
Kvizovi
Mnogima su kesteni jedna od omiljenih jesenskih poslastica, a nezaobilazni desert od ovog slatkastog ploda je kesten pire. Sladak, kremast i mirisan, često se poslužuje sa šlagom. Dobar kupovni kesten pire teško je pronaći, pa je najbolje napraviti ga kod kuće, te začiniti i zasladiti po vlastitom ukusu. Ako se pitate kako napraviti ovu poslasticu kod kuće, naš recept za kesten pire riješit će vam sve nedoumice! Nabavite fine, krupne kestene i bacite se na posao, kad ga probate shvatit ćete da je svaka minuta vrijedna truda!
Prvi korak kod pripreme bilo kojeg deserta je nabava dobrog, kvalitetnog kestena. Kod nas su najcjenjeniji maruni, krupni i čvrste, sjajne kore. U Hrvatskoj su po kestenima posebno poznati okolica Lovrana i Hrvatska Kostajnica, u kojima se u ovo doba godine održavaju kestenijade i smišljaju nova jela s kestenom u glavnoj ulozi. Kostajnica je s kestenima toliko povezana da je po njima čak i dobila ime! No, dobre i kvalitetne kestene možete naći u većini šuma u kojima raste njihovo moćno i razgranato stablo. Samo pripazite, kod nas rastu i divlji i pitomi kesten, a samo je pitomi jestiv.
Ako se odlučite sami krenuti u skupljanje kestena, ne zaboravite da vam je u Hrvatskoj za to potrebna posebna dozvola. Naravno, uvijek ih možete kupiti, na tržnici ili od nekoga tko je vješt i zna sve tajne kutke u šumama gdje se oni kriju. Uživajte u njima od početka jeseni sve do dugo u zimu. Kesteni su bogati ugljikohidratima i vitaminom C, a na sto grama imaju oko 215 kalorija. U slučaju kesten pirea, treba im dodati i kalorije iz šećera, ruma i šlaga, ako ga s njim poslužujemo.
Najdugotrajniji dio pripreme kestena je njihovo zarezivanje dok su sirovi, no za taj posao nema prečaca i za bilo koje jelo od kestena se mora odraditi. Svaki kesten zarežite tako da na zaobljenom dijelu urežete x. Koristite dobro naoštren nož i pripazite da kesten ne prepolovite. Kad ste to napravili, ostatak pripreme je jednostavan. Trebat će vam:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kvizovi
NAJSTROŽA KAZNIONICA
Ekološki turisti dobrodošli
SREĆOM NIJE AKTIVAN
Vikend za pamćenje
GRAD S DUŠOM
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta