Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Nevjerojatna zeleno-plava boja vode u kojoj se reflektiraju sivo bijeli alpski vrhovi. Upravo to je opis savršene fotografije koja može biti ‘izgovor’ za još savršeniji izlet u blizini Kranjske gore, u slovenskim Julijskim Alpama na nevjerojatno fotogeničnom jezeru Jasna. Nije ono poznato kao Bled ili pak Bohinj, općenito prve asocijacije kad netko spomene riječi ‘jezero’ i ‘Slovenija’ u istoj rečenici, no ono među ljubiteljima prirode i opuštenog dana ispunjenog odličnim pogledima – ali i fotografije – kotira vrlo visoko, i to u bilo koje doba godine. Ljeti kao idealna prilika za osvježenje. Zimi kao odlazak u zimsku bajku.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

JEZERO JE SAMO DVA KILOMETRA UDALJENO OD KRANJSKE GORE

Kad se kaže jezero Jasna, u biti se misli na ‘kompleks’ dvaju spojenih umjetnih jezera na ušću planinskih rijeka Male i Velike Pišnice. Jezero se nalazi na sjeverozapadu Slovenije, na vratima Triglavskog nacionalnog parka, jedinog nacionalnog parka u Sloveniji, a samo je dva kilometra udaljeno od slavnog zimovališta Kranjska gora (uz cestu koja vodi prema prijevoju Vršič), odnosno sat vremena vožnje od Ljubljane.

U OKOLICI JEZERA DOSTUPNA SVA TURISTIČKA INFRASTRUKTURA, NO NAJPOPULARNIJA JE ATRAKCIJA – POGLED

Jezero Jasna i njegova okolica nude sve što je potrebno za jednodnevni ili pak višednevni boravak u prirodi. U okolici jezera nalazi se sva moguća turistička infrastruktura. Od smještaja do javnih WC-a i restorana te igrališta za djecu do pješačkih i biciklističkih staza. Isto tako, obale samog jezera prožete su molovima, šetnicama, klupama i mostićima, a još bolji vidik na kompleks jezera posjetitelji mogu potražiti na šest metara visokom drvenom tornju.

SKULPTURA KOZOROGA I ODRAZ PLANINA KAO OMILJENI MOTIVI

Jedan od omiljenih motiva za fotografiranje svakako je i skulptura kozoroga na stijeni koja tamo stoji od druge polovice 1980-ih godina, iako je u biti najpopularniji motiv onaj koji smo opisali na samom početku teksta – jezero i odrazi planinskih vrhunaca u njemu, i to Prisanka i Razora. Iako je jezero Jasna atraktivna destinacija tijekom cijele godine, špica u tom malenom raju ipak je ljeti.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Tada se oni koji se ne boje hladnoće u tom alpskom jezeru mogu i okupati ili pak provozati supom. U jezeru je dozvoljen i ribolov. Oni koji se ne žele smočiti, mogu uživati u aktivnostima u prirodi ili pak sunčanju.

KOMBINIRAJTE POSJET JASNI S ODLASKOM NA SKIJANJE ILI U TRIGLAVSKI NACIONALNI PARK

No, posjet jezeru Jasna možete kombinirati i s nekim drugim atrakcijama u bližoj okolici. Primjerice, već spomenuta Kranjska gora, koja je idealna za ljubitelje zimskih radosti. Tamošnje skijalište drugo je najveće u Sloveniji nakon Mariborskog Pohorja. Ono nudi oko 20 kilometara uređenih staza, ali i 40 kilometara staza za skijaško trčanje, kao i mogućnost turno skijanja te penjanja po zaleđenim slapovima. Naravno, tu je i Triglavski nacionalni park s najvišim vrhom Slovenije, 2864 metara visokim Triglavom, po kojemu je taj nevjerojatni park i dobio ime.

PODIJELI ČLANAK