Tražite mirno mjesto za ljetovanje? Ovo su najljepši mali gradići na jadranskim otocima

Lubenice na otoku Cresu
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Naša žudnja za putovanjima nerijetko nas odvede na razna mjesta: u neki novi grad, muzej, šumu, planinu, obiteljsko gospodarstvo, popularno izletište sa životinjama… Ali u stvarnosti, naša lutajuća duša žudi za otkrivanjem još jednog otoka, zar ne? Od egzotične flore i faune, tirkizno-plavog mora pa sve do očaravajućeg pogleda na zalazak sunca i šetnje plažom obasjane mjesečinom – odmor na otocima je jedinstven i pamtimo ga cijeli život. Ako ste u potrazi za svojom ovogodišnjom destinacijom i tražite mirno mjesto za ljetovanje, možda vas upravo ovaj popis inspirira i već danas krenete u planiranje nove avanture. Ovo su najljepša mala mjesta i gradovi na jadranskim otocima!

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

VRBOSKA

Vrboska na otoku Hvaru je u pravom smislu riječi biser Mediterana, šarmantno mjestašce koje turizam nije uspio promijeniti. Mnogi koji je posjete kažu da tamo vlada neopisiv mir koji će vam iscijeliti srce, dušu i tijelo, a zbog slikovitih mostića i prekrasnih kamenih kuća, hodajući njenim ulicama imat ćete osjećaj kao da ste se vratili u neko drugo vrijeme i promijenili stoljeće.

Zamislite da vas budi zvuk cvrčaka, miris mora, šum laganog vjetra u krošnji drveća. Nakon buđenja, izlazite ravno u zelenu šumu, kupate se u čistom moru nestvarne boje, vozite bicikl kroz netaknutu prirodu, pješačite uskim puteljcima uokvirenim borovima… Ako vam sve ovo zvuči privlačno, ne morate zamišljati ni maštati. Sve to pronaći ćete u Vrboskoj na otoku Hvaru, malenom i mirnom naselju koje je sačuvalo svoj autohtoni šarm. U Vrboskoj se danas živi kao i nekada, u skladu s prirodom i morem koje je glavni izvor sreće, zadovoljstva, ali i prehrane.

KOMIŽA

Na zapadnoj obali Visa, povučen i vrlo izoliran od ostalog dijela otoka, smjestio se živopisni grad Komiža. Na glasu kao jedan od najtoplijih gradova na Jadranu, ovaj viški biser poznat je po dugogodišnjoj ribolovnoj tradiciji, intrigantnoj povijesti, zavodljivim okusima morskih delicija i autohtone vinske sorte vugave.

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

O nastanku Komiže i njenoj srednjovjekovnoj povijesti još uvijek malo toga znamo, a prvi zapisi sežu u 12. stoljeće kada je spominjana pod imenom Val Comeza u darovnici zadarskog kneza koji je vladao dalmatinskim otocima. Kasnije su Komižom vladale mletačke i austrijske vlasti, a u svojoj novijoj povijesti poslužila je kao izuzetno važno uporište vojnim snagama. Od Drugog svjetskog rata pa sve do 1990. godine Komiža je bila u potpunosti izolirana, a 50 godina izolacije omogućilo joj je da zadrži izgled u svom izvornom obliku. Ljubitelji avantura ovdje mogu uživati u ronjenju, speleologiji i padobranskom letenju, a sve je veći interes i za vojnim turama.

LUBENICE

Svi znamo da je hrvatska obala prepuna skrivenih bisera koje se isplati potražiti jer donose odmak od turističke vreve, no jeste li znali da na otoku Cresu postoji naselje staro preko četiri tisuće godina, koje se smjestilo 378 metara nad morem i u kojem žive samo 3 stanovnika? Ono što će vas osvojiti kod mjesta Lubenice su litice koje ga okružuju i na kojim se dijelom i smjestio, s beskonačnim pogledom na morsku pučinu i prekrasnu šljunčanu plažu koja je nebrojeno puta zasluženo proglašena jednom od najljepših plaža na svijetu.

