Magično mjesto u Istri, na kojem će vam se činiti da ste na kraju svijeta, oduševljava dramatičnim stijenama s pogledom na tirkiznu morsku pučinu

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Potraga je gotova. Završila je na najjužnijem dijelu Istre, na rtu Kamenjak, na njegovim dramatičnim stijenama s pogledom na predivni tirkiz. Mjesto je to koje ne treba filtere, mjesto koje odaje dojam ‘da ste na kraju svijeta’, koje ruši onu čestu i nepravednu ‘da Istra nema lijepo more’. Rt Kamenjak zaštićeni je kutak prirode u kojoj ćete sasvim sigurno pronaći za sebe savršenu plažu, lijepu šetnicu ili atraktivnu biciklističku stazu, pronaći svoje mjesto za odmor, kao što je svojedobno svojim čitateljima preporučivao i utjecajni Lonely Planet.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

VIŠE OD 30 UVALA I 11 NENASTANJENIH OTOČIĆA

Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, puno ime jednog od četiri zaštićena područja za koje brine Javna ustanova Kamenjak (a to su, osim spomenutog, Gornji Kamenjak, brdo Soline i Kašteja), zaštićeno je od 1996. godine i vodi se kao značajni krajobraz. Područje krasi ukupno 30 kilometara obale te najmanje 30 uvala. Povrh svega toga, na pučini se nazire 11 nenastanjenih otoka medulinskog arhipelaga, među kojima je i otočić Porer s prepoznatljivim svjetionikom.

IDEALNO MJESTO ZA AKTIVAN ODMOR – OD BICIKLIRANJA DO JEDRENJA NA DASCI

Kamenjak je idealan za one koji preferiraju aktivan odmor. Opcije za provođenje dana mimo ležanja na predivnim plažama, kojih je ukupno 23, su brojne – od šetnji i bicikliranja do plivanja i ronjenja, a popularan je i windsurfing, odnosno jedrenje na dasci. No, plaže su ipak glavna zvijezda i slove kao neke od najljepših na Jadranu. Često se među favoritima spominju Pinizule, Školjić, Mala Kolombarica, Debeljak, Njive….

PODRUČJE U KOJEM ĆETE DOZNATI SVE O DINOSAURIMA

Pažnju plijene i otoci medulinskog arhipelaga, među kojima se posebno ističe Fenoliga. Naime, na tom se otočiću nalazi jedno od najbogatijih i najvrednijih nalazišta stopa dinosaura u Europi. Pronađeno je, još 1975. godine, ukupno 150 stopa pa se taj otok naziva i otokom dinosaura.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Većina je otisaka grupirana u ‘staze’ koje stručnjacima daju detaljni uvid u ponašanje tih stvorenja. Dinosaurske su stope – njih 12 – isto tako pronađene i na rtu Grakalovcu, i to 2001. godine. Upravo do tih stopa vodi poučna staza Putovima dinosaura dugačka kilometar i pol.

30 VRSTA ORHIDEJA, 50 VRSTA LEPTIRA, BESPRIJEKORNO ZDRAVE PERISKE…

Područje Kamenjaka pravo je utočište za biljni i životinjski svijet. Naime, tamo živi 530 biljnih vrsta, od kojih su neke ugrožene i zaštićene, poput zimskog jednolista i pustenastog jarmena. Kamenjak je i jedini poznati dom vrlo rijetke žute kičice u Hrvatskoj. Na području Kamenjaka inače raste i 30 vrsta orhideja, leti čak 50-ak vrsta danjih leptira, a pravi se raj skriva i u podmorju koje doseže dubinu od 50 metara. Ispod površine mora posebno se ističu školjkaši.

Kamenjak se može pohvaliti s besprijekorno zdravom populacijom periski, jednom od posljednjih na svijetu, stoji na stranicama JU Kamenjak. Isto tako, prema podacima iz 2014. godine, u moru oko Kamenjaka živi 230 dobrih dupina.

VOĐENI PROGRAMI, EDUKATIVNE RADIONICE I PREDAH U SAFARI BARU

Ulaz u Donji Kamenjak plaća se od svibnja do kraja listopada za one koji dolaze motorom, automobilom ili kamperom, dok pješaci i biciklisti uvijek ulaze besplatno. Za posjetitelje su organizirani i vođeni programi, a održava se i niz edukativnih radionica na temu bilja, dinosaura, kukaca… Za predah uz piće mnogi pak odabiru tamošnji Safari bar, koji je potpuno stopljen s prirodom. Bar radi već tri desetljeća i stekao je kultni status, a cijeli je uređen prirodnim materijalima.

SVJETIONIK PORER SVOJU MAKETU IMA I U MINIMUNDUSU

Jedna od atrakcija arhipelaga jest i već spomenuti otočić, odnosno hrid Porer na kojoj je 1833. godine izgrađen istoimeni svjetionik. Porer je od Kamenjaka udaljen milju i pol, a sam svjetionik je podignut na sredini otočića, visok je 35 metara te je najviši u Istri. U svjetioniku, koji je inače uvršten u park minijaturnih građevina Minimundus kod Klagenfurta u Austriji, nalaze se i dva apartmana. Otok je doista majušan – za obilazak je potrebna praktički minuta. Kod plivanja na otočiću treba biti oprezan – svjetioničar daje upute, a struje su inače vrlo jake i nikako se ne preporučuje odlazak dalje od 50 metara od obale.

GORNJI KAMENJAK U PRVOM SVJETSKOM RATU ‘GLUMIO’ PULU

Zaštićeno područje Gornji Kamenjak smjestilo se između Premanture i Volma i manje je posjećeno od Donjeg Kamenjaka. Na njegovu području raste 487 raznih biljaka, a za vrijeme Prvog svjetskog rata, pišu na službenim stranicama JU Kamenjak, tamo su se nalazili gigantski reflektori kako bi ‘glumili’ ratnu luku Pulu, koja je bila glavni cilj napada talijanskih zračnih snaga.

PODIJELI ČLANAK