Tajna savršene carbonare u par jednostavnih koraka: evo kako pripremiti ovo tradicionalno talijansko jelo koje svi obožavaju

Foto: Getty Images

Vino, masline, pršut, kosi toranj, moda, pizza, špageti… Već na prvi spomen ovih simbola, jasno je da govorimo o Italiji – zemlji koja očarava ne samo svojim znamenitostima, već i jedinstvenom gastronomijom. Među brojnim talijanskim specijalitetima, jedno jelo izdvaja se kao omiljeni klasik – špageti carbonara. Bezvremenski spoj jednostavnih sastojaka i bogatog okusa učinio je carbonaru jednim od najpoznatijih talijanskih recepata. Ako ste danas poželjeli okusiti Italiju na tanjuru i pitate se koji je originalni carbonara recept, u nastavku donosimo zanimljivosti, ključne sastojke i precizan postupak pripreme ovog jela koje savršeno utjelovljuje sve što talijanska kuhinja predstavlja – jednostavnost, tradiciju i vrhunski okus.

LEGENDA O MARKU POLU I ŠPAGETIMA: JE LI TJESTENINA STIGLA IZ KINE ILI JE NASTALA U ITALIJI?

Postoji jedna legenda koja kaže da je tjesteninu u Italiju donio čuveni putnik Marko Polo. Iako većina ljudi automatski povezuje špagete s Italijom, ta teorija tvrdi da korijeni ovog popularnog jela zapravo sežu do daleke Kine, gdje tradicija spravljanja tjestenine traje više od 5.000 godina. Marko Polo, koji je u 13. stoljeću proputovao Kinu, navodno je s Dalekog istoka donio ideju o špagetima u Italiju.

Ipak, ova priča nije bez kontroverzi. Neki tvrde da je priča o Marku Polu i kineskoj tjestenini samo urbana legenda koju su Amerikanci osmislili početkom 20. stoljeća kako bi popularizirali špagete. Čak su išli toliko daleko da su snimili reklamu u kojoj mladi mornar iz ekspedicije Marka Pola od Kineskinje dobiva paket dugačke tjestenine, koju su nazvali – Spaghetti. Bez obzira je li ova priča točna ili ne, nema sumnje da su špageti danas nezaobilazni dio talijanske kuhinje. Italija je razvila bezbroj jela s tjesteninom, a jedno od najpoznatijih su špageti carbonara – klasik koji spaja tradiciju i bogatstvo okusa.

KAKO NAPRAVITI SLAVNI TALIJANSKI SPECIJALITET KOD KUĆE: ORIGINALNI CARBONARA RECEPT

Osim nevjerojatnog okusa, ovo tradicionalno talijansko jelo osvaja i svojom brzinom pripreme. U originalnom talijanskom receptu koristi se guanciale, ukusna slanina od sušenih svinjskih obraza. No nju je teško nabaviti pa se kod nas obično koristi panceta. Osim nje, sve što vam je potrebno su maslinovo ulje, jaja, Pecorino sir, svježe mljeveni papar, sol i, naravno, špageti. Ono što čini carbonaru posebnom je njena kremasta tekstura i bogat okus – no važno je napomenuti da, za razliku od mnogih modernih recepata, originalni carbonara recept ne sadrži vrhnje. Ključ je savladati osnovni recept, a zatim, po želji, dodavati omiljene sastojke kako biste personalizirali ovo ukusno jelo. Ovo su sastojci koji će vam trebati za obrok za 4 osobe:

SASTOJCI

  • 140 g guanciale ili pancete (narezane na trakice)
  • nekoliko kapi maslinovog ulja (za prženje)
  • 4 jaja
  • 100 g Pecorino sira (sitno ribanog)
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar
  • 340 g špageta

POSTUPAK PRIPREME

  • U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite i skuhajte špagete al dente.
  • Guanciale ili pancetu narežite i pržite na malo maslinovog ulja dok ne postane hrskava.
  • U zdjeli umutite jaja s Pecorino sirom i paprom. Dodajte 2–3 žlice vode od kuhanja tjestenine za kremastu smjesu.
  • Ocijedite špagete (sačuvajte još malo vode) i prebacite ih u tavu s pancetom, promiješajte.
  • Maknite tavu s vatre, dodajte smjesu jaja i brzo miješajte da se stvori kremasti umak. Po potrebi dodajte još vode.
  • Začinite po ukusu, pospite dodatno ribanim sirom i poslužite odmah.

ČETIRI DODATNA I JAKO KORISNA SAVJETA ZA PRIPREMU

  • Izbjegavajte vrhnje: Iako neki moderni recepti koriste vrhnje, tradicionalni originalni carbonara recept ne uključuje ovaj sastojak. Ključ kremastog umaka je u pravilnom miješanju jaja i Pecorino sira s toplim špagetima i malo vode od kuhanja.
  • Pazite na temperaturu: Kad dodajete jaja u tjesteninu, tavu obavezno maknite s vatre. Jaja bi se trebala lagano zgusnuti, a ne skuhati u kajganu. Tako ćete postići željenu kremastu teksturu.
  • Voda od kuhanja špageta: Nikada nemojte zaboraviti sačuvati dio vode od kuhanja špageta. Ona sadrži škrob koji pomaže povezati umak i stvoriti savršeno kremastu carbonaru.
  • Servirajte odmah: Carbonaru je najbolje poslužiti čim je pripremite kako bi umak zadržao svoju savršenu teksturu i okus.

OSTANITE JOŠ MALO S NAMA I SAZNAJTE BROJNE ZANIMLJIVOSTI O CARBONARI

Carbonara je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje, no zanimljivo je da se oko njene povijesti često vode polemike. Iako mnogi vjeruju da su korijeni carbonare duboko ukorijenjeni u rimskoj tradiciji, povjesničari hrane sugeriraju da bi mogla biti relativno novija kreacija. Jedna od najčešćih teorija kaže da je carbonara nastala tijekom Drugog svjetskog rata, kada su američki vojnici, stacionirani u Italiji, miješali svoje zalihe slanine i jaja s lokalnom tjesteninom i sirom. Taj spoj kasnije je evoluirao u danas poznatu carbonaru.

Talijani su toliko ponosni na ovo jelo da svake godine, 6. travnja, slave Dan carbonare (Carbonara Day), kada kuhari diljem svijeta dijele svoje verzije ovog klasičnog recepta na društvenim mrežama. Carbonara je također postala simbol talijanske kuhinje u inozemstvu, a različite verzije jela mogu se pronaći u restoranima od New Yorka do Tokija. Unatoč tome što je carbonara relativno jednostavno jelo, njena priprema zahtijeva preciznost i iskustvo.

Danas recepata za carbonaru ima na tisuće, no autentičnost se uvijek cijeni. Carbonara je simbol jednostavne, a opet sofisticirane talijanske kuhinje, u kojoj svaki zalogaj donosi dio bogate povijesti Italije na tanjur.

Ako vam se svidio ovaj recept za carbonaru i volite tjesteninu, svakako isprobajte i ovih 8 neodoljivih recepata

Pročitajte još