Brza večera za koju sastojke već imate doma: smijete improvizirati, mijenjati nadjev i trošiti ostatke iz hladnjaka

Quiche Lorraine
Foto: Getty Images

Savijače, pite, složenci, štrudle… Različiti načini kombiniranja tijesta s povrtnim, sirnim i mesnim nadjevima postoje u cijelom svijetu i praktički svugdje imaju kultni status. Slavne zagorske štrukle ponos su sjevera Hrvatske, gotovo da nema kuće koja nema svoj recept za pitu od jabuka ili bučnicu, a malo selo Jaškovo u blizini Karlovca čak se brendiralo kao hrvatsko selo štrudle. No kako to rade vani? Jedan od najklasičnijih starih recepata za “otvorenu pitu” s prhkim tijekom potječe iz Francuske. Quiche Lorraine danas se priprema u cijelom svijetu na razne načine, a mi vam donosio originalni recept koji će vas oduševiti!

JEDNOSTAVNO JELO S VRHNJEM I MESOM NASTALO JE JOŠ U 16. STOLJEĆU

Kako mu ime i govori, quiche Lorraine potječe iz francuske regije Lorraine, ili Lorena, koja se nalazi blizu granice s Njemačkom. Prvi zapisi o ovom jelu potječu iz 16. stoljeća, a iako ga danas smatramo klasikom francuske kuhinje, kroz povijest je na njega je bio jak i germanski utjecaj. U početku je to bilo jednostavno tijesto punjeno vrhnjem i meso, a drugi sastojci, kao što su luk i sir, dodane su tek puno kasnije. Danas quiche Lorraine priprema diljem svijeta, popularan je i originalni recept, no s vremenom su nastale mnoge varijacije s povrćem, mesom ili čak plodovima mora.

BAZA ZA SVAKI QUICHE JE PRHKO TIJESTO

Baza ove otvorene pite, zapravo tarta, je prhko tijesto. Jednom kad ga svladate, možete ga koristiti za različite deserte i slana jela. Taj dio recepta nemojte nipošto mijenjati. Na tijesto ide nadjev, e tu je dozvoljena igra i varijacije, koji se prelijevaju smjesom vrhnja i jaja. Taj zadnji korak također bi trebao ostati uvijek isti.

Quiche Lorraine, barem kako propisuje originalni recept, nadjeven je slaninom i sirom. No kad taj svladate, slobodno slaninu zamijenite šunkom, napravite vegetarijansku verziju sa špinatom i gljivama… Samo zapamtite da se sve namirnice prije stavljanja na tijesto moraju kratko prepeći ili blanširati.

QUICHE LORRAINE: ORIGINALNI RECEPT

Za pripremu vam treba kalup za quiche, točno se tako zove, promjer mu je 24 cm, plitak je s “valovitim” rubovima i možete ga povoljno kupiti praktički u svakoj trgovini. Od jednog quiche mogu se najesti dvije do četiri osobe, ovisno o tome poslužujete li nešto s njim i koliko ste gladni. Pripremite sljedeće sastojke:

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice hladne vode

Za nadjev:

  • 200 g dimljene slanine, narezane na kockice
  • 100 g naribanog sira

Za preljev:

  • 3 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
  • Sol i papar po ukusu

POSTUPAK PRIPREME

  • Najprije pripremite tijesto. U zdjeli pomiješajte brašno i malo soli, pa dodajte kockice hladnog maslaca. Utrljavajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Dodajte smjesti jedno jaje i malo vode, pa ga zamijesite dok ne bude jednolično i oblikujte glatku kuglu. Zamotajte ju u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta.
  • Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na debljinu od oko tri milimetara. Kalup premažite maslacom pa stavite na njega tijesto.
  • Izbockajte tijesto vilicom i stavite ga da se peče 10-15 minuta. Možete ga prije prekriti s papirom za pečenje i napuniti suhim grahom, ali nije nužno, funkcionira i bez ovog koraka.
  • Dok se tijesto peče, vi pripremite nadjev. Narežite slaninu na kockice i pržite ju dok ne postane hrskava, pa ju izvadite na kuhinjski ubrus.
  • Na tijesto ravnomjerno rasporedite slaninu i sir, te u ovom trenutku dodajte neke dodatne sastojke ako ih koristite.
  • U zdjelu izmutite jaja s vrhnjem, s malo soli i papra, dok ne nastane jednolična smjesa.
  • Pecite quiche Lorraine u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
  • Ova je pita ukusna topla, ali jednako oduševljava i kad se ohladi. Dobar tek!

Pročitajte još