Iran najvelikodušniji, u SAD-u četvrtina radnika nikad ne odmara! Evo u kojim zemljama radnici imaju najviše godišnjeg odmora

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Odmor od posla nužan je svakom radniku, bilo da ga provodi na putovanjima i izletima ili ostaje kod kuće. Vrijeme bez radnih obveza omogućava odmak, mentalnu regeneraciju te odmor tijela i uma od svakodnevnog stresa. Uz to, omogućava nam kvalitetno provođenje vremena s obitelji i prijateljima, za koje često zbog posla nemamo dovoljno vremena. No jeste li se ikad zapitali koje su to zemlje s najviše dana godišnjeg odmora na svijetu?

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

U Hrvatskoj zakon propisuje da svaki radnik u jednoj kalendarskoj godini ima pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna. To znači 20 radnih dana za one koji rade pet dana u tjednu, odnosno 24 za one koji rade šest dana tjedno. To je zakonski minimum, a svaka ga tvrtka i institucija može i povećati.

HRVATI IMAJU U PROSJEKU 23 DANA GODIŠNJEG, A 14 DRŽAVNIH BLAGDANA SU NERADNI DANI

Za vrijeme odmora radnik prima punu plaću, odnosno prosjek primanja u posljednja tri mjeseca. Nema točnih podataka o tome koliko prosječno hrvatske tvrtke daju zaposlenicima dana godišnjeg odmora, no istraživanje portala Moj Posao iz 2019. pokazalo je da hrvatski radnici imaju u prosjeku 23 dana godišnjeg. Prema tom istraživanju najviše slobodnog imaju oni u velikim tvrtkama ili institucijama, a najmanje u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

Pri izračunu ukupnog broja slobodnih dana na koji radnici imaju pravo obično se danima godišnjeg pribrojavaju i državni praznici koji su neradni dani. Tako se dobiva ukupan broj dana u godini tijekom kojih radnik ne mora raditi, a da se to ne odrazi na njegova primanja. U Hrvatskoj je ukupno 14 državnih praznika u godini koji su neradni dani, pa se računa da je neradnih dana najmanje 34.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

EUROPSKE ZEMLJE VISOKO NA LISTU, NAJVIŠE GODIŠNJEG IMAJU RADNICI U AUSTRIJI

Prvo mjesto u svijetu uvjerljivo drži Iran, u kojem je minimalni zajamčeni broj dana godišnjeg 26, ali imaju još 27 neradnih državnih praznika. U toj zemlji radnici ukupno ne rade čak 53 dana u godini. Slijede Andora, Burkina Faso i Kambodža s po 45 neradnih dana, Bahrain s 44 dana, Kuvajt s 43… U Europi su na vrhu liste Estonija, Poljska, Austrija i Island, a visoko su se na listi našle i skandinavske zemlje, Francuska i Španjolska.

LOŠ POLOŽAJ RADNIKA U SAD-U: ČETVRTINA IH UOPĆE NEMA PRAVO NA PLAĆENI ODMOR

Sjedinjene Američke Države našle su se na samom začelju liste. U SAD-u, naime, ne postoji federalni ili državni zakonski minimum kad se radi o plaćenim godišnjim odmorima ili državnim praznicima, već je odluka o tome prepuštena poslodavcima. Prema američkom Zavodu za statistiku rada, većina privatnih poslodavaca nudi radnicima godišnji odmor u trajanju od deset dana nakon jedne godine u tvrtki, a broj raste s godinama staža.

Što se tiče praznika, neki poslodavci nude u prosjeku osam neradnih praznika godišnje. Ono što je možda najviše zabrinjavajuće, izvješće Centra za ekonomska i politička istraživanja prije pandemije pokazalo je da jedan od četiri radnika u SAD-u uopće nema pravo na plaćeni godišnji odmor ili praznike.

Evo koje su zemlje s najviše dana godišnjeg odmora na svijetu, s uračunatim neradnim državnim praznicima: Iran 53, Andora 45, Burkina Faso 45, Kambodža 45, Bahrain 44, Kuvajt 43, Peru 42, Alžir 41, Malta 41, Panama 40, Ujedinjeni Arapski Emirati 40, Kazahstan 40, Azerbajdžan 40, Šri Lanka 40, Estonija 39, Poljska 39, Gruzija 39, Austrija 38, Island 38, Mauricijus 38…

PODIJELI ČLANAK