Jedno od najšarmantnijih europskih sela poznato je po mostovima, rijeci i pingvinima, a izgleda kao da je ispalo iz starog britanskog filma

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ljubitelji serije Umorstva u Midsomeru dobro znaju da, osim intrigantnih zločina koje istražuje inspector Barnaby, epizode obiluju prekrasnim scenama tipičnih engleskih sela. Lijepe kuće iste visine, dvorišta puna cvijeća, uredno podšišane ograde… Jedno takvo britansko selo, koje se srećom ne pojavljuje često na stranicama crne kronike, osvojilo je posjetitelje iz cijelog svijeta. Selo Bourton on the Water nalazi se u pokrajini Cotswolds, u srcu Engleske, a najpoznatije je po slikovitoj rijeci koja kroz njega prolazi i iznenađujuće velikom broju sadržaja koje, s obzirom na svoju veličinu, nudi posjetiteljima.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

“BOURTON NA VODI” IMA 3500 STANOVNIKA, A GODIŠNJE GA POSJETI OKO 300.000 TURISTA

U selu Bourton on the Water, čije se ime piše s crticama između riječi (Bourton-on-the-Water) i znači Bourton na vodi, ima oko 3500 stanovnika. Godišnje ga posjeti oko 300 tisuća ljudi. S Londonom je povezano i vlakom i autobusom, a do njega iz britanske metropole treba oko dva sata. Naziva se i “Venecija Cotswoldsa”, a nudi mnoštvo atrakcija, brojne trgovine, kafiće i restorane, te organizira atraktivna i uzbudljiva događanja. Njegova najveća atrakcija ipak je rijeka Windrush, koju premoštava pet slikovitih kamenih mostova. Uz rijeku su uređene šetnice, ljeti se na njoj kupaju i stanovnici i gosti, uz nju se organiziraju koncerti i događanja na otvorenom.

SELO JE PROGLAŠAVANO NAJLJEPŠIM U ENGLESKOJ I JEDNIM OD NAJLJEPŠIH U EUROPI

Redovito proglašavano jednim od najljepših u Engleskoj i Europi, selo Bourton on the Water ima dugu i zanimljivu povijest, a njegovi stanovnici i danas poštuju neke stare tradicije na kojima je mjesto izraslo. Ovdje se tradicionalno lovi divljač i riječna riba, pa je poznato i po izvrsnoj lokalnoj gastronomiji koju posjetitelji mogu kušati u jednom od brojnih restorana.

Najveća se gužva u ovom selu stvara ljeti, kad je rijeka pogodna za kupanje, no posebnu čar ono ima u jesenskim i zimskim mjesecima kad ulice prekrije zlatno-crveno lišće ili krovove prekrije snježni ogrtač. Obucite se dobro i šetajte uz rijeku, promatrajte patke i ribe, ili se povucite na toplo i uživajte u kafićima i čajanama s autentičnom britanskom atmosferom.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

VJERNA REPLIKA SELA IZ 1937. GODINE I DANAS JE NAJVEĆA ATRAKCIJA

Unutar samog sela naići ćete na isto selo kojim upravo koračate, samo umanjeno! Model Village je realna replika Bourton on the Water u mjerilu jedan naprema devet na kojoj možete vidjeti sve najvažnije zgrade, poput stare vodenice u kojoj je danas Muzej automobila, sve do starih prenoćišta, crkvi, pa čak i rijeke s vodenim kotačem. Repliku je napravio nekadašnji vlasnik prenoćišta Old New Inn, a lokalnim je obrtnicima za izradu trebalo pet godina. Službeno je otvoreno na dan krunidbe kralja Georgea VI. i kraljice Elizabete 1937. godine. Na replici je čak i Model Village, još manja replika sela unutar replike!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli The Cotswolds (@the_cotswolds)

U BIRDLANDU SE NALAZI JEDINA BRITANSKA KOLONIJA KRALJEVSKIH PINGVINA ZA RAZMNOŽAVANJE

Još jedna od atrakcija kojima se ponosi selo Bourton on the Water je Birdland. Riječ je o parku, šumi i vrtovima koji se prostiru na površini od 9 hektara, a brinu o više od 150 vrsta i 500 jedinki ptica. Među njima je, u novouređenoj nastambi, i jedina kolonija kraljevskih pingvina u Engleskoj za razmnožavanje.

Tu su i razne ptice grabljivice, papige, kazuari, ždralovi i druge ptice. Bourton on the Water na savršenoj je lokaciji za istraživanje unutrašnjosti Engleske. U blizini su šume, livade, rijeke, kraj je idealan za istraživanje biciklom, a selo je na raskrižju devet označenih pješačkih ruta.

PODIJELI ČLANAK