Vodič kroz Varaždin: iskoristite lijepo vrijeme za izlet, ovdje se stvarno odlično jede i pije

piše Putni Kofer

Barokni grad na sjeveru Hrvatske obavezna je postaja za sve one koji vole kulturu, povijest, zelenilo, nasmijane domaćine i dobru hranu. Cijeli je njegov centar poput spomenika u koji možete ušetati, tu se nalazi izuzetna spomenička i umjetnička baština. Danas je Varaždin jedan od najočuvanijih baroknih gradova u ovom dijelu Europe koji, osim povijesne jezgre, nudi svojim posjetiteljima i sjajne restorane zbog kojih se isplati „potegnuti” do sjevera Hrvatske. Tradicionalna varaždinska kuhinja nastala je pod utjecajem Austrije i Mađarske, a za ovaj je kraj karakteristično hedonističko uživanje u hrani i vinu. Ipak su se ovdje stoljećima gostili plemići iz cijele Austro-Ugarske! Prije polaska pročitajte što sve posjetiti u Varaždinu i saznajte zašto ovog baroknog ljepotana danas nazivaju „mali Beč”. Evo gdje jesti u Varaždinu!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

RESTORAN BEDEM (Ul. Vladimira Nazora 9)

Smješten uz Stari grad Varaždin, ovaj ugostiteljski objekt vode dva izvrsna kuhara, Anđelko Levanić i Zlatko Novak, obojica okićeni brojnim titulama državnih i svjetskih prvaka u kulinarstvu. Restoran Bedem priprema jela koja se temelje na istraživanju lokalnih recepata uz maštovitu i modernu uporabu najboljih domaćih namirnica. Prepoznali su to i gosti i stručnjaci pa je ovaj lokal već nekoliko godina zaredom okrunjen Michelinovom preporukom. Iz njihovog jelovnika izdvajamo zagorsku juhu, za glavno jelo obavezno probajte svinjski file ”Sous vide” u krusti od bučinih koštica, a za desert čokoladni mousse sa sladoledom od bosiljka. Hrana je ukusna, cijene prihvatljive, a atmosfera ugodna.

RESTORAN ANGELUS (Ul. Alojzija Stepinca 3)

Lokalcima omiljeni ugostiteljski objekt, restoran Angelus prepoznatljiv je po svojoj modernoj i kreativnoj autohtono-mediteranskoj kuhinji, ugodnoj atmosferi i specifičnom rustikalnom uređenju prostora. Carpaccio od junećeg bifteka im je odličan, a tu je i nezaobilazna krem juha od brokule. Za glavno jelo preporučujemo uske rezance s kozicama i tartufima i biftek na žaru sa začinjenim maslacem. Vrhunskom izboru jela treba pridodati i najbolji izbor pizza u gradu, onih od rahlog tijesta, uključujući i one od integralnog brašna. Od sredine tjedna do vikenda traži se stolac više pa je ovdje poželjna rezervacija.

RESTORAN AUGUST (Ul. Augusta Šenoe 12)

Smješten na varaždinskoj gradskoj tržnici, u lijepo uređenom podrumskom prostoru, restoran August jedan je od onih restorana u kojem ćete htjeti probati baš sve što nude na jelovniku. Mogu se pohvaliti velikim izborom tradicionalnih jela, ali i činjenicom da sve namirnice dobavljaju direktno od kumica sa susjednog placa. Restoran u ponudi ima i dnevna jela po prihvatljivim cijenama.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

RESTORAN VERGLEC (Ul. Silvija Strahimira Kranjčevića 14)

Restoran Verglec smješten je u srcu povijesne jezgre baroknog grada Varaždina. Ovdje možete isprobati kvalitetna tradicionalna jela pripremljena prema autohtonoj recepturi, poput pečene patke, lungića iz krušne peći, zagorskih odrezaka i varaždinskog pečenja. Na jelovniku ćete pronaći i standardnu ponudu jela i veliki izbor pizza, a iako je ovo mjesto izrazito popularno među lokalnim stanovništvom i turistima, još uvijek je zadržalo pristupačne cijene. Imaju odličnu vinsku kartu, atmosfera je ugodna, hrana domaća – sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.

RESTORAN NOBEL (Aleja kralja Zvonimira 1)

U sklopu preuređenog hotela Turist nedavno je otvoren restoran Nobel s vrhunskim timom kuhara koji od samog početka rade punom parom, a nije ni čudno jer u ugodnom ambijentu i elegantnom interijeru nude raznovrsnu ponudu hrane koju gosti uspoređuju s nagrađivanim ugostiteljskim objektima s Michelinovom zvjezdicom. U jelima kombiniraju tradicionalnu recepturu s modernim pristupom, sezonske i lokalne namirnice, koje su u kratkom periodu prepoznali brojni posjetitelji. Na vama je samo da uživate u rapsodijama mirisa i okusa!

I ZA KRAJ – KULTNE GRADSKE KAVANE I SLASTIČARNE

I desert na kraju – a to je desert. Kako Varaždin cijeli pomalo nalikuje na austrijsku metropolu, pa ga često i nazivaju malim Bečom, tako su njegov prepoznatljiv znak, među ostalim, kavane i slastičarnice. Od tradicionalnih kolača, pita i štrudli do modernih deserata koje možete probati uz kavu u lijepo uređenim interijerima u centru grada, u varaždinskim ćete kavanama na trenutak pomisliti da ste zaista u Beču. Preporuka za kavanu Grofica Marica!

PODIJELI ČLANAK