Waldorfska salata je slatko-slana kombinacija sastojaka koja plijeni pažnju na brojnim stolovima zahvaljujući svom upečatljivom načinu serviranja na listovima zelene salate. Ova šarolika salata veliku je popularnost stekla u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je i nastala, dok se na našim prostorima već godinama lagano probija na scenu. Polako, ali sigurno jer jednom kad je probate, znate da ćete je ponovno pripremati. Bilo u obliku laganog predjela ili zanimljivog priloga glavnom jelu, ova salata je klasično jelo kojem je teško odoljeti. Srećom, recept za waldorfsku salatu je jednostavan, stoga nema razloga da je ne probate. U ovom ćete članku pronaći najpopularniji sastav jela, ali i varijacije koje možete isprobati.
WALDORFSKA SALATA JE TAKO JEDNOSTAVNA, A NASTALA JE U SKUPOM I LUKSUZNOM HOTELU
Korijeni Waldorfske salate sežu u 1896. godinu kada ju je kreirao Oscar Tschirky, šef sale (maître d’hôtel) u hotelu Waldorf Astoria u New Yorku. Ova salata je prvotno sadržavala samo tri sastojka: jabuke, celer i majonezu. Recept je od tada blago evoluirao, dodatkom oraha i grožđa koji obogaćuju teksturu, dok sok od limuna dodaje svježinu kremastom preljevu. Oscar je inspiraciju pronašao ili je čak bio izravni tvorac mnogih karakterističnih jela hotela, a konkretno ova salata je dobila ime po istoimenom hotelu gdje je prvi put poslužena na dobrotvornom balu u čast Dječje bolnice Svete Marije.
U vrijeme pisanja ovog članka, Waldorf Astoria prolazi kroz razne renovacije, a svoja će vrata ponovno otvoriti krajem 2024. godine. Hoće li gosti pored svog luksuza koji hotel nudi moći uživati i u Waldorf salati, još se ne zna.
SALATA KOMBINIRA SLATKE I KISELE SASTOJKE KOJIMA MOŽETE PRIDRUŽITI GOTOVO BILO ŠTO
Glavni sastojci waldorfske salate uključuju jabuku, stabljike celera, orahe i grožđe, obučene u majonezu. Iako tradicionalno ne sadrži meso, ponekad se dodaje piletina kako bi salata postala kompletan obrok. Neke varijacije uključuju i dodavanje sušenih brusnica, ribanog korijena celera umjesto celerovih stabljika, ubacivanje sjemenki suncokreta, te još mnogo toga što ljudi nađu u smočnici.
Što se tiče odabira jabuke, to ovisi o tome volite li više slađu ili kiseliju salatu. Također, neki gule jabuke ako nisu sigurni je li špricana ili kako im kora ne bi smetala za zubima. Drugi pak ostavljaju koru sa željom da im tanjur bude pun boja.
Waldorfska salata danas najveću popularnost uživa u Americi, posebice tijekom velikih blagdana poput Božića i Dana zahvalnosti (Thanksgivinga). U to vrijeme se najčešće servira na svečanoj blagdanskoj večeri uz pečenu puricu ili šunku u marinadi od meda. Pored spomenutih jela, salata prija uz teleće ili goveđe pečenje, francuski krumpir i piletinu.
RECEPT ZA WALDORFSKU SALATU
Salatu je najbolje pripremiti 3 do 4 sata prije posluživanja i čuvati je u hladnjaku kako bi ostala svježa. Može se poslužiti samostalno na tanjuru ili na listovima zelene salate kao što smo mi to učinili. Od sastojaka će vam biti potrebno:
- 1 jabuka (npr. Idared, Fuji)
- 1 čaša crnog ili rose grožđa
- 2 stabljike celera
- 60 g oraha
- 3 žlice majoneze
- 100 g grčkog jogurta
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica svijetlo smeđeg šećera
- pola žličice soli
- Malo svježe mljevenog papra
- 2 žlice sjeckanog peršina
- pola salate putarice
POSTUPAK PRIPREME
- Orahe malo usitnite, a zatim blago tostirajte na suhoj tavi.
- Jabuku narežite na kockice, a stabljike celera na što tanje kriške. Grožđe razrežite na polovice te uklonite koštice.
- Jabuku, celer i grožđe pomiješajte s ohlađenim orasima te sve prelijte smjesom od majoneze, grčkog jogurta, limunovog soka i začina.
- Nakon što ste sjedinili sastojke, na kraju salatu pospite svježim peršinom i poslužite na listovima zelene salate.
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.