Ovaj jednostavni recept za kesten pire će vas oduševiti, više ga nećete kupovati u slastičarnici ili dućanu

Foto: Shutterstock

Mnogima su kesteni jedna od omiljenih jesenskih poslastica, a nezaobilazni desert od ovog slatkastog ploda je kesten pire. Sladak, kremast i mirisan, često se poslužuje sa šlagom. Dobar kupovni kesten pire teško je pronaći, pa je najbolje napraviti ga kod kuće, te začiniti i zasladiti po vlastitom ukusu. Ako se pitate kako napraviti ovu poslasticu kod kuće, naš recept za kesten pire riješit će vam sve nedoumice! Nabavite fine, krupne kestene i bacite se na posao, kad ga probate shvatit ćete da je svaka minuta vrijedna truda!

JEDAN JE HRVATSKI GRAD DOBIO IME PO KESTENIMA

Prvi korak kod pripreme bilo kojeg deserta je nabava dobrog, kvalitetnog kestena. Kod nas su najcjenjeniji maruni, krupni i čvrste, sjajne kore. U Hrvatskoj su po kestenima posebno poznati okolica Lovrana i Hrvatska Kostajnica, u kojima se u ovo doba godine održavaju kestenijade i smišljaju nova jela s kestenom u glavnoj ulozi. Kostajnica je s kestenima toliko povezana da je po njima čak i dobila ime! No, dobre i kvalitetne kestene možete naći u većini šuma u kojima raste njihovo moćno i razgranato stablo. Samo pripazite, kod nas rastu i divlji i pitomi kesten, a samo je pitomi jestiv.

AKO IH ŽELITE SAMI SKUPLJATI, TREBAT ĆE VAM DOZVOLA

Ako se odlučite sami krenuti u skupljanje kestena, ne zaboravite da vam je u Hrvatskoj za to potrebna posebna dozvola. Naravno, uvijek ih možete kupiti, na tržnici ili od nekoga tko je vješt i zna sve tajne kutke u šumama gdje se oni kriju. Uživajte u njima od početka jeseni sve do dugo u zimu. Kesteni su bogati ugljikohidratima i vitaminom C, a na sto grama imaju oko 215 kalorija. U slučaju kesten pirea, treba im dodati i kalorije iz šećera, ruma i šlaga, ako ga s njim poslužujemo.

RECEPT ZA KESTEN PIRE KOJI ĆE ODUŠEVITI I UKUĆANE I GOSTE

Najdugotrajniji dio pripreme kestena je njihovo zarezivanje dok su sirovi, no za taj posao nema prečaca i za bilo koje jelo od kestena se mora odraditi. Svaki kesten zarežite tako da na zaobljenom dijelu urežete x. Koristite dobro naoštren nož i pripazite da kesten ne prepolovite. Kad ste to napravili, ostatak pripreme je jednostavan. Trebat će vam:

SASTOJCI

  • 1 kg kestena
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 0,5 dcl ruma
  • 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta
  • vrhnje za šlag (za posluživanje)
  • naribana čokolada (za ukras)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mirko Končar ????‍???? (@miretova_kuhinja_)

POSTUPAK PRIPREME

  • Svaki kesten zarežite u obliku slova X na zaobljenom dijelu.
  • Zarezane kestene kuhajte u vrućoj vodi oko 20 minuta.
  • Ohladite ih taman toliko da ih možete rukom čistiti, pa uklonite ljusku.
  • Dok su još topli, protisnite ih prešom za pire ili usitnite u blenderu.
  • U lončiću zagrijte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer, rum i vaniliju. Zagrijavajte dok se šećer ne otopi.
  • Pomiješajte mlijeko sa zgnječenim kestenima dok ne dobijete ujednačenu, kremastu smjesu.
  • Po potrebi dodatno zasladite.
  • Pire možete poslužiti kao kuglice ili ga protisnuti kroz pasirku.
  • Poslužite ohlađeno sa šlagom i naribanom čokoladom.

Pročitajte još