Ova slasna tjestenina s umakom od tune i rajčice brz je i ukusan ručak za koji vam neće trebati više od 20 minuta

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ima dana kad ne stignemo provesti puno vremena za štednjakom, ali ipak želimo jesti nešto toplo i ukusno, napravljeno od namirnica koje imamo pri ruci. Tu se često kao ideja nameće tjestenina, praktična, brzo gotova, povoljna i dostupna. Ovih dana mnogi će pokušati jesti zdravije i laganije obroke, jela bez mesa, na žlicu, kao i ona idealna za korizmu i post. Jedno takvo je ova tjestenina s umakom od tune i rajčice, za koju vam danas donosimo recept. Čak dva sastojka u ovom jelu su iz konzerve, što pripremu čini brzom i praktičnom.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

TUNA I PELATI IZ KONZERVE “PREČAC” SU KOJI NAM SVIMA POVREMENO DOBRO DOĐE

Tunjevina je mnogima jedna od omiljenih riba, a osim svježe, koja je prilično skupa, često se konzumira ona iz konzerve. Ne treba ju jesti prečesto, jer sadrži dosta žive, no ako se povremeno nađe na vašem jelovniku ništa se strašno neće dogoditi. Tijekom zimskim mjeseci spas i “prečac” za brze obroke su pelati iz konzerve, koje u ljetnim mjesecima možete zamijeniti svježim rajčicama. U receptu će odlično funkcionirati i domaća šalša, pa ako ju imate zamrznutu ili vam je ostala koja staklenka, slobodno ju upotrijebite, jelo će biti još bolje.

TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE: SASTOJCI I RECEPT

Tjestenina s umakom od tune i rajčica jelo je za čiju vam pripremu neće trebati više od 15-20 minuta. U nju slobodno dodajte začine koje volite, a u receptu možete iskoristiti i ostatke povrća koje imate u frižideru, poput tikvice, mrkve ili paprike. U tom se slučaju pridržavajte istog recepta, samo povrće dodajte nakon što je luk omekšao, pirjajte desetak minuta, pa dalje pripremajte kako je navedeno.

Za pripremu ovog jela za dvije osobe bit će vam potrebno:

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi
  • 1 manja (ili pola veće) glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 konzerva tune u komadima (170 g), najbolje one u salamuri, bez dodanog ulja
  • 1 konzerva sjeckanih pelata ili ista količina nekog drugog umaka od rajčice
  • 250 g tjestenine
  • 10 crnih maslina
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • sol, papar, bosiljak
  • Ribani sir za posluživanje

POSTUPAK PRIPREME

  1. Očistite luk i narežite ga na sitno. Češnjak očistite i narežite na što sitnije komadiće.
  2. U loncu ili tavi šireg dna zagrijte maslinovo ulje.
  3. Na ulju prodinstajte luk, a nakon 5 minuta dodajte mu i češnjak.
  4. Kad je luk omekšao, a češnjak zamirisao, dodajte tunu iz konzerve, koju ste prethodno procijedili.
  5. Sad krenite u drugom loncu zagrijavati vodu za tjesteninu kako bi bila gotova u isto vrijeme kad i umak.
  6. Miješajte da se tuna „raspadne“ na manje komadiće, pa nakon 5 minuta dodajte sjeckane pelate.
  7. Kad je umak zavrio , dodajte mu sol, papar, svježi ili suhi bosiljak i začinite po želji.
  8. Maslinama uklonite koštice i nasjeckajte ih na polovice ili četvrtine, pa dodajte umaku.
  9. Kuhajte još 5-10 minuta uz povremeno miješanje.
  10. Tjesteninu skuhajte u puno slane vode. Kad je gotova, sačuvajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala, pa procijedite.
  11. Pomiješajte umak i tjesteninu, dodajte vodu od kuhanja pa sve promiješajte.
  12. Poslužite toplo i, ako želite, u svaki tanjur naribajte malo tvrdog sira. Dobar tek!
PODIJELI ČLANAK