Bajkovito mjesto na otoku Cresu otkrila je cijelom svijetu pjevačica Maja Blagdan 1996. godine spotom za pjesmu ‘Sveta ljubav’ koja je predstavljala Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije u norveškom Oslu. Bio je to najbolji plasman Hrvatske na Euroviziji, a i odlična promocija za relativno zapostavljene Lubenice.

MALI LOŠINJ

Na Lošinju zrak ima neki posebni miris. Posebice u proljeće, kad začinsko i ljekovito bilje procvjeta, sa svih strana širi se ugodan, umirujući miris koji prati posjetitelja na svakom koraku. Ovaj se otok, nema sumnje, s razlogom naziva otokom vitalnosti. Savršeno čisto more, nezagađeni zrak, brojne šetnice, biciklističke i planinarske staze, kao i bogatstvo biljnih vrsta sastojci su za opuštajući i okrepljujući odmor. 

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Smješten u uvali Augusta, s nešto više od 8000 stanovnika, Mali Lošinj je najveći otočni grad na Jadranu. Ima prepoznatljivu mediteransku dušu i arhitekturu, uredne kamene uličice, glavni trg smješten uz more, panoramu kojom dominira zvonik župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije… Najljepše plaže i kupališta malo su udaljeni od centra. To je Sunčana uvala u kojoj se nalaze šljunčane plaže i brojni ugodni hoteli te mondena uvala Čikat, u kojoj su se smjestili najekskluzivniji lošinjski hoteli, kao i niz starih austrougarskih ljetnikovaca danas uređenih za najam.

DOBRINJ

Krk je jedan od naših najpoznatijih i najljepših otoka. Njegova povoljna klima, geografski položaj i prirodne ljepote prepoznati su još u antičkom dobu kada su ga stari Rimljani nazvali Zlatnim otokom. Osim činjenice da je njegovo ime jedan od rijetkih palindroma u hrvatskom jeziku (riječi koje se čitaju isto s obje strane), danas se Krk može pohvaliti bogatim kulturnim nasljeđem i predivnim krajolicima koji se ne smiju zaobići.

View this post on Instagram

A post shared by Bojan Širola (@bojansirola)

Dobrinj se nalazi na sjeveroistoku otoka na uzvisini od 200 metara iznad uvale Soline. S mediteranskim duhom utkanim u svaki kutak, ovdje dominiraju kamene kuće i uske uličice koje će vas vratiti u neka stara vremena. Posebna vrijednost ovog lijepog mjesta je romantična stara gradska jezgra te župna crkva sv. Stjepana koja datira iz 12. stoljeća. Kušajte domaće maslinovo vino i gulaš sa šurlicama, upoznajte povijest kroz živopisnu narodnu nošnju te budite dijelom jedne od tradicionalnih folklornih manifestacija.

LASTOVO

Božanska ljepota i kristalno čisto more, tišina koju prekida samo zvuk morskih valova, miris borova i skrivene uvale, kamene uličice, mediteransko bilje, istinsko gastronomsko iskustvo u autentičnoj dalmatinskoj atmosferi… Sve je to Lastovo, jedan od najjužnijih naseljenih otoka u Hrvatskoj, a po mnogima i najljepši! Posebnost starog srednjovjekovnog naselja Lastovo leži u činjenici da nije izgrađeno na samoj obali kao i ostala mjesta, amfiteatralnog je oblika, okruženo je brdima i najbolje će vam dočarati drevne običaje otočana i društvene odnose koji su postojali stoljećima unutar zajednice.

Zbog svog jedinstvenog položaja, naselje je bilo zaštićeno od gusarskih napada što mu je osiguralo konstantan razvoj, a danas ima ulogu administrativnog, društvenog i kulturnog središta. Prošetajte do Kneževog dvora, razgledajte crkvice sv. Marije na grži, sv. Antonete, sv. Kuzme i Damjana i uživajte kroz kamene uličice s pogledom na prelijepe fumare.

PODIJELI ČLANAK