Ovdje vlada mir! Otok ljubavi na kojem živi manje od 300 stanovnika, a automobili nisu dozvoljeni

Foto: TZ Zlarin & Gojko Vukov Colić
piše Putni Kofer

Okruženi morem sa svih strana, otoci su uistinu posebna mjesta jer pružaju pravi iskonski mir i opuštenost koju rijetko možemo doživjeti na užurbanim gradskim ulicama. Od egzotične flore i faune do tirkizno-plavog mora i očaravajućeg pogleda na zalazak sunca, provesti godišnji odmor na otoku nagradit će vas nevjerojatnim uspomenama, a ako je pritom na nekom od njih zabranjen pristup automobilima, užitak će definitivno biti još veći! Upravo takvo iskustvo može vam pružiti slikoviti Zlarin smješten u šibenskom arhipelagu, otok idealan za sve one koji se žele osloboditi od stresa za volanom, smoga i ispušnih plinova!

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

NEMA AUTOMOBILA, PROMETNE BUKE, LANACA TRGOVINA…

U blizini Šibenika, udaljen tek dva kilometra od kopna, smjestio se otok Zlarin površine oko 8 četvornih kilometara s tek 284 stalnih stanovnika. Prekrasno, čisto more, mediteranska vegetacija i ugodna klima od davnina privlače sve one koji na odmoru žele potpuni mir. Zlarin je i otok koralja, a s njegova najvišeg vrha Klepca (169 m) pruža se impresivan pogled koji puca na šibenski akvatorij i sve do Velebita.

View this post on Instagram

A post shared by © ??????? ?? ?????? (@db.s.tudio)

Na Zlarinu danas nema automobila. Nema lanaca trgovina, nema prometne buke, nema svjetlosnog zagađenja… Umjesto toga, tu su popločane stazice, okrečene kućice, mali čamci koji se ljuljaju na starom kamenom pristaništu, leptiri koji se hrane cvijećem i, gotovo posvuda, zvuk, mirisi i pogled na čarobno more.

OTOK NA KOJEM SE ODRŽAO OBRT RUČNE OBRADE NAKITA OD KORALJA

Iako u geografskom smislu ne odudara od ostalih otoka, priroda je podarila Zlarinu jedno bogatstvo koje nije u tolikoj mjeri prisutno nigdje drugdje. Vađenje i obrada koralja najprepoznatljivija je djelatnost ovog jadranskog bisera kojom su se lokalci bavili stotinama godina.

Upečatljive crvene grane provlače se kroz sve pore života, povijesti i tradicije, a stanovništvo i danas vjeruje u čarobnu moć koralja i pripisuju mu brojna ljekovita svojstva. Uvriježeno je mišljenje da crveni koralj štiti trudnice od bolesti, različitih zaraze i uroka.

ZLARIN IMA MEDITERANSKU KLIMU I VEGETACIJU, A SUNCE OVDJE GODIŠNJE SIJA VIŠE OD 2700 SATI

Netaknutu prirodu doživjet ćete posvuda, od brojnih plaža, zelenih šetnica pa sve do skrovitih uvala. One su sljubljene uz kristalno čisto plavetnilo Jadranskog mora i kopno koje sunce obasjava više od 2700 sati godišnje, što čini Zlarin jednim od najsunčanijih otoka u Hrvatskoj

Iako se na Zlarinu nalaze svega četiri ugostiteljska objekta, ovdje će svatko pronaći ponešto za sebe. Otočka prehrana nužno je vezana uz more, stoga ćete uživati u šarolikom izboru vrhunskih jela od morskih plodova, ribe, školjaka i rakova koje će vam Zlarinjani pripremiti na način kako su jeli njihovi stari, odnosno po autohtonim recepturama.

PODIJELI ČLANAK