Jedan od najljepših i najmirisnijih vrtova na Jadranu nerazvikana je tajna magičnog otoka Hvara

Foto: fjori fôra
piše Putni Kofer

Nježni miris lavande struji zrakom na blagom ljetnom povjetarcu, pa se sudara s aromatičnim mirisom moćnog ružmarina i sramežljive kadulje. Bezbroj nijansi zelene, ljubičaste, žute i drugih cvjetnih boja ljube uredno posložene suhozide. Na svaki se detalj u ovoj mirisnoj oazi na sunčanom otoku Hvaru pazi s ljubavlju, brižnošću i iznimnom pažnjom. Botanički vrt fjori fôra smješten u slikovitom selu Gdinj, svakim svojim pedljem svjedoči o tradicionalnom životu otočana i neizostavno je odredište za svakoga tko želi omirisati, kušati i doživjeti otok Hvar u njegovoj punini.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

HVAR JE PUNO VIŠE OD PARTIJANERSKE MEKE, OTOK SU I 1163 RAZLIČITE BILJNE VRSTE OD KOJIH DIO RASTE U VRTU FJORI FORA

Kad čuje ime Hvar, većina pomisli na njegovo more. Na lude zabave u istoimenom glavnom mjestu na otoku, na šarmantne plaže u manjim mjestima i skrivene uvale razbacane duž obale… No iskusni već dugo znaju da se prava, neiskvarena ljepota krije u unutrašnjosti otoka. Otok Hvar su polja lavande, silni maslinici i vinogradi. I svi oni težaci koji su nosili kamenje na svojim leđima kako bi izgradili suhozide, konobe i gustirne. Otok Hvar su i 1163 različite biljne vrste, od kojih jedan dio krasi i botanički vrt fjori fôra u Gdinju.

On se proteže na 2500 kvadrata, a o ovoj se oazi brine svega par ljudi, članova obitelji Ćurin koji svim srcem vole otok i obilje koje on nudi. Botanički vrt fjori fôra oaza je u kojoj vladaju mir i tišina, u kojoj su postignuti totalni zen i prirodna ravnoteža između biljaka, životinja i samoga čovika, a sve to uz minimum vode i maksimum truda.

IDEJA O VRTU NIKNULA JE IZ LJUBAVI PREMA ŽIVOTU NA OTOKU HVARU

Ideja vrta niknula je iz ljubavi prema životu na otoku Hvaru. Obitelj Ćurin uzgojem lavande bavi se od davne 1955. godine, a danas je u tom poslu već četvrta generacija obitelji. Svu svoju ljubav i tradiciju utkali su u ovaj mali mirisni otočki raj koji je nastajao dugo i pedantno. Ideja se pojavila prije pet godina, ali je tek nedavno potpuno zaživjela. U osmišljavanju i uređenju je obitelji Ćurin pomogla lokalna agronomkinja i dizajnerica vrtova iz Jelse Kristina Lazaneo, a ideja je bila napraviti pokazni vrt gdje će se na jednom mjestu moći vidjeti sva raskoš biljaka i cvijeća ovog otoka.

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

Najprije je prostor nekadašnjih vinograda i polja lavande i ružmarina, koji je bio obrastao raslinjem, pažljivo raskrčen. Stari su suhozidi ručno presloženi kako bi se parcela podijelila na šest manjih polja. U te je gredice potom posađeno sjeme i prenesene su sadnice samoniklih biljki skupljenih na različitim područjima otoka Hvara. Uistinu, vrt fjori fôra pravi je Hvar u malom, njegova sama esencija i oda njegovoj bioraznolikosti.

KROZ MIRISNA POLJA VODI KRUŽNA STAZA KOJU MOŽETE OBIĆI SAMI ILI UZ STRUČNO VODSTVO

Svako od šest suhozidima odvojenih polja posvećen je posebnoj skupini biljaka. Sve su njih otočani stoljećima koristili u svakodnevnom životu. Neke kao hranu, druge za izradu kozmetičkih i ljekovitih preparata, treće za izradu i bojanje tekstila… Kroz polja vodi kružna staza na kojoj je moguće polaganom šetnjom upijati boje, mirise i ljepotu oko sebe. Posjetitelji mogu uživati u ugodnoj samostalnoj šetnji vrtom i razgledavanju biljnih bazena, fotografirati se u odijelu pčelara ili vozača cvjetnog oldtimera te posjetiti trgovinu s jedinstvenim suvenirima.

