Od Slavonije i Baranje pa sve do Dalmacije: donosimo 10 genijalnih ideja za izlete po cijeloj Hrvatskoj

Stari grad Dubovac u Karlovcu
piše Putni Kofer

Depresivna zima napokon je iza nas, a s proljećem su nam stigli topliji dani, kratki rukavi i želja za istraživanjem novih mjesta. Jedva smo dočekali ljepše vrijeme kako bismo za vikend mogli pobjeći u prirodu i uživati u suncu! Kako biste izbjegli pretraživanje u zadnji tren Jednodnevni izleti – preporuka, izdvojili smo 10 genijalnih mjesta koja morate posjetitit! Od Slavonije i Baranje, Zagorja, Like pa sve do Dalmacije i juga Hrvatske!

KOPAČKI RIT – PRIRODNI BISER U SRCU BARANJE

Jeste li ikada htjeli zaploviti moćnom Amazonom, otići na safari u neki od nacionalnih parkova u Africi, promatrati ptice selice u zemljama južne Europe i Mediterana ili pak upoznati bavarske dvorce koji se kriju duboko u zelenim šumama? Svi smo! No jeste li znali da sve to možete pronaći na istoku Hrvatske, u jednom od najatraktivnijih parkova prirode u Europi?

Kopački rit svojom ljepotom podsjeća na neke od najljepših prirodnih atrakcija u svijetu, a svojim posjetiteljima nudi baš sve – od zapanjujuće prirode, tajnovitog dvorca, brojnih aktivnosti i hrane koja će zadovoljiti svačiji ukus. Krenite na izlet u Kopački rit i upoznajte mističnu ljepotu prirode zbog koje se nećete htjeli vratiti u stvarnost.

KANJON ZRMANJE: PUTOVIMA WINETTOA

Krška ljepotica Zrmanja duga je gotovo sedamdeset kilometara i prolazi kroz čak šest kanjona na svom putu do Jadranskog mora. Od Zadra se uputite prema Maslenici, odakle su tijekom sezone redovito organizirane ture brodom po rijeci. Zadnjih desetak kilometara toka Zrmanje, do njezina ušća u Novigradsko mora, zaštićeno je kao značajni krajobraz. Uživajte u pogledu na okolne stijene, smaragdnozelenu boju rijeke, brzace… Ovu je ljepotu prepoznala i filmska industrija pa je tako ovdje sniman film o Winettou.

TURA FRANKOPANSKIM KAŠTELIMA

Okolica Rijeke područje je brojnih starih utvrda i kaštela iz vremena Frankopana, plemićke obitelji koja je utjecala na povijest cijelog kraja. Ako volite povijest i kulturu, jedan dan izdvojite za obilazak onih najljepših. Na ovom je području čak sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te tri sakralna kompleksa.

Krenite od onih najbližih Rijeci, obiđite Grobnik, Drivenik, Bribir, Kraljevicu, Čabar i upoznajte priču o obitelji koja je ispisala pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

BUNARI RAJČICE – JEDAN OD NAJLJEPŠIH PRIRODNIH FENOMENA KLIŠKE ZAGORE

Između sela Nisko i Matasi, sat vremena vožnje od Splita, smjestili su se bunari Rajčice. Ova neodoljiva atrakcija Dalmatinske zagore svakim je danom sve poznatija i popularnija. Do njih vodi i biciklistička staza koja prolazi kroz Gizdavac, Muć, Postinje, Gornje Matase i Brštanovo. Iako će nekima djelovati zastarjelo i zapušteno, deset gotovo identičnih bunara oduševljavaju svojom ljepotom.

Odmor u krošnjama: ovo su najljepše kućice na drvetu u Hrvatskoj

Mnogo je teorija o tome koje je njihovo točno porijeklo jer se u nekim spisima navode kao rimski, a mještani pak tvrde da su turski bunari. U svakom slučaju, njihov impozantan izgled i povijesni značaj zaista su neupitni, a odigrali su i veliku ulogu u životima mještana ovog kraja. Naime, iz njih su kućanstva odnosila vodu, a također su služili i za napoj stoke. Neke legende kažu i da nikada nisu presušili, a na vama je da izaberete kojim legendama vjerovati.

KANJON KAMAČNIK – ODLIČAN IZLET ZA SVE UZRASTE

U mjestu Vrbovsko (oko sat vremena vožnje od Zagreba) nalazi se šetnica na kojoj su drveće i rijeka Kamačnik potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! Panova poučna staza nije dugačka ni strma, prikladna je i za djecu, a duž nje su postavljeni veliki instrumenti. Gong, potočna orgulja, medina marimba, jelenov rog, puhova zvona…. Kanjon Kamačnik je odličan za sve uzraste i stupnjeve kondicije!

