Kremasta salata od tune i svježeg povrća ukusan je i stvarno brz ručak, idealan za ponijeti na posao. Evo kako ju mi radimo!

Foto: Laura Bais /Tikvica.com
piše Laura Bais

Ako postoji jedno jelo koje nam nikada ne dosadi, to je salata od tune i povrća. Tisuće je načina na koje je možete pripremiti, a mi smo otkrili način kako da učinimo ovaj obrok još zdravijim. Odlučili smo zamijeniti majonezu s grčkim jogurtom čime smo smanjili količinu masti, a povećali proteine. Rezultat je jednako kremasta i sočna salata koja istovremeno lagano sjeda. Praktičnu tunjevinu iz konzerve možete upotrijebiti za ukusan umak za tjesteninu, a još jednostavnija opcija je ova kremasta i ovježavajuća salata. U ovom ćemo članku otkriti što čini tuna salatu toliko posebnom i koji su sastojci nezaobilazni ako želite zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca.

Slikovito otočko mjesto, skriveno u zaljevu u obliku potkove, brižno čuva svoju baštinu i tradiciju ostavlja u dobrim rukama mlađih generacija

SALATU OD TUNE MOŽETE JESTI ODMAH, NO UKUSNIJA JE NAKON PAR SATI

Za razliku od zelenih salata koje nakon što se začine gube na svojoj svježini i teksturi, salata od tune je ukusnija nakon dva-tri sata hlađenja. To vrijeme je dovoljno da povrće pusti svoje sokove te da se okusi fino prožmu. Svi smo nestrpljivi probati je, no okus salate doista je drugačiji nakon par sati čekanja. Kako je ukusnija što duže stoji, salata od tune postala je i popularan ručak za ponijeti na posao. Jednostavno je spremite u posudicu i za gablec vas čeka obrok koji kombinira namirnice pune energije potrebne da nastavite s radom.

Riba je puna omega-3 masnim kiselinama koje omogućuju efikasniji transport hranjivih tvari i energije unutar tijela, što može doprinijeti osjećaju energičnosti. Kako ove masne kiseline mogu pomoći u poboljšanju mentalne jasnoće i smanjenju mentalnog umora, možemo pretpostaviti da će sposobnost koncentracije i produktivnosti na poslu biti veća. Dakle, u jednoj posudici vas čeka cjelovit obrok – zdrave masti i ugljikohidrati za podizanje energije – sve to upakirano u osvježavajući grčki jogurt, svježu tjesteninu i hrskavo svježe povrće.

OBOGATITE SALATU SVOJIM NAJDRAŽIM SASTOJCIMA

Najbolja stvar kod salate od tune, ali i svih drugih salata, je to što se uvijek možete igrati sa sastojcima. Neki sastojak vam nedostaje? Nema veze. Želite nešto dodati? Dapače! Naš recept je osnova za koju smo nakon puno kušanja i kombiniranja sastojaka shvatili da gotovo svima odgovara. No, ono i dalje može služiti kao platno po kojem vi šarate svoje boje. Tako možete dodati štapiće celera, sjeckanu zelenu salatu, ljubičasti luk, grašak, ribanu mrkvu ili pak sardine za dodatnu količinu omega-3 masnih kiselina.

U ovim prekrasnim i nerazvikanim zemljama ćete biti stvarno dobrodošli: dok se mnogi žale da im je dosta turista, ovdje ih žele što više

Svakako obratite pažnju i na odabir tune jer vrsta konzerviranja može značajno utjecati na tri njezina obilježja: okus, teksturu i nutritivnu vrijednost.

Tako tuna u salamuri ima blaži okus i manje je sočna, ali istovremeno i manje kalorična. Riba u suncokretovom ulju bit će sočnija, no prevelik unos omega-6 iz suncokretovog ulja može doprinijeti razvoju i pogoršanju upalnih stanja. Tuna u maslinovom ulju ima puniji okus u usporedbi s prethodne dvije, sočna je, ali i kaloričnija od one u salamuri. Istovremeno, maslinovo ulje često se smatra korisnijim za zdravlje od suncokretovog ulja. Stoga, razmotrite ove prednosti i nedostatke te odaberite konzervu koja odgovara vašim navikama i ciljevima.

RECEPT ZA SALATU OD TUNE S GRČKIM JOGURTOM

Evo popisa sastojaka koji tvore ukusnu i kremastu salatu velikog broja obožavatelja:

  • 220 g svježe tjestenine
  • 160 g tune (1 velika konzerva)
  • 100 g cherry rajčica
  • 70 g kukuruza šećerca
  • 2 mlada luka
  • ¼ crvene paprike
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 žlica limunovog soka
  • ⅓ žličice soli
  • Malo svježe mljevenog papra

POSTUPAK PRIPREME

  • Povrće properite te nasjeckajte; cherry rajčice na četvrtine ili šestine, papriku na male kockice, a mladi luk na kolutiće. Kukuruz ocijedite.
  • Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi prema uputstvima na pakiranju. Zatim je ocijedite te odmah pomiješajte s ocijeđenom tunom i grčkim jogurtom prije nego postane ljepljiva.
  • Dodajte pripremljeno povrće, limunov sok i začine te dobro promiješajte.
  • Salatu od tune ohladite te servirajte kao lagani ručak ili večeru.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

PODIJELI ČLANAK