Na otočiću usred bajkovitog jezera Kinezi su izradili repliku najpoznatijeg europskog dvorca koji je poslužio kao inspiracija za Disneyeve crtiće

Foto: PXHere
piše Putni Kofer

Nije tajna da je Kina zemlja impresivne kulture i bogate povijesti koja uključuje neke od najpoznatijih svjetskih atrakcija poput Kineskog zida. Ova azijska država svojim posjetiteljima nudi nevjerojatne prirodne ljepote, izvanrednu tradicionalnu hranu, futurističke gradove, raznovrsnu kulturu i tradiciju, ali i vjerne imitacije nekih od najpoznatijih europskih gradova i arhitektonskih dragulja. Kina je izgradila gradove nalik Veneciji, Parizu i Londonu, a turiste posebno oduševljava replika dvorca Neuschwansteina koji doslovno izgleda kao da je izašao iz srednjovjekovne bajke. Sigurno se pitate čemu sve te imitacije? Mnogi Kinezi su strastveni zaljubljenici u europsku arhitekturu, a sva ova mjesta pružaju im priliku za dublji uvid u život u Europi, posebno stanovnicima koji sami ne mogu tamo otići.

U ovom se gradu ljudi s prijateljima i obitelji nalaze i druže na grobljima! Među posljednjim počivalištima redovito organiziraju izložbe i koncerte

KINESKI DVORAC JILONG: REPLIKA POZNATOG DVORCA NEUSCHWANSTEIN

Izgrađen 2011. godine, dvorac Jilong, okružen kristalno čistim jezerom Wanfeng, ponosno se uzdiže usred slikovitog kineskog Guizhoua. Iako njegova fasada izaziva osjećaj putovanja kroz vrijeme u srednjovjekovnu Europu, unutar njegovih zidina očekuje vas iskustvo nevjerojatnog luksuza: odmaralište i hotel s četiri zvjezdice.

Ovaj izvanredni dvorac, čija je arhitektura inspirirana slavnim dvorcem Neuschwanstein u Njemačkoj, savršeno se uklapa u prirodni okoliš jezera. Mnogi kažu da je njegova impozantna vanjština, s visokim kulama, elegantnim lukovima i gotičkim elementima, gotovo identična kao i kod veličanstvenog bavarskog dvorca koji se smatra jednim od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu.

Unutar dvorca Jilong dočekat će vas raskošno uređene sobe s modernim sadržajem i pogledom na jezero koji oduzima dah. Restorani u dvorcu nude izvanrednu kinesku i internacionalnu kuhinju, a wellness centar i bazen pružaju priliku za potpunu opuštanje.

KINEZI ”LUDI” ZA EUROPSKIM DVORCIMA

Priča iza dvorca Jilong (Jilong Castle Country Club) ostaje obavijena misterijem, no neki izvještaji sugeriraju da je ovaj impozantni kompleks djelo lokalnog poduzetnika koji je stekao bogatstvo zbog hidroelektrana. Naime, ova teorija možda nije daleko od istine, s obzirom na to da je hidroelektrana u blizini odgovorna za opskrbu dvorca energijom.

Izgleda da je među kineskim bogatašima popularno graditi dvorce, a Jilong je samo jedan u nizu od takvih primjera. Osim toga, ovaj odmarališni kompleks danas naplaćuje 40 dolara za noćenje u svojim standardnim sobama ili 292 juana po danu. Unatoč tome što je replika, dvorac ima mnoge karakteristične elemente europskih srednjovjekovnih dvoraca.

KLONIRALI I AUSTRIJSKI GRADIĆ HALLSTATT

Dvorac Jilong nije jedina kineska replika. Naime, čarobni Hallstatt toliko je očarao Azijate da su odlučili napraviti svoje vlastito selo po uzoru na ovaj austrijski gradić. Nakon što je Hallstatt proglašen najljepšim selom na svijetu, kineski rudarski mogul je potrošio nevjerojatnih 700 milijuna funti kako bi izgradio repliku ovog mjesta. Ono što je izazvalo najviše negodovanja među stanovnicima tog idiličnog alpskog naselja je činjenica da su kineski investitori i poznati arhitekti sve radili njima iza leđa.

Marljivi Kinezi precizno su klonirali svaku kuću s prepoznatljivim drvenim balkonima, glavni trg, obalu uz jezero, crkvice, a čak su i stvorili umjetno jezero ispod planinskog lanca, ne bi li domaćim turistima dočarali ono za što bi inače morali potegnuti do daleke Europe. Mišljenja su danas podijeljena – dok neki smatraju kako je kopiranje austrijskog sela bio dobar marketinški potez za sam Hallstatt, drugi su uznemireni načinom na koji je cijeli projekt izveden.

PODIJELI ČLANAK