DVOR VELIKI TABOR – ODA SREDNJOVJEKOVNOJ ARHITEKTURI I BUDNI ČUVAR TAJANSTVENE PROŠLOSTI

Smješten na zelenom proplanku u blizini sela Desinić, slikoviti dvorac veliki Tabor već stoljećima bdije nad Hrvatskim zagorjem i smatra se jednom od najsačuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda oko koje se pletu brojne tajne i legende. Ovo raskošno zdanje nekada je bilo dio obrambenog sustava sjeverozapada Hrvatske, kroz dugogodišnju povijest mijenjalo je svoje vlasnike, a prvi zapisi govore da je ovdje stolovala čuvena velikaška obitelj – grofovi Celjski.

Jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskom zagorju otvoren je za posjetitelje od utorka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, a ova oda srednjovjekovne arhitekture i budni čuvar tajanstvene prošlosti djeluje i kao muzej. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna.

STAZA SEDAM SLAPOVA – NAJLJEPŠA ISTRASKA ŠETNICA

Ima nešto umirujuće u šumu vode i pogledu na slikovite slapove u kojima se voda lomi u tisuće kapljica pri padu s visine u korito. A kad u jednom izletu možete obići čak sedam takvih predivnih slapova, nije čudno da destinacija postane nezaobilazna i omiljena u cijeloj Hrvatskoj! A upravo se to može reći za najljepšu istarsku šetnicu, Stazu sedam slapova, koja prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, a postala je obavezno odredište za sve ljubitelje slapova, hodanja i prirodnih fenomena koji se nižu jedan za drugim.

BAĆINSKA JEZERA – OAZA MIRA I LJEPOTE

Iako južnu Dalmaciju često povezujemo isključivo s Dubrovnikom, u njegovoj blizini kriju se prekrasne prirodne oaze, jezera, šume i antički ostaci koji zaslužuju biti na listi najljepših na Jadranu. Jedno od takvih mjesta su i Baćinska jezera, točnije sedam jezera koja tvore mjesto božanstvene prirode i biološke raznolikosti.

Osim usputnog fotografiranja s Jadranske magistrale, opustite se u vožnji lađom po jezerima, tradicionalnom neretvanskom prijevoznom sredstvu, upoznajte lokalnu kulturu te bogatstvo tamošnje flore i faune. Oko jezera je uređena biciklističko-pješačka staza s infopunktovima za odmor, a nabujala priroda natopljena čistom jezerskom vodom sigurno će pružiti užitak cijeloj obitelji!

GRAD NA ČETIRI RIJEKE: KARLOVAC I DVORAC DUBOVAC IDEALNA SU MJESTA ZA JEDNODNEVNE IZLETE

Da je Karlovac grad na četiri rijeke koje su okružene prekrasnom prirodom, dobro je znana činjenica. Ono što je manje znano jest da Karlovac ima i burnu povijest te vrlo očuvana mjesta koja o njoj svjedoče. Stari grad Dubovac nalazi se na prapovijesnom humku povrh rijeke Kupe na 185 metara nadmorske visine i nitko ne može sa sigurnošću reći koliko je star. Zna se samo da je služio obrani grada i da je dobio ime po vrsti hrasta koji raste na tom području.

Obiđite ovo njegovano feudalno zdanje, popnite se na Branič Kulu i pratite tok Kupe dok god vam pogled seže. Nadamo se da će ogladnjeti baš dok ste tamo jer u samom dvorcu otvoren je Bistro Kastel. Jedinstven po svom interijeru, uređen je baš kao u stara vremena i nudi prekrasni panoramski pogled na grad i njegovu okolicu.

MOTOVUN – NAJPOZNATIJE BRDO FILMOVA U HRVATSKOJ

Najpoznatije brdo filmova u Hrvatskoj svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće turista, ali i bez festivala otkrili su ga zaljubljenici u mirni seoski život i očuvanu mediteransku arhitekturu. Slikoviti pogled na gradić oduševljava još dok mu se približavate iz daljine, a kad se napokon uvučete u njegove ulice, osjetite mirise tartufa iz fenomenalnih lokalnih restorana, osvojit će vas zauvijek. Bit će to idealan izlet u Istru koji ćete dugo pamtiti!

PODIJELI: