Grad kojim vladaju majmuni: napadaju ljude, kradu hranu, a međusobno se sukobljavaju poput pravih bandi

Lopburi - Grad kojim vladaju majmuni
Foto: paha1205 /Shutterstock
piše Putni Kofer

Makakijima strpljenje nije vrlina. Pozorno prate kretanja oko sebe i ugledaju li u nečijoj ruci kakvu zanimljivu hranu, kreću u napad. Nije im strano ni posegnuti u torbu bezazlenog turista namjernika i poslužiti se onim što im se učini zanimljivim. Naravno, njihova meta je hrana, ali ne mogu s daljine uvijek procijeniti što je jestivo pa grabe i sunčane naočale, novčanike, bočice s vodom… Kad shvate da njihov plijen nije jestiv, prezrivo ga odbacuju na pod i idu dalje u lov. Dobrodošli u Lopburi, tajlandski grad kojim vladaju majmuni. Ima ih oko 4500, divljaju ulicama, rade nered i – prava su turistička atrakcija. Iako svjesni da bi mogli ostati bez svoje užine ili nekog predmeta, turisti oduševljeno dolaze vidjeti populaciju makakija koja ovdje živi stoljećima.

LOKALCI SU VJEROVALI DA IM DONOSE SREĆU, NO STVARI SU SE IZMAKLE KONTROLI

Centralna lokacija u gradu je Pra Prang Sam Yod, poznatija kao Hram Majmuna. Hram je izgrađen u 13. stoljeću na području okruženom gustom šumom, u početku je bio hinduističko svetište, a kasnije je posvećen Budi. Oko hrama je s godinama niknuo grad, šuma je nestala, a majmuni su ostali. Sa šumom je nestao i njihov prirodni izvor hrane pa su vrlo brzo počeli ovisiti o ljudima za prehranu. Lokalcima nisu smetali, navikli su na suživot s njima i vjerovali da su ovi dugorepi makakiji živući predstavnici hinduističkog boga Hanumana i simboli sreće.

Iako je majmuna oduvijek bilo puno u gradu, njihov je broj eksplodirao nakon što je organiziran Festival majmuna 1989. godine, zamišljen kao turistička atrakcija, ali i način štovanja Jao Paw Phra Kana za kojeg se vjerovalo da čuva grad.  I dok je suživot s majmunima započeo uz vjerovanje da čuvaju grad, stvari su se u međuvremenu, malo je reći, izmakle kontroli. Lokalno stanovništvo prodaje turistima grickalice za majmune i slatke sokove koje ovi posebno vole, no životinje dugog repa često će se same počastiti, ne birajući za čime će posegnuti. Kako bi malo uveli reda, ali i zaradili od turista, lokalci su izradili male praćke kojima tjeraju majmune kad oni navale na njihove štandove. 

Na odmor u svemir: začetak uzbudljivog doba za sve one koji žele prijeći i posljednju granicu

Lokalne vlasti su tek 2018. godine počele pratiti populaciju majmuna. Od rujna 2020. u cijeloj je regiji izbrojano nešto više od 9000 makakija, a u samom gradu njih 4,635.

KAD JE ZBOG KORONE ZEMLJA ZATVORENA ZA TURISTE, GLADNI MAJMUNI POČELI SU JOŠ AGRESIVNIJE NAPADATI LOKALCE

Lokalci sada priznaju da je porast broja dlakavih susjeda narušio kvalitetu njihovog svakodnevnog života. Upadaju u domove u potrazi za hranom, njihov izmet zagađuje vodu… S dolaskom pandemije koronavirusa i zatvaranjem zemlje za turiste, stvari su se dodatno pogoršale. Navikli na gozbu i slastice koje su svaki dan dobivali od turista, majmuni su u nedostatku toga još agresivnije počeli napadati lokalce u potrazi za hranom.

Zeleno srce Europe: od impresivnih planina do čarobnih gradova, ovih 10 mjesta morate posjetiti u Sloveniji

“Nestašica” je prošle godine dovela i pravog obračuna majmunskih bandi! Naime, na području grada su tri glavne skupine majmuna i nekoliko manjih te svaka kontrolira određeno područje. “Rat” je izbio zbog boce slatkog kondenziranog mlijeka koje su uočili kao potencijalni plijen i u isto vrijeme navalili na osobu koja ga je nosila. To je preraslo u pravu majmunsku tučnjavu.

Lopburski makakiji obožavaju ljudsku hranu, posebno slatku, jer su na nju s godinama navikli. No, za njih ona nije dobra. Osim što im trunu zubi, zbog ove vrste ishrane razmnožavaju se brže. Zato je sada u tijeku velika kampanja za sterilizaciju majmuna kako bi se njihov broj doveo na podnošljivu razinu, no proces je spor i mogao bi trajati godinama.

PODIJELI: