Ovaj jednostavni složenac od nekoliko sastojaka nekad je bio sirotinjsko jelo od “ostataka”, ali recept se diljem zemlje rado priprema i danas

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ima nešto primamljivo u složencima. Primjerice musaka, u kojoj se nižu ploške krumpira, obložene sočnim bolonjezom. Ili lazanje, popularna tjestenina zagrljena svilenkastim bešamelom s mesnim ili povrtnim umakom između svakog sloja. Za one koji vole jela bez mesa, tu je i klasični francuski povrtni složenac, ratatouille, koji osvaja bogatstvom okusa. Jedan od složenaca koji je nekad bio jako popularan u našim krajevima je francuski krumpir. Ovo jednostavno jelo nastalo je iz neimaštine, no na našim se stolovima zadržalo sve do danas. Recept za francuski krumpir ne može biti jednostavniji!

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

NITKO NE ZNA ZAŠTO JE JELO NAZVANO BAŠ FRANCUSKIM KRUMPIROM

Francuski krumpir jelo je koje se nekad često pripremalo u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Nitko nije siguran zašto smo ga prozvali baš francuskim krumpirom. Kao i francuska salata, zemlja romantike, vina i Eiffelovog tornja u imenu jela se našla „ni kriva ni dužna“. Francuzi imaju sličan složenac, „potato au gratin“, no njihov se radi s puno sira, a ne dodaju se kobasice niti slanina, kao u “naš” francuski krumpir. Ovo je nekad bilo sirotinjsko jelo jer je svaka kuća imala jeftini krumpir, par jaja, malo vrhnja i kakvu domaću kobasicu. Možda mu je baš zato dano elegantno ime, kako bi se zasitnom jelu od jeftinih namirnica dalo barem malo dostojanstva.

FRANCUSKI KRUMPIR U BROJNIM SE DOMOVIMA PRIPREMA I DANAS

Recept za francuski krumpir preživio je sva ova desetljeća i u mnogim se domovima priprema i danas. Ukusan je, zasitan, a dozvoljava i niz varijacija, ovisno o tome kakva vam je kobasica ili slanina dostupna. Za jedan dublji protvan, od kojeg se bez problema mogu najesti četiri osobe (i još će ostati), trebat će vam:

  • 1 kg krumpira
  • 6 većih jaja (4+2)
  • 200 g kobasica (možete dio zamijeniti slaninom ili šunkom)
  • 2 čašice vrhnja
  • sol, papar
  • ulje za namastiti lim za pečenje
  • tvrdi sir, npr gauda

POSTUPAK PRIPREME

  • Krumpire skuhajte u ljuski i pustite da se ohlade. Skuhajte četiri jaja, a dva ostavite za preljev.
  • Skuhate kobasice. Kobasice jačeg okusa, malo ljuće, slavonske, bolje će odgovarati u ovom receptu jer su ostali okusi dosta blagi.
  • Ako koristite slaninu, prepecite ju na tavu, a šunku samo narežite na trakice. Kuhana jaja narežite na ploške.
  • Nauljite dno lima za pečenje.
  • Narežite krumpir na ploške i posložite prvi dio na lim dok ne prekrije cijelo dno.
  • Na krumpir poslužite kuhana jaja i kobasicu, pa preko stavite novi sloj krumpira. Ponovite dok ne ostanete bez sastojaka, a gornji sloj neka svakako bude krumpir.
  • Umutite preostalo jaje s vrhnjem i cijelu smjesu posolite, popaprite i začinite po želji.
  • Prelijte preko složenca i na vrh naribajte malo tvrdog sira.
  • Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, dok jelo ne dobije lijepu zlaćanu boju.
  • Poslužite toplo, uz zdjelu zelene salate!
Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane
PODIJELI ČLANAK