
Slastica s potpisom grada
Otkrijte recept za francuski krumpir – jednostavno, zasitno i ukusno jelo koje kombinira krumpir, jaja, kobasice i vrhnje u složencu koji vole sve generacije.
Ima nešto primamljivo u složencima. Primjerice musaka, u kojoj se nižu ploške krumpira, obložene sočnim bolonjezom. Ili lazanje, popularna tjestenina zagrljena svilenkastim bešamelom s mesnim ili povrtnim umakom između svakog sloja. Za one koji vole jela bez mesa, tu je i klasični francuski povrtni složenac, ratatouille, koji osvaja bogatstvom okusa. Jedan od složenaca koji je nekad bio jako popularan u našim krajevima je francuski krumpir. Ovo jednostavno jelo nastalo je iz neimaštine, no na našim se stolovima zadržalo sve do danas. Recept za francuski krumpir ne može biti jednostavniji!
Topao, zasitan i pun domaćih okusa, francuski krumpir jedno je od onih jela koje budi nostalgiju i mirise djetinjstva. Iako je nastao iz potrebe i skromnih sastojaka poput krumpira, jaja i malo kobasice, s godinama je postao neizostavan klasik u mnogim krajevima Hrvatske. Njegova ljepota je u jednostavnosti: u slojevima koji se lako slažu, u mogućnosti da se prilagodi onome što imate u hladnjaku i u činjenici da uvijek ispada – fino.
Francuski krumpir jelo je koje se nekad često pripremalo u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Nitko nije siguran zašto smo ga prozvali baš francuskim krumpirom. Kao i francuska salata, zemlja romantike, vina i Eiffelovog tornja u imenu jela se našla „ni kriva ni dužna“. Francuzi imaju sličan složenac, „potato au gratin“, no njihov se radi s puno sira, a ne dodaju se kobasice niti slanina, kao u “naš” francuski krumpir.
Ovo je nekad bilo sirotinjsko jelo jer je svaka kuća imala jeftini krumpir, par jaja, malo vrhnja i kakvu domaću kobasicu. Možda mu je baš zato dano elegantno ime, kako bi se zasitnom jelu od jeftinih namirnica dalo barem malo dostojanstva.
Recept za francuski krumpir preživio je sva ova desetljeća i u mnogim se domovima priprema i danas. Ukusan je, zasitan, a dozvoljava i niz varijacija, ovisno o tome kakva vam je kobasica ili slanina dostupna. Za jedan dublji protvan, od kojeg se bez problema mogu najesti četiri osobe (i još će ostati), trebat će vam:
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
NEOTKRIVENI RAJ
Sveopća kontrola
Kvizovi
Zeleni kutci blizu Zagreba
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa