Jeste li znali da uskrsne pisanice možete bojiti i u crnom vinu? Doznajte kakav ćete efekt time dobiti!

Umjesto klasičnih boja, isprobajte vino! Pisanice obojene crnim vinom izgledaju profinjeno i drugačije

Prirodno obojene uskrsne pisanice u crnom vinu – elegantna jaja tamnoljubičaste nijanse u keramičkoj zdjeli, savršena ideja za unikatan uskrsni dekor.
Foto: Shutterstock

Bojanje pisanica jedna je od najljepših aktivnosti koja se veže uz uskršnje blagdane. Maštovitost tu doista ne poznaje granice, a posebno veselje bojanje jaja predstavlja onim najmanjima, iako ni veliki nisu otporni… Ono se, dakle, s nestrpljenjem iščekuje. Što se tiče načina bojanja, granice maštovitosti tu ne postoje. Na vama je da samo odaberete stil i date mašti na volju, a u ovom ćemo vam članku otkriti savjete za bojanje jaja u crnom vinu!

LJUSKA LUKA, CVIJEĆE, BOBICE BAZGE... A MOŽETE KORISTITI I VINO!

Bojanje jaja u crnom vinu samo je jedna od, mogli bismo reći, prirodnih tehnika. Primjerice, tu bi spadalo popularno bojanje jaja ljuskama luka, ciklom ili pak radičem, za dobivanje crvene boje. Ili pak kuhanje s laticama cvijeća… Za dobivanje crne boje pisanica koristile su se bobica bazge, duda ili čađa, za zelenu boju špinat, poriluk ili kopriva, a za tamnosmeđa kora hrasta. Na kraju bi ih, za sjaj, laštili komadićem slanine…

A vino, pitate se, što točno radi vino? Kuhanje jaja u vinu rezultirat će time da će ona biti prekrivena svjetlucavim šljokicama, odnosno vinskim kristalićima! Ako jaja kuhate u crnom vinu, rezultat će biti dvojaki – osim što će se na njihovoj ljusci napraviti kristalići, ono će ih pobojati u nijanse crvene ili ljubičaste boje. Bijelo vino, s druge strane, ne boji – dakle, da bi uz kristaliće, dobili i boju, u vino ćete morati dodati boju za jaja po svom izboru.

JAJA PREKRIJTE VINOM, KUHAJTE IH 10 MINUTA PA OSTAVITE DA STOJE NAJMANJE OSAM SATI

Dakle, što trebate napraviti? Stvar ne može biti jednostavnija. Jaja stavite u lonac i prekrijte ih hladnim crnim vinom. Ako radite s bijelim vinom, onda dodajte i bojilo. Stavite ih kuhati, a nakon što vino zavrije kuhajte još kojih 10 minuta. Nakon toga ostavite jaja u loncu s vinom najmanje osam sati. Poželjeno je još i duže – što se dulje budu ‘marinirala’ to će na njihovim ljuskama biti više vinskih kristalića.

Nakon što odstoje, oprezno izvadite jaja iz lonca s vinom i položite ih na salvetu i pustite da se osuše prirodnim putem. Važno je da ih što manje dirate, a također ih nemojte ni laštiti – to bi moglo rezultirati micanjem delikatnih kristalića. Na kraju vam preostaje, kad su se osušila, aranžirati ih i izložiti na mjesto u vašoj kući ili u stanu na kojem u njihovoj ljepoti mogli uživati i drugi ukućani.

Pročitajte još