Hrana i piće

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

Koliko god voljeli kuhati i isprobavati nove recepte i okuse, svi se često okrećemo jednostavnim jelima, tradicionalnim receptima, hrani koja je ukusna, a ne zahtijeva puno vremena i kulinarskog umijeća. Bilo da vam se jede nešto toplo, na žlicu, raspoloženi ste za okrepljujuću juhu ili jelo bez mesa, umjesto kriške kruha sljedeći put poslužite zlevanku! Slana kukuruzna zlevanka idealna je za doručak, večeru i međuobrok, možete ju ponijeti na izlet, a uspješno će zamijeniti i kruh ako pripremate neki lakši ručak. U nastavku donosimo provjeren recept koji uvijek uspijeva!

priče iz davninaDjed Ante otkriva kako se čuvala hrana kad nisu postojali frižideri i zamrzivači: "Krumpire smo zakapali u zemlju, meso spuštali u bunar... Snalazili se nekako"
Nastavi čitati

PODRIJETLO IMENA: SVE SE IZMJEŠTA U JEDNOJ POSUDI I “IZLIJE” NA LIM ZA PEČENJE

Zlevanka ima više imena, naziva se i zlevka, izljevača, mutnjara, a sva imena podrazumijevaju ono što većina ljudi kod jednostavnih recepata voli: da sve izmuti u istoj posudi i samo “izlije” u lim za pečenje. Riječ je o tradicionalnom jelu koje se zbog jednostavnih sastojaka nekad smatralo sirotinjskim, a posljednjih se godina na velika vrata vratilo u naše kuhinje. Iako ovo jelo postoji i u slatkoj verziji, a može se raditi i s pšeničnim brašnom, slana kukuruzna zlevanka sa svježim sirom klasik je koji nikoga neće razočarati.

RECEPT MOŽETE NADOGRAĐIVATI I IGRATI SE S OKUSIMA

Jedna od prednosti ovog jela je što ga možete nadograđivati bez da mijenjate sastojke i omjere osnovnog recepta. Evo nekoliko ideja. U smjesu za zlevanku možete naribati mrkvu i tikvicu, što će ju učiniti još sočnijom. U tom ćete slučaju samo morati malo povećati količinu brašna. Možete joj dodati sitno narezanu šunku ili kockice prepržene slanine za izdašniju varijantu. No, čak će i ovakva, klasična slana kukuruzna zlevanka za koju donosimo recept, biti fantastičan obrok. Naravno, ako nabavite domaće kukuruzno brašno i svježi sir okus će biti još bolji!

Muzej smijeha u Zagrebu Andrea Golubić
PROTIV SIJEČANJSKOG SIVILAAndrea je htjela širiti dobro raspoloženje pa je u Zagrebu otvorila prvi svjetski muzej smijeha: “Svako nasmijano lice naša je mala pobjeda”
Nastavi čitati
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Luna | Sunberry Jam (@sunberryjam)

RECEPT: SLANA KUKURUZNA ZLEVANKA KOJA UVIJEK USPIJEVA

Recept je za pripremu zlevanke u malo višem limu za pečenje okvirnih dimenzija 35,5 x 25,5 cm. Ako radite za manji broj ljudi, prepolovite količine i upotrijebite lim dimenzija 15×20 cm. Evo koji su vam sastojci potrebni:

  • 4 jaja
  • 500 g svježeg sira
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • sol, papar, začini po želji

POSTUPAK PRIPREME

  • Namastite lim za pečenje i ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  • Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.
  • Žumanjke pjenasto izradite, pa im dodajte žlicu po žlicu svježeg sira.
  • Kad se smjesa žumanjaka i sira sjedinila, dodajte sol (oko jedne pune čajne žličice), papar i začine.
  • Smjesi od žutanjaka postepeno dodajte kukuruzno brašno, cijelo vrijeme miješajući. Dodajte ulje, mlijeko i prašak za pecivo pa sve izmiksajte. Ako koristite neki od dodataka (tikvica, šunka…) sad je vrijeme da ih ubacite.
  • Laganim pokretima dodajte snijeg od bjelanjaka u žumanjke i brašno, žlicu po žlicu, miješajte dok se ne sjedine sa smjesom. Kad je sve gotova, ona bi trebala biti rjeđa, poput one za palačinke. Ako vam je ispala pregusta (jer se brašna razlikuju, kao i količina masnoće u svježem siru), slobodno dodajte još malo mlijeka.
  • Izlijte smjesu u lim za pečenje i pecite oko pola sata, dok ne poprimi zlatno žutu boju, a čačkalica iz tijesta ne izađe suha.
  • Poslužite toplo ili hladno, uz čašu jogurta, komad sira ili šunke, ili zamotajte u foliju i ponesite na izlet!

Aktualno

Pročitajte još