Ova slasna tjestenina s umakom od tune i rajčice brz je i ukusan ručak za koji vam neće trebati više od 20 minuta

Foto: Shutterstock

Ima dana kad ne stignemo provesti puno vremena za štednjakom, ali ipak želimo jesti nešto toplo i ukusno, napravljeno od namirnica koje imamo pri ruci. Tu se često kao ideja nameće tjestenina, praktična, brzo gotova, povoljna i dostupna. Ovih dana mnogi će pokušati jesti zdravije i laganije obroke, jela bez mesa, na žlicu, kao i ona idealna za korizmu i post. Jedno takvo je ova tjestenina s umakom od tune i rajčice, za koju vam danas donosimo recept. Čak dva sastojka u ovom jelu su iz konzerve, što pripremu čini brzom i praktičnom.

TUNA I PELATI IZ KONZERVE “PREČAC” SU KOJI NAM SVIMA POVREMENO DOBRO DOĐE

Tunjevina je mnogima jedna od omiljenih riba, a osim svježe, koja je prilično skupa, često se konzumira ona iz konzerve. Ne treba ju jesti prečesto, jer sadrži dosta žive, no ako se povremeno nađe na vašem jelovniku ništa se strašno neće dogoditi. Tijekom zimskim mjeseci spas i “prečac” za brze obroke su pelati iz konzerve, koje u ljetnim mjesecima možete zamijeniti svježim rajčicama. U receptu će odlično funkcionirati i domaća šalša, pa ako ju imate zamrznutu ili vam je ostala koja staklenka, slobodno ju upotrijebite, jelo će biti još bolje.

RECEPT: TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE

Tjestenina s umakom od tune i rajčica jelo je za čiju vam pripremu neće trebati više od 15-20 minuta. U nju slobodno dodajte začine koje volite, a u receptu možete iskoristiti i ostatke povrća koje imate u frižideru, poput tikvice, mrkve ili paprike. U tom se slučaju pridržavajte istog recepta, samo povrće dodajte nakon što je luk omekšao, pirjajte desetak minuta, pa dalje pripremajte kako je navedeno. Za pripremu ovog jela za dvije osobe bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 1 manja (ili pola veće) glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 konzerva tune u komadima (170 g), u salamuri
  • 1 konzerva sjeckanih pelata ili umaka od rajčice
  • 250 g tjestenine
  • 10 crnih maslina
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • Sol, papar, bosiljak
  • Ribani sir za posluživanje

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite i sitno nasjeckajte luk i češnjak.
  • U loncu ili tavi zagrijte maslinovo ulje, prodinstajte luk oko 5 minuta, pa dodajte češnjak.
  • Kad luk omekša, dodajte ocijeđenu tunu i miješajte da se raspadne na manje komade.
  • Paralelno stavite kuhati vodu za tjesteninu.
  • Nakon 5 minuta dodajte sjeckane pelate u tavu s tunom.
  • Kad umak zavrije, začinite solju, paprom i bosiljkom po želji.
  • Maslinama uklonite koštice, narežite ih i ubacite u umak, kuhajte još 5-10 minuta uz miješanje.
  • Skuhajte tjesteninu u puno slane vode, sačuvajte nekoliko žlica vode od kuhanja prije cijeđenja.
  • Pomiješajte tjesteninu s umakom i dodajte malo vode od kuhanja da povežete sve sastojke.
  • Poslužite toplo uz ribani sir po želji.

Pročitajte još