Planinarenje za početnike: Sve što trebate znati ako prvi put krećete na planinu

Planinarenje za početnike, odnosno kako se pripremiti za planinu
piše Putni Kofer

Jedan od vodećih trendova prošle, pandemijske godine svakako je povratak prirodi. Ljudi su više nego ikad počeli otkrivati svoju okolicu, brda i planine, a u nedostatku brojnih mogućnosti koje su zbog koronavirusa nestale, mnogi su se okrenuli aktivnom odmoru. Ako ste među onima koji planiraju prvi put svladati neku nadmorsku visinu, donosimo mali vodič, Planinarenje za početnike, da vam to iskustvo bude što ugodnije i, ono najvažnije – da budete sigurni.

DOBRA PRIPREMA PRIJE SVEGA

Nakon što ste odlučili provesti vikend u planini i odabrali destinaciju na koju ćete se zaputiti, vrijeme je da prikupite sve potrebne podatke o stazama i izazovima koji vas čekaju. Brojne se nesreće događaju upravo zato što nedovoljno pripremljeni (i opremljeni) planinari kreću u preteške izazove ili podcijene neku stazu ili planinu.

Na svaku se planinu može popeti iz više smjerova, stazama koje su različitih dužina, težina… Na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza i planinarskih društava ili nekoj od brojnih stranica specijaliziranih za planinu koja vas zanima, pronađite detalje o stazi: dužinu, visinsku razliku, početnu točku, je li dobro obilježena… Budite svjesni svoje fizičke spremnosti i odaberite stazu koja će vam biti izazovna, ali ne i preteška.

Dosta vam je svega i maštate o pustom otoku? Pronašli smo putovanje koje će vam promijeniti život

PLANINARENJE ZA POČETNIKE – KAKO ZNATI KOJA JE PLANINARSKA STAZA KOLIKO TEŠKA?

Najbolje se voditi univerzalnim oznakama. One su: K1, K2, K3, K4, pri čemu K označava kondicijsku zahtjevnost, zatim T1, T2, T3 i T4, pri čemu T označava tehničku zahtjevnost. No, kako je obično teže penjati se nego hodati puno kilometara po ravnom, postoje i oznake visinske razlike. To su V1, V2, V3 i V4. Dakle, ako vam je prvi put, birajte K1, T1 i maksimalno V2. Ako vam bude prelagano, sljedeći put ćete lako odabrati težu stazu.

KATEGORIZACIJA STAZA

Kondicijska zahtjevnost

K1 – Lagano. Manje od 5 sati hodanja

Ova poznata mjesta koja je zaštitio UNESCO do 2050. neće postojati ili će izgledati posve drugačije

K2 – Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja

K3 – Zahtjevno. 7-9 sati hodanja

K4 – Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost

T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala

T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje

T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala, zimi povremena upotreban dereza i cepina

T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje. Zimi konstantna upotreba dereza i cepina

Visinska razlika

VR1 – 0 m – 250 m. Lagano

VR2 – 250 m – 500 m. Umjereno lagano

VR3 – 500 m – 750 m. Umjereno zahtjevno

VR4 – 750 m – 1000 m. Zahtjevno

VR5 – Više od 1000 m Vrlo zahtjevno

OPREMA ZA PLANINARENJE

Za prvi put ne morate kupovati nikakvu skupu opremu, no nemojte ni krenuti u planinu kao da idete na kavu na špici. Čvrste cipele (jeftinije gojzerice mogu se kupiti već za 200, 300 kuna), topla vodootporna odjeća, udoban ruksak na leđima. U ruksaku je obavezna dovoljna količina vode, idealno oko 2 litre (ljeti, ovisno o dužini staze, poželjno je i više). Ponesite odjeću u koju ćete se presvući na vrhu kako se ne bi prehladili, sigurno ćete se na usponu uznojiti.

Ubacite nešto hrane, čak i ako računate na ručak u planinarskom domu, planina je nepredvidiva. Baterija na mobitelu mora biti puna kako biste mogli pozvati pomoć ako se nešto dogodi ili se izgubite, nije loše imati i vanjski punjač – puno ćete fotkati, baterija ode začas. Zimi, dakako, trebate kapu, rukavice, šal, ljeti šiltericu ili šeširić da vas štiti od sunca. Planinarske opreme ima puno, a ako se zaljubite u ovu aktivnost nabavljat ćete ju postepeno. Za prvi izlet dovoljno je da mislite na svoju sigurnost i udobnost.

PONAŠANJE U PLANINI

Kad idete u prirodu, vi ste gost svim životinjama i biljkama koje tamo obitavaju, ponašajte se u skladu s tim. Ne ostavljajte u planini iza sebe baš ništa: uvijek u ruksaku imajte vrećicu u kojoj ćete svoje smeće spustiti natrag u dolinu i tamo ga baciti. Ako ste pušač, za čikove imajte spremnu kutijicu, ne bacajte ih oko sebe u šumu.

Pratite markacije (crveno-bijele krugove na drveću i kamenju), a ako niste sigurni u pravi put, pitajte planinare koje susretnete, bolje je što prije saznati idete li u dobrom smjeru.

Ne radite buku i ne uznemirujte druge planinare, kao ni životinje. Ne berite cvijeće, i tako će povenuti dok ga donesete do svoje vaze, a šumi ćete uzeti njezin najljepši ukras. Pozdravite planinare koje susrećete. Ako nekome treba pomoć, pomozite mu. Dišite punim plućima i uživajte. Upravo ste otkrili najljepši hobi na svijetu.

PODIJELI: