Ovaj slikoviti gradić doslovno se “izdigao iz pepela” nakon što ga je uništila lava s obližnjeg vulkana, najezda skakavaca, požari i poplave

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Otok Tenerife se često naziva i otokom vječnog proljeća zbog ugodnih temperatura tijekom cijele godine. No prikladniji naziv možda bi bio “otok kontrasta”. Potpuno je nevjerojatna razlika između njegova juga, s velikim resortima, hotelima i žutim pijeskom uvezenim iz Sahare, i hladnijeg, ali autentičnijeg sjevera s crnim plažama i kamenim, mediteranskim zgradama. Posebna je priča unutrašnjost otoka i fascinantni nacionalni park Teide, kao i manja mjesta na obali. Jedno od mjesta koje posjetitelji Tenerifa ne propuštaju je šarmantni i danas relativno mirni Garachico. Mjesto je to burne i bolne povijesti, koje se doslovno “izdignulo iz pepela” nakon brojnih nedaća koje su ga zadesile.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

PRIJE 300 GODINA GARACHICO JE BIO VAŽNA LUKA I NAJMOĆNIJE MJESTO NA KANARIMA

Prije nešto više od 300 godina stvari su izgledale potpuno drukčije. Garachico je osnovan krajem 15. stoljeća i jedno je od najstarijih mjesta na Kanarima. Dugo je bio ključna trgovačka luka za komercijalni promet između Europe i španjolskih kolonija u Americi. Brodovi su svakodnevno stizali u luku, mjesto je bilo centar trgovine za cijeli otok, u njemu su dom pronašli bogati plemići, trgovci, svećenici i umjetnici.

Grad je bio toliko bogat da postoji legenda da je jedna ulica bila kompletno napravljena od mramora. Ona je bila rezervirana za plemiće, a siromasi su smjeli njome proći samo jedan dan u tjednu. Sve je upućivalo na to da će grad ostati jedan od najmoćnijih u cijelom kanarskom otočju. A onda je taj prosperitet i stalni napredak naglo prekinula intervencija prirode.

ERUPCIJA VULKANA JE UNIŠTILA LUKU I VEĆINU GRADA, A USLIJEDIO JE JOŠ NIZ NOVIH NEVOLJA

Erupcija vulkana Montaña Negra 1706. godine izbacila je rijeke lave koje su se spustile do Garachica i praktički ga potpuno uništila. Kuće, ulice, trgovi, luka… Sve je ostalo spaljeno pod lavom. Brodovi su se, prirodno, preusmjerili prema danas najvažnijim mjestima na otoku, Santa Cruzu i Puerto de la Cruzu. Da nevolja nikad ne dolazi sama, dokazalo se u narednih stotinjak godina. Garachico je pogodila najezda skakavaca, požari, poplave i epidemije.

Niz prirodnih katastrofa nije uništio grad, već je rezultirao time da je ostao bolje očuvan od onih koji su doživjeli ekonomski napredak. Umjesto da ih poraze, nevolje su stanovnike Garachica učinile jačima, a grad sačuvale od betonizacije i komercijalizacije.

LAVA JE OBLIKOVALA PRIRODNE KAMENE BAZENE KOJI SU DANAS ATRAKCIJA MJESTA

Jedna od posljedica koje je iza sebe ostavila lava danas je najveća atrakcija mjesta. Lava koja je uništila luku oblikovala je neobične, kamene bazene koji privlače na tisuće turista. Garachico je danas najčešće odredište za jednodnevni izlet gostima Tenerifa.

Osim kupanja u bazenima, oni razgledavaju slikoviti Trg slobode (Plaza de la Libertad) i uličice koje ga okružuju, otkrivaju drevne samostane, kolonijalne zgrade, obelisk u Parque Puerta Tierra podignut u znak sjećanja na erupciju. Sa svojom bogatom arhitektonskom baštinom koja datira iz šesnaestog i sedamnaestog stoljeća, njegova stara jezgra jedna je od najbolje očuvanih povijesnih i umjetničkih četvrti na Kanarima. Garachico je proglašen mjestom od kulturnog značaja 1994. godine, a ima i Zlatnu medalju likovnih umjetnosti za svoje umjetničko blago.

PODIJELI ČLANAK