Hrana i piće

Krumpir pripremljen na ovaj način fantastičan je prilog, ali može biti i konkretno i ukusno glavno jelo

Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Klasični ili ponešto drukčiji pire krumpir, restani krumpir, složenac s kobasicama koji nazivamo francuski krumpir… Ili jednostavno pečeni krumpir s mesom u pećnici, začinjen omiljenim mirodijama. Mogućnosti je bezbroj. No krumpir itekako ne mora biti samo prilog, već i odlično samostalno jelo. Gratinirani krumpir jedno je od tih jela, a recept za pripremu ne može biti jednostavniji.

Čuvar vremenaPogled u svijet čuvara zagrebačkih satova: "Ako se neki pokvari, moramo odmah reagirati, bez obzira na kišu, vjetar, snijeg... A neki su teški i po 400 kilograma!"
Nastavi čitati

FRANCUSKA DELIKATESA KOJU SU OSMISLILI SELJACI OD NAMIRNICA KOJE SU IM BILE DOSTUPNE

Gratinirani krumpir potječe iz Francuske, gdje se naziva “gratin dauphinois” po regiji Dauphiné u kojoj se prvi put pojavio. Kao i mnoga jela koja su postala slavna diljem svijeta, i ovo je nastalo kao produkt maštovitosti francuskih seljaka koji su iskombinirali dostupne im namirnice i stvorili delikatesu. Prvi se put spominje krajem 18. stoljeća, kad se našlo na stolovima plemića. Glavni sastojci, uz krumpir, su sir i vrhnje, zbog čega je jelo zasitno i izdašno, te mu praktički mu ne treba ništa dodatno osim zdjele svježe salate.

RECEPT ZA GRATINIRANI KRUMPIR

Gratinirani krumpir najbolje je pripremiti u dubljem pekaču, keramičkoj ili vatrostalnoj posudi. U klasičnom francuskom receptu koristi se sirovi krumpir, ali ako želite ubrzati vrijeme pečenja možete ga prethodno prokuhati 10-15 minuta, pa tek tada narezati i slagati u pekač. Za jedan pekač uobičajenim dimenzija bit će vam potrebno:

Otok Prvić na Kvarneru je najveći nenastanjeni otok u Hrvatskoj
Neukroćena prirodaZnate li koji je najveći nenastanjeni otok u Hrvatskoj? Za njega možda nikad niste čuli, ali ima poznatijeg imenjaka kod Šibenika
Nastavi čitati
  • 1 kg krumpira
  • 30 g maslaca (za premazivanje pekača i malo za otopiti na vrhu složenca)
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 100 g parmezana
  • 30-40 g naribanog tvrdog sira (npr gauda)
  • sol, papar
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Vegan Recipes (@vivaveganslife)

POSTUPAK PRIPREME

  • Upalite pećnicu da se ugrije na 190 stupnjeva.
  • Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške. Pazite da ploške budu podjednake debljine.
  • Dno pekača premažite maslacom.
  • Slažite ploške krumpira jednu uz drugu dok ne prekriju dno cijelog pekača. Ako vam ga je još ostalo, slažite ga u dva sloja.
  • U zdjeli pomiješajte vrhnje s jajem i dobro umutite. Dodajte sol, papar i dodatne začine po želji.
  • Kad je smjesa ujednačena, dodajte joj naribani parmezan.
  • Prelijte krumpire s mješavinom vrhnja, jaja i parmezana. Pazite da smjesu ravnomjerno rasporedite po svim krumpirima.
  • Stavite peći oko 45 minuta.
  • Tada izvadite krumpir, po vrhu rasporedite naribani sir i nekoliko listića maslaca za bolji okus.
  • Vratite u pećnicu još 10 minuta.
  • Provjerite nožem je li krumpir pečen. Poslužite toplo kao prilog ili samostalno jelo!

 

Aktualno

Pročitajte još