Terra Magica: prelijepa manja mjesta na istarskoj obali koja morate posjetiti

Prelijepa manja mjesta na istarskoj obali koja morate posjetiti
piše Ivan Fratrić

Naš najveći poluotok i njegova nimalo suptilna ljepota nadaleko su poznati i opjevani u svjetskim okvirima. Regija poznata po vrhunskoj gastronomiji, prekrasnim vinarijama, tartufima i ostalim čudesima, Istra je u jednakoj mjeri fascinantna koliko je vizualno spektakularna sa svojim idiličnim krajolicima i impozantnom arhitekturom u njenim gradovima. Ne postoji mjesto u Istri koje ne krije neku svoju zanimljivu priču ili specifičnost koja ga čini posebnim u odnosu na ostala mjesta. U njoj ćete naići na turistička središta poput Rovinja, koji će vas oduševiti svojim šarmom i mediteranskim duhom, ali i na malena mjestašca u unutrašnjosti poput dražesnog Grožnjana, u kojem se povijest može susresti na svakom koraku. U nastavku upoznajte manja mjesta na istarskoj obali koja svojom ljepotom oduzimaju dah!

TARTUFI, RIMSKA TRADICIJA I PREKRASNE PLAŽE: ŠTINJAN IMA SVE

Iako administrativno pripada gradu Puli, Štinjan posjeduje skrovite posebnosti zbog kojih ga moramo i želimo promatrati odvojeno od Pule. Mjestašce koje se smjestilo na jugozapadu Istre svoju povijest i ime vuče još od rimskog doba kad se zvalo ‘’Astiniaum’’, a posjeduje brojne lokalitete koje morate posjetiti dok ste tamo, poput tvrđave Cristo koja se nalazi u neposrednoj blizini na poluotoku Proština, kao i prekrasni zvonik Svete Margarite. Ono što svakako ne biste smjeli propustiti su ostaci antičkog kupališta koje možete pronaći u neposrednoj blizini, čiji su podovi ukrašeni očuvanim mozaicima. Za ljubitelje mora i sunca pobrinula se priroda koja je Štinjanu podarila prekrasnu mjesnu plažu, kao i brojne manje uvale u kojima se također možete osvježiti. Ovdje ćete pronaći i brojne festivale te manifestacije, od kojih je najpoznatija gastronomska manifestacija ‘’Dani tartufa’’ u kojem istarski i drugi tartufari izlažu svoje iskopano blago.

NADOMAK BRIJUNA: FAŽANA NUDI SVE ŠTO MOŽETE POŽELJETI NA SVOM ODMORU

I dalje smo u okolici Pule, no ovaj put idemo 7 kilometara sjevernije – u prekrasnu Fažanu. Poznata još od rimskih dana po bivšoj tvornici amfora i raznih drugih posuda, bogata povijest Fažane podarila joj je i pitoresknu staru gradsku jezgru u kojoj se nalaze župne crkve Svetog Kuzme i crkve Svetog Damjana, čija povijest seže u 15. stoljeće. Osim lijepih crkava, Fažaninom šarmu doprinose i njeni trgovi, kamenom popločane uličice i kuće u nizu, a svakako valja spomenuti i fažansku rivijeru koja obiluje prekrasnim plažama i koja je mjesto održavanja brojnih kulturno-glazbenih manifestacija od kojih je najpoznatija pučka ‘’Fešta od srdela’’. Također, Fažana je opskrbna i ukrcajna luka za Brijune iz koje se možete otisnuti za jedan od najljepših hrvatskih Nacionalnih parkova.  

PRISTANITE U ČERVAR-PORAT I UŽIVAJTE U BOGATOJ POVIJESTI TE RAZNOLIKOJ TURISTIČKOJ PONUDI

U neposrednoj blizini i u administrativnoj ingerenciji grada Poreča nalazi se maleno turističko mjestašce imena Červar-porat, koje će oduševiti svakoga svojim šarmom. Ako su Štinjan i Fažana dokaz da su još stari Rimljani obožavali Istru, kao argument možemo pridodati i činjenicu da su u blizini Červara-porata pronađeni i ostaci gospodarskog kompleksa koji se sastojao od uljare u kojoj se proizvodilo maslinovo ulje, kao i keramičkih peći koje su služile za izradu raznih predmeta. U Červar-poratu nalazi se i jedna od većih marina u Istri koja broji čak 450 vezova, kao i brojni restorani koji u svojoj ponudi nude autohtone kulinarske specijalitete.

Multikulturalno središte Europe: Grad s najviše besplatnih turističkih atrakcija i fantastične ulične hrane

MJESTO KOJE JE USPJELO ZAVESTI SAMOG CASANOVU: ČAROBNI VRSAR JE GRADIĆ KOJEG MORATE POSJETITI

Iako je manji od gradova koje smo spomenuli na početku teksta, Vrsar svakako spada u kategoriju najpoznatijih i najljepših mjesta u cijeloj Istri, u koje je svojevremeno zalutao i poznati zavodnik i avanturist Giacomo Casanova. Još od svojih antičkih i srednjovjekovnih vremena, Vrsar nije nikoga ostavljao ravnodušnim sa svojim romantičnim uskim kamenim ulicama i starom gradskom jezgrom koja se sastoji od slikovitih malenih trgova i šarmantnih kuća. Iako je primarno turističko mjestu, u okolici ovog simpatičnog gradića ljudi se bave uzgojem maslina i vinove loze, ali i školjkama te ostalim morskim plodovima uzgojenima u blizini parka prirode Limski kanal. S obzirom na sve nabrojano, ne čudi činjenica da je Vrsar više puta bio izabran za jednu od najpoželjnijih destinacija za odmor na cijelom Jadranu.

BISER KVARNERA: RABAC KAO NAJLJEPŠE MJESTO NA ISTOČNOJ OBALI ISTRE

Prepoznavši ljepote njegovih laguna i netaknute prirode, Rabac se od malenog ribarskog mjestašca pretvorio u turističku žilu kucavicu istočne obale Istre i postao biser Kvarnera. Osim pitoresknih plaža s kojih je teško ispustiti pogled, okolica i zaleđe Rapca nude jednako lijepo zelenilo koje poziva na istraživanje. Za one koji žele upoznati impozantnu arhitekturu, nezaobilazna su glavna gradska vrata Svetog Flora iz 16. stoljeća, kao i narodni muzej koji je u prošlosti bio barokna palača. Svakako valja napomenuti i brojne kulturno-zabavne manifestacije i festivale koji se odvijaju u Rapcu: od elektronike, tradicionalne i klapske glazbe pa sve do pučkih fešta, ovo maleno mjesto nudi za svakoga ponešto.

MALO MJESTO ZA VELIKI ODMOR: BARBARIGA JE KAO STVORENA ZA PUNJENJE BATERIJA

Mjesto bogate povijesti koje je svoje ime dobilo po mletačkoj plemićkoj obitelji Barbarigo teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim. Njena povijest seže još u antičko doba, o čemu svjedoče ostaci gospodarskih aktivnosti starih Rimljana i najveća uljara u Istri. Barbariga je maleno i mirno odredište u kojem će svi oni željni kvalitetnog odmora pronaći svoj mir, a možete birati između plaža u samom mjestu ili nešto daljih, divljih i skrivenih uvala. Ako pak poželite otići na izlet i istražiti njenu okolicu, u blizini se nalaze Vodnjan, Fažana i Pula te jedinstvena oaza prekrasne prirode u kojoj ćete zasigurno uživati.


PODIJELI: