Uživajte u sezoni gljiva i pripremite ovaj ukusan gulaš koji će obožavati čak i oni koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa

Foto: Shutterstock

Jesen nas zove na lutanje šumama, a iz šetnji se oni vještiji i spretniji često vraćaju s košarom punom lijepih primjeraka vrganja, sunčanica, lisičarki, crnih truba… Gljive su jedno od omiljenih jela na ovim prostorima, koristimo ih kao prilog, radimo rižota, pečemo na žaru, pohamo, od njih radimo juhe, dodajemo ih omletima… Ako želite pojesti nešto na žlicu i uživati u sezonskim okusima, donosimo recept za vegetarijanski gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima, a koji uvijek možete prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate.

GLJIVE SE SMATRAJU SUPERHRANOM, IDEALNOM ZA VEGETARIJANCE

Gljive se često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima. Vegetarijancima su omiljeni dodatak jelima jer imaju dosta proteina, a jedina su namirnica biljnog podrijetla koja u svom sastavu sadrži vitamin D. Zbog toga ih se posebno preporučuje jesti u jesen i zimu kad nema puno sunca. Ovisno o vrsti, imaju od 20 do 60 kalorija na 100 grama tako se smatraju i dijetalnom namirnicom u kojoj možete uživati bez straha od viška kilograma.

Gljive su odlične za jela na žlicu, a ovaj gulaš od gljiva hranjivo je i ukusno jelo puno korisnih nutrijenata. Za njega će vam, osim gljiva, trebati tek nešto začina i namirnice koja većina uvijek ima u kući. Ovaj recept za gulaš od gljiva uspijeva svakome i uvijek ga možete prilagoditi svom ukusu! Vegetarijanski je pa ga možete poslužiti i onima koji ne jedu mesu, a ako ga želite malo „pojačati“ uvijek mu možete dodati kockice prepečene slanine. Za četiri osobe bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 1 kg miješanih gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji, lisičarke…)
  • 1 velika glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 2 žlice ulja
  • 0.5 dcl crnog vina
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 0,5 l vode ili povrtnog temeljca
  • Sol, papar
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica začina po želji (bosiljak, timijan, majčina dušica…)
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tonka, reci ručak (@tonkarecirucak)

POSTUPAK PRIPREME

  • Gljive očistite suhom četkicom ili krpom i narežite na manje komade.
  • Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće ili kockice, luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  • U loncu zagrijte ulje i dodajte luk, nakon nekoliko minuta i mrkvu, pa zatim i češnjak.
  • Kad povrće omekša, dodajte gljive i dinstajte desetak minuta.
  • Začinite solju, paprom, crvenom paprikom i začinima po želji. Dobro promiješajte.
  • Podlijte s crnim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  • Ogulite krumpir, narežite na kockice i dodajte u lonac s vodom ili temeljcem.
  • Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.
  • Pred kraj dodajte pasiranu rajčicu, provjerite začine i po potrebi dodajte još soli. Po želji ubacite i ljutu papričicu.
  • Poslužite toplo uz kruh, palentu ili njoke.

Pročitajte još