Osim samostalnih obilazaka moguće je, uz najavu, proći i organizirane edukativne programe sa stručnim vodstvom. Jedan od njih je, primjerice, degustacijska tura vrtom u kojoj mogu upoznati biljni svijet Hvara putem svih osjetila, ili tura posvećena aromaterapiji koja će im predstaviti ciklus proizvodnje eteričnih ulja. Ulaznica za obilazak se ne naplaćuje, osim ako se ne koristi stručno vodstvo, ali možete ostaviti donaciju marljivoj obitelji.

SAMONIKLO BILJE I DANAS SE BERE I PRERAĐUJE RUČNO, BAŠ KAO NEKADA

Staza kroz vrt dovest će vas do odmorišta. Tamo se održavaju prezentacije i degustacije autentičnih otočkih proizvoda, pomno odabranih za brand fjori fôra. Samoniklo bilje u obitelji Ćurin i danas se bere i obrađuje kao nekad, ručno, bez upotrebe mehanizacije. Zato su proizvodi koje od njih rade potpuno prirodni. Kupovinom nekog proizvoda brenda fjori fôra svaki posjetitelj može ponijeti komadić Mediterana u vlastiti dom. I samo ime breda „fjori fôra“ na dijalektu znači „cvjetovi Hvara“, upravo oni koje ovaj vrt čuva i uzgaja u njihovom najprirodnijem mogućem okruženju.

MIRISNE ZAČINE MOŽETE KUPITI I PONIJETI KUĆI MALI KOMADIĆ MEDITERANSKOG RAJA

U ovom mirisnom vrtu, koji su neki već prozvali botaničkim, posjetitelji mogu kupiti potpuno prirodne i lokalno uzgojene hvarske i mediteranske začine. Od ružmarina, lovora, origana ili kadulje u posudicama ili vrećicama, mikseva začina za kuhanje, do poklon paketa s domaćim proizvodima, ovdje će uistinu svatko naći nešto za sebe. Ova se obitelj posebno specijalizirala za eterična ulja, prirodna i potpuno posebna, koja se također mogu kupiti na ovom posebnom mjestu.

JEDINSTVENA RADIONICA ZELENA ŠKOLA PRIBLIŽIT ĆE POLAZNICIMA ČAROLIJU OTOKA

Ova oaza teži biti i mjesto povezivanja turista i lokalnog stanovništva, te učenja o golemoj biljnoj raznolikosti otoka Hvara. Ove godine, 8. srpnja, u vrtu počinje projekt Zelena škola s čak 5 zanimljivih predavača kojoj je cilj približiti sudionicima čaroliju otoka Hvara, bilja i eteričnih ulja na lokalnoj i svjetskoj razini. Broj mjesta je ograničen, a ulaznica se može kupiti na web stranici fjorifora.com. Cijena ulaznice uključuje prijevoz, sudjelovanje u programu edukativnih predavanja i interaktivnih radionica , degustaciju hrane i pića te fjori fôra poklon paket. Želja obitelji Ćurin je da Zelena škola s vremenom postane aromafest jer otok Hvar, osim po suncu, definitno treba biti prepoznat i po jačini mirisa. To se posebno može osjetiti u ruralnom djelu otoka gdje je priroda još intenzivnija.

Prošle je godine organiziran „đir po vrtu“ tijekom kojeg je na svakom od polja, koju obitelj Ćurin zove bazeni, postavljen zanimljiv sadržaj. Pčelar je primjerice pričao o medu, u dijelu gdje su boje za tekstil održan je face painting za djecu, ubacili su u cijelu priču o vrtu i malo umjetnosti i poezije… Veliki su planovi i za ovu godinu. Nakon Zelene učionice u srpnju, u kolovozu će se u vrtu, s obzirom na to da je u tijeku „Smojina godina“, održati i predstava Roko i Cicibela, a u planu su i druga događanja. Ideja i entuzijazma ne nedostaje i pred vrtom ove marljive hvarske obitelji je zasigurno svjetla budućnost.  Želja je s vremenom proširiti vrt, dodavati mu nove vrste biljaka, učiniti ga sastavnim dijelom života lokalnog stanovništva i atrakcijom za goste koji žele upoznati samu dušu otoka Hvara. 

PODIJELI ČLANAK