
U iščekivanju bijelog dima
Savijače, pite, složenci, štrudle… Različiti načini kombiniranja tijesta s povrtnim, sirnim i mesnim nadjevima postoje u cijelom svijetu i praktički svugdje imaju kultni status. Slavne zagorske štrukle ponos su sjevera Hrvatske, gotovo da nema kuće koja nema svoj recept za pitu od jabuka ili bučnicu, a malo selo Jaškovo u blizini Karlovca čak se brendiralo kao hrvatsko selo štrudle. No kako to rade vani? Jedan od najklasičnijih starih recepata za “otvorenu pitu” s prhkim tijekom potječe iz Francuske. Quiche Lorraine danas se priprema u cijelom svijetu na razne načine, a mi vam donosio originalni recept koji će vas oduševiti!
Kako mu ime i govori, quiche Lorraine potječe iz francuske regije Lorraine, ili Lorena, koja se nalazi blizu granice s Njemačkom. Prvi zapisi o ovom jelu potječu iz 16. stoljeća, a iako ga danas smatramo klasikom francuske kuhinje, kroz povijest je na njega je bio jak i germanski utjecaj. U početku je to bilo jednostavno tijesto punjeno vrhnjem i meso, a drugi sastojci, kao što su luk i sir, dodane su tek puno kasnije. Danas quiche Lorraine priprema diljem svijeta, popularan je i originalni recept, no s vremenom su nastale mnoge varijacije s povrćem, mesom ili čak plodovima mora.
Baza ove otvorene pite, zapravo tarta, je prhko tijesto. Jednom kad ga svladate, možete ga koristiti za različite deserte i slana jela. Taj dio recepta nemojte nipošto mijenjati. Na tijesto ide nadjev, e tu je dozvoljena igra i varijacije, koji se prelijevaju smjesom vrhnja i jaja. Taj zadnji korak također bi trebao ostati uvijek isti.
Quiche Lorraine, barem kako propisuje originalni recept, nadjeven je slaninom i sirom. No kad taj svladate, slobodno slaninu zamijenite šunkom, napravite vegetarijansku verziju sa špinatom i gljivama… Samo zapamtite da se sve namirnice prije stavljanja na tijesto moraju kratko prepeći ili blanširati.
Za pripremu vam treba kalup za quiche, točno se tako zove, promjer mu je 24 cm, plitak je s “valovitim” rubovima i možete ga povoljno kupiti praktički u svakoj trgovini. Od jednog quiche mogu se najesti dvije do četiri osobe, ovisno o tome poslužujete li nešto s njim i koliko ste gladni. Pripremite sljedeće sastojke:
Za tijesto:
Za nadjev:
Za preljev:
U iščekivanju bijelog dima
Gubitak za čovječanstvo
SVI U TUROPOLJE!
Kvizovi
NE MOGU NA KRAJ S TURISTIMA
Slavna pomorska ruta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa