RASPRAVA NA REDDITU
Hrana i piće
Ovaj jednostavni recept za kesten pire će vas oduševiti, više ga nećete kupovati u slastičarnici ili dućanu
Mnogima su kesteni jedna od omiljenih jesenskih poslastica, a nezaobilazni desert od ovog slatkastog ploda je kesten pire. Sladak, kremast i mirisan, često se poslužuje sa šlagom. Dobar kupovni kesten pire teško je pronaći, pa je najbolje napraviti ga kod kuće, te začiniti i zasladiti po vlastitom ukusu. Ako se pitate kako napraviti ovu poslasticu kod kuće, naš recept za kesten pire riješit će vam sve nedoumice! Nabavite fine, krupne kestene i bacite se na posao, kad ga probate shvatit ćete da je svaka minuta vrijedna truda!
JEDAN JE HRVATSKI GRAD DOBIO IME PO KESTENIMA
Prvi korak kod pripreme bilo kojeg deserta je nabava dobrog, kvalitetnog kestena. Kod nas su najcjenjeniji maruni, krupni i čvrste, sjajne kore. U Hrvatskoj su po kestenima posebno poznati okolica Lovrana i Hrvatska Kostajnica, u kojima se u ovo doba godine održavaju kestenijade i smišljaju nova jela s kestenom u glavnoj ulozi. Kostajnica je s kestenima toliko povezana da je po njima čak i dobila ime! No, dobre i kvalitetne kestene možete naći u većini šuma u kojima raste njihovo moćno i razgranato stablo. Samo pripazite, kod nas rastu i divlji i pitomi kesten, a samo je pitomi jestiv.
AKO IH ŽELITE SAMI SKUPLJATI, TREBAT ĆE VAM DOZVOLA
Ako se odlučite sami krenuti u skupljanje kestena, ne zaboravite da vam je u Hrvatskoj za to potrebna posebna dozvola. Naravno, uvijek ih možete kupiti, na tržnici ili od nekoga tko je vješt i zna sve tajne kutke u šumama gdje se oni kriju. Uživajte u njima od početka jeseni sve do dugo u zimu. Kesteni su bogati ugljikohidratima i vitaminom C, a na sto grama imaju oko 215 kalorija. U slučaju kesten pirea, treba im dodati i kalorije iz šećera, ruma i šlaga, ako ga s njim poslužujemo.
RECEPT ZA KESTEN PIRE KOJI ĆE ODUŠEVITI I UKUĆANE I GOSTE
Najdugotrajniji dio pripreme kestena je njihovo zarezivanje dok su sirovi, no za taj posao nema prečaca i za bilo koje jelo od kestena se mora odraditi. Svaki kesten zarežite tako da na zaobljenom dijelu urežete x. Koristite dobro naoštren nož i pripazite da kesten ne prepolovite. Kad ste to napravili, ostatak pripreme je jednostavan. Trebat će vam:
- 1 kg kestena
- 200 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 0,5 dcl ruma
- 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta
- vrhnje za šlag i naribana čokolada (za posluživanje)
POSTUPAK PRIPREME
- Zarezane kestene stavite kuhati u vruću vodu oko 20 minuta. Pričekajte da se malo ohlade, pa ih očistite od ljuske. Ne čekajte da se sasvim ohlade jer će ih biti teže čistiti, pričekajte samo toliko da ne budu prevrući za baratanje rukama.
- Očišćene kestene zgnječite prešom za kesten pire dok su još topli. Možete ih i usitniti u blenderu ako želite da budu sasvim kremasti.
- U manjem lončiću zagrijte mlijeko u koje ste dodali šećer i vanillin šećer. Zagrijavajte zajedno dok se šećer ne otopi, pa smjesi dodajte rum i vaniliju i sve dobro promiješajte.
- Pireu od kestena dodajte zaslađeno i začinjeno mlijeko pa promiješajte da se sve sjedini. Kušajte – ako vam nedostaje šećera, sad je trenutak da ga dodate.
- Prije posluživanja, smjesu možete protisnuti kroz pasirku da dobiju oblik rezanaca, ili ju možete u zdjelice za posluživanje izvaditi žlicom ili grabilicom za sladoled oblikovati kugle.
- Poslužite ohlađeno sa šlagom ukrašenim naribanom čokoladom.