Uživajte u sezoni gljiva i pripremite ovaj ukusan gulaš koji će obožavati čak i oni koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jesen nas zove na lutanje šumama, a iz šetnji se oni vještiji i spretniji često vraćaju s košarom punom lijepih primjeraka vrganja, sunčanica, lisičarki, crnih truba… Gljive su jedno od omiljenih jela na ovim prostorima, koristimo ih kao prilog, radimo rižota, pečemo na žaru, pohamo, od njih radimo juhe, dodajemo ih omletima… Ako želite pojesti nešto na žlicu i uživati u sezonskim okusima, donosimo recept za vegetarijanski gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima, a koji uvijek možete prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate.

Znate li koji grad u BiH leži na čak devet rijeka? Ovaj povijesni dragulj nerazvikana je tajna susjedne zemlje, a posjetitelje oduševljava nevjerojatnom prirodom

GLJIVE SE SMATRAJU SUPERHRANOM, IDEALNOM ZA VEGETARIJANCE

Gljive se često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima. Vegetarijancima su omiljeni dodatak jelima jer imaju dosta proteina, a jedina su namirnica biljnog podrijetla koja u svom sastavu sadrži vitamin D. Zbog toga ih se posebno preporučuje jesti u jesen i zimu kad nema puno sunca. Ovisno o vrsti, imaju od 20 do 60 kalorija na 100 grama tako se smatraju i dijetalnom namirnicom u kojoj možete uživati bez straha od viška kilograma.

RECEPT ZA GULAŠ OD GLJIVA

Gljive su odlične za jela na žlicu, a ovaj gulaš od gljiva hranjivo je i ukusno jelo puno korisnih nutrijenata. Za njega će vam, osim gljiva, trebati tek nešto začina i namirnice koja većina uvijek ima u kući. Ovaj recept za gulaš od gljiva uspijeva svakome i uvijek ga možete prilagoditi svom ukusu! Vegetarijanski je pa ga možete poslužiti i onima koji ne jedu mesu, a ako ga želite malo „pojačati“ uvijek mu možete dodati kockice prepečene slanine. Za četiri osobe bit će vam potrebno:

  • 1 kg miješanih gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji, lisičarke…)
  • 1 velika glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 2 žlice ulja
  • 0.5 dcl crnog vina
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 0,5 l vode ili povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica začina po želji (bosiljak, timijan, majčina dušica…)

POSTUPAK PRIPREME

  • Gljive dobro očistite, nemojte ih prati pod vodom već ih četkicom ili grubljom krpom očistite od nečistoća i zemlje. Narežite ih na manje komade.
  • Očistite mrkvu i narežite ju na kolutiće ili manje kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, a u loncu zagrijte ulje.
  • Ubacite luk da se dinsta, dodajte mu mrkvu, a nakon nekoliko minuta i češnjak.
  • Kad je povrće malo omekšalo, dodajte gljive. Dobro promiješajte i dinstajte na luku i ulju desetak minuta. Tada, posolite, dodajte papar, crvenu papriku i ostale začine i dobro promiješajte.
  • Podlijte vinom pa kuhajte dok alkohol ne ispari. Ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice.
  • Dodajte vodu ili temeljac i kockice krumpira, dobro promiješajte i ostavite da se kuha 30 minuta na laganoj vatri.
  • Pred kraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, provjerite začine i dodajte soli ako fali, a možete ubaciti i ljuti papričicu ako želite jači okus.
  • Servirajte toplo, uz krišku kruha, s palentom ili njokima.
PODIJELI ČLANAK