Ovaj jednostavan složenac od nekoliko sastojaka nekad je bio sirotinjsko jelo, a i danas se rado priprema diljem Hrvatske

Otkrijte recept za francuski krumpir – jednostavno, zasitno i ukusno jelo koje kombinira krumpir, jaja, kobasice i vrhnje u složencu koji vole sve generacije.

Zapečeni složenac od krumpira u pravokutnoj keramičkoj posudi, s hrskavom zlatnom koricom i grančicama ružmarina – rustikalno jelo pripremljeno na tradicionalan način.
Foto: Shutterstock

Ima nešto primamljivo u složencima. Primjerice musaka, u kojoj se nižu ploške krumpira, obložene sočnim bolonjezom. Ili lazanje, popularna tjestenina zagrljena svilenkastim bešamelom s mesnim ili povrtnim umakom između svakog sloja. Za one koji vole jela bez mesa, tu je i klasični francuski povrtni složenac, ratatouille, koji osvaja bogatstvom okusa. Jedan od složenaca koji je nekad bio jako popularan u našim krajevima je francuski krumpir. Ovo jednostavno jelo nastalo je iz neimaštine, no na našim se stolovima zadržalo sve do danas. Recept za francuski krumpir ne može biti jednostavniji!

ŠTO JE FRANCUSKI KRUMPIR I ZAŠTO GA TOLIKO VOLIMO?

Topao, zasitan i pun domaćih okusa, francuski krumpir jedno je od onih jela koje budi nostalgiju i mirise djetinjstva. Iako je nastao iz potrebe i skromnih sastojaka poput krumpira, jaja i malo kobasice, s godinama je postao neizostavan klasik u mnogim krajevima Hrvatske. Njegova ljepota je u jednostavnosti: u slojevima koji se lako slažu, u mogućnosti da se prilagodi onome što imate u hladnjaku i u činjenici da uvijek ispada – fino.

ZAŠTO SE ZOVE FRANCUSKI KRUMPIR?

Francuski krumpir jelo je koje se nekad često pripremalo u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Nitko nije siguran zašto smo ga prozvali baš francuskim krumpirom. Kao i francuska salata, zemlja romantike, vina i Eiffelovog tornja u imenu jela se našla „ni kriva ni dužna“. Francuzi imaju sličan složenac, „potato au gratin“, no njihov se radi s puno sira, a ne dodaju se kobasice niti slanina, kao u “naš” francuski krumpir.

Ovo je nekad bilo sirotinjsko jelo jer je svaka kuća imala jeftini krumpir, par jaja, malo vrhnja i kakvu domaću kobasicu. Možda mu je baš zato dano elegantno ime, kako bi se zasitnom jelu od jeftinih namirnica dalo barem malo dostojanstva.

Recept za francuski krumpir preživio je sva ova desetljeća i u mnogim se domovima priprema i danas. Ukusan je, zasitan, a dozvoljava i niz varijacija, ovisno o tome kakva vam je kobasica ili slanina dostupna. Za jedan dublji protvan, od kojeg se bez problema mogu najesti četiri osobe (i još će ostati), trebat će vam:

SASTOJCI

  • 1 kg krumpira
  • 6 većih jaja (4 za kuhanje + 2 za preljev)
  • 200 g kobasica (može i kombinacija sa slaninom ili šunkom)
  • 2 čašice vrhnja
  • sol, papar
  • ulje za namastiti lim za pečenje
  • tvrdi sir (npr. gauda), za posipanje

POSTUPAK PRIPREME

  • Krumpir skuhajte u ljusci i ostavite da se ohladi.
  • Skuhajte 4 jaja, a 2 ostavite sirova za preljev.
  • Kobasice skuhajte. Ako koristite slaninu, kratko je prepecite, a šunku narežite na trakice.
  • Kuhana jaja narežite na ploške.
  • Nauljite lim za pečenje. Narežite krumpir na ploške i slažite prvi sloj na dno.
  • Dodajte kuhana jaja i kobasice, pa ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke. Gornji sloj neka bude krumpir.
  • Umutite 2 jaja s vrhnjem, posolite, popaprite i prelijte po složencu.
  • Po vrhu naribajte tvrdi sir.
  • Pecite u pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok ne poprimi zlaćanu boju.
  • Poslužite toplo, uz zelenu salatu.

DODATNI SAVJETI I VARIJACIJE

  • Umjesto kobasica možete koristiti pancetu, šunku ili čak gljive za vegetarijansku verziju.
  • Dodajte malo muškatnog oraščića u preljev za dodatnu dubinu okusa.
  • Ako volite jače zapečenu koricu, pojačajte temperaturu na 200 °C zadnjih 5 minuta pečenja.
  • Francuski krumpir odličan je i drugi dan – samo ga kratko zagrijte u pećnici.
  • Jelo možete unaprijed pripremiti i čuvati u hladnjaku, pa zapeći kad vam odgovara.

Pročitajte još