
Kvizovi
Jesen nas zove na lutanje šumama, a iz šetnji se oni vještiji i spretniji često vraćaju s košarom punom lijepih primjeraka vrganja, sunčanica, lisičarki, crnih truba… Gljive su jedno od omiljenih jela na ovim prostorima, koristimo ih kao prilog, radimo rižota, pečemo na žaru, pohamo, od njih radimo juhe, dodajemo ih omletima… Ako želite pojesti nešto na žlicu i uživati u sezonskim okusima, donosimo recept za vegetarijanski gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima, a koji uvijek možete prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate.
Gljive se često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima. Vegetarijancima su omiljeni dodatak jelima jer imaju dosta proteina, a jedina su namirnica biljnog podrijetla koja u svom sastavu sadrži vitamin D. Zbog toga ih se posebno preporučuje jesti u jesen i zimu kad nema puno sunca. Ovisno o vrsti, imaju od 20 do 60 kalorija na 100 grama tako se smatraju i dijetalnom namirnicom u kojoj možete uživati bez straha od viška kilograma.
Gljive su odlične za jela na žlicu, a ovaj gulaš od gljiva hranjivo je i ukusno jelo puno korisnih nutrijenata. Za njega će vam, osim gljiva, trebati tek nešto začina i namirnice koja većina uvijek ima u kući. Ovaj recept za gulaš od gljiva uspijeva svakome i uvijek ga možete prilagoditi svom ukusu! Vegetarijanski je pa ga možete poslužiti i onima koji ne jedu mesu, a ako ga želite malo „pojačati“ uvijek mu možete dodati kockice prepečene slanine. Za četiri osobe bit će vam potrebno:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kvizovi
MELEM ZA SVA OSJETILA
Ideje za reset tijela i uma
BESPLATAN ULAZ DO 13 SATI
NEŠTO DRUGAČIJI OBIČAJI
NAJZABAVNIJI DIO USKRSA
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa