Kakav spoj umjetnosti i prirode! Obišli smo “land art” stazu na Ćićariji, laganu šetnicu s prekrasnim pogledima

Foto: Lana Mindoljević
piše Lana Mindoljević

Kvarner je pravi raj za sve ljubitelje izleta, prirode i aktivnosti na otvorenom. Leđa mu čuva moćna Učka, u blizini je zeleni nacionalni park Risnjak, tu je i Platak, te slikoviti Hahlić, poznat i kao Grobničke Alpe. Za manje od sat vremena vožnje, Riječani i njihovi gosti mogu istraživati svaki put neki novi vrh i drugu stazu, od onih težih, planinarskih, do laganih turističkih šetnica za koje nije potrebna posebna oprema i dobra kondicija. Jedna od tih lakših, a prekrasnih šetnica je i “land art” staza u Parku prirode Učka, na slikovitoj Ćićariji.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

Radi ograničenog vremena tražili smo mjesto do kojeg se iz Opatije stiže za najviše pola sata vožnje, zbog različitih dobi i forme sudionika društva nismo željeli strme uspone, a ideja je bila da staza bude zanimljiva i po nečem neobična. Sve te naše kriterije zadovoljila je land art staza Stražica-Sapaćica, šetnica duga oko šest i pol kilometara, s vrlo malo uspona, do čijeg se samog početka može lako doći automobilom.

RADOVI OD PRIRODNIH MATERIJALA, POPUT KAMENA I DRVETA, I OSLIKAVANJE EKOLOŠKIM BOJAMA

Land art je pokret u svijetu koji smješta umjetničke zahvate u samu prirodu, na kamenje i stabla. Kao umjetnički pravac pojavio se šezdesetih godina 20. stoljeća u SAD-u, ali još i prvi špiljski crteži plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku oduvijek u prirodi ovakvo izražavanje.

Stazu na Učkoj osmislio je umjetnik Boris Pecigoš koji je, kako se navodi na stranicama parka prirode, njome želio utjecati na svijest o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Radovi nastaju od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta, kao što su kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, a stijene se oslikavaju isključivo ekološkim bojama.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

UMJETNIČKE INTERVENCIJE OZNAČENE SU OTISKOM DLANA NA KAMENU I PUTOKAZOM

Pronaći početak staze vrlo je jednostavno. Uputite se iz Opatije ili Rijeke vijugavom planinskom cestom prema Posjetiteljskom centru Poklon u Parku prirode Učka (lokaciju unesite u Google karte ili pratite putokaze). Tamo možete parkirati automobil, a nakon šetnje se i osvježiti u ugostiteljskom objektu.

Početak staze udaljen je stotinjak metara od centra i jasno je označen: tu ćete vidjeti mapu staze, priču o njoj i lokacije umjetnina na koje ćete nailaziti. Staza je kružna, tako da je na nju moguće ući i na drugi ulaz, za koji je potrebno još malo produžiti nakon Posjetiteljskog centra, do odvojka ceste za Vojak i parkirati kod restorana Dopolavoro.

OD LJUBAVNOG KAMENA DO MJESTA GDJE SE SASTAJU VILE: URONITE U UMJETNIČKI SVIJET I MIR ŠUME

Obilazak počinje šetnjom kroz šumu, put je širok, a podloga meka, iznimno ugodna za hodanje. Nakon nekog vremena pojavljuje se putokaz za prvu umjetninu. Svaka je umjetnička intervencija na stazi označena slikom otiska dlana na kamenu i strelicom koja pokazuje da je potrebno malo skrenuti s rute. Kako smo mi krenuli iz smjera Poklona, prva slika koju smo vidjeli bio je kameni krug s otiscima stopala na vapnenačkoj ploči.

Slijedi intervencija Vilinsko sijelo, pa ljubavni kamen koji je priroda oblikovala u obliku srca… Svaka od ovih lokacija poziva vas da uz nju zastanete, duboko udahnete, povežete se s prirodom i stopite sa šumom koja vas okružuje. Uskoro dolazimo do jedne od zanimljivijih umjetnina, naslagani niz kamenja s otiscima dlanova u različitim bojama. Svaki sljedeći umjetnički rad sve nas više oduševljava, poput labirinta od kamenja, oslikