Što kuhati kad vam se ništa ne da? Tri odlične ideje za “lijeni” ponedjeljak koje će vas oduševiti

Tri jednostavna recepta za ponedjeljak bez stresa — brzo, ukusno i bez puno filozofije

Gratinirani krumpir u keramičkoj posudi, poslužen na drvenoj površini uz crveno-bijelu kuhinjsku krpu, drvenu žlicu, češnjak i grančice ružmarina.
Foto: Shutterstock

Ponedjeljak. Alarm zvoni, kava još ne djeluje, a hladnjak djeluje praznije nego ikad. Volja za kuhanjem? Ravna nuli. No to ne znači da se morate odreći toplog i ukusnog obroka. Kad su dani spori, a energija još sporija, na scenu stupaju recepti koji traže minimalan trud, a nude maksimalnu utjehu. Donosimo tri ideje koje su kao stvorene za lijeni početak tjedna – brzo, jednostavno i bez puno prljavog suđa.

PILEĆA PICCATA: PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA, MESO SOČNO, A UMAK KREMAST I OSVJEŽAVAJUĆ

Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.

TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE: JEDNOSTAVNO, PRAKTIČNO I UVIJEK UKUSNO JELO

Tjestenina s umakom od tune i rajčica savršen je izbor kada vam treba brz, ukusan i zasitan obrok – priprema traje samo 15 do 20 minuta. Recept možete prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem omiljenih začina, a odlična je prilika i za iskorištavanje ostataka povrća iz hladnjaka. Tikvica, mrkva ili paprika sjajno će se uklopiti u umak, samo ih je potrebno dodati nakon što luk omekša i pirjati desetak minuta.

GRATINIRANI KRUMPIR: DOKAZ DA KRUMPIR MOŽE BITI I KONKRETNO I UKUSNO GLAVNO JELO

Krumpir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima – jeftin, zasitan i ukusan, savršen je prilog koji se može pripremiti na bezbroj načina, a svaki put rezultira drugačijim jelom. No, krumpir ne mora biti samo prilog – može biti i samostalno jelo koje osvaja svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Jedan od takvih recepata je gratinirani krumpir, klasik koji se priprema brzo i lako, a uvijek pruža savršeno kremastu i hrskavu kombinaciju kojoj je teško odoljeti.

Pročitajte još