
Spoj prirode i luksuza
Hrana i piće
Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Klasični ili ponešto drukčiji pire krumpir, restani krumpir, složenac s kobasicama koji nazivamo francuski krumpir… Ili jednostavno pečeni krumpir s mesom u pećnici, začinjen omiljenim mirodijama. Mogućnosti je bezbroj. No krumpir itekako ne mora biti samo prilog, već i odlično samostalno jelo. Gratinirani krumpir jedno je od tih jela, a recept za pripremu ne može biti jednostavniji.
Gratinirani krumpir potječe iz Francuske, gdje se naziva “gratin dauphinois” po regiji Dauphiné u kojoj se prvi put pojavio. Kao i mnoga jela koja su postala slavna diljem svijeta, i ovo je nastalo kao produkt maštovitosti francuskih seljaka koji su iskombinirali dostupne im namirnice i stvorili delikatesu. Prvi se put spominje krajem 18. stoljeća, kad se našlo na stolovima plemića. Glavni sastojci, uz krumpir, su sir i vrhnje, zbog čega je jelo zasitno i izdašno, te mu praktički mu ne treba ništa dodatno osim zdjele svježe salate.
Gratinirani krumpir najbolje je pripremiti u dubljem pekaču, keramičkoj ili vatrostalnoj posudi. U klasičnom francuskom receptu koristi se sirovi krumpir, ali ako želite ubrzati vrijeme pečenja možete ga prethodno prokuhati 10-15 minuta, pa tek tada narezati i slagati u pekač. Za jedan pekač uobičajenim dimenzija bit će vam potrebno:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Spoj prirode i luksuza
INSPIRATIVNE GASTRO PRIČE
ŠARMANTNO ŠARENILO
RAJ ZA PSE
POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO
BOGATSTVO OKUSA NA TANJURU
Inspiracija za ručak
naš omiljeni namaz
Zamijesite, ispecite, uživajte
Zdravlje na tanjuru
OKUS ORIJENTA
OD HOBIJA DO BIZNISA