir, iako niti s nekom drugom vrstom nećete pogriješiti.
Popečci od krumpira mogu biti samostalno jelo, uz umak i zdjelu salate, a možete ih poslužiti i kao prilog mesu ili ribi. Praktični su i mogu se jesti iz ruke pa su dobar izbor za izlete i piknike, kao i za kućna druženja uz pokoji zalogaj i vino. Ukusni su i hladni pa ostatak slobodno ponesite drugi dan na posao za brzi gablec. Za četiri osobe bit će vam potrebno:
BISER NESTVARNE LJEPOTE
Što radi?
Kvizovi
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
POZIV KOJI SE NE ODBIJA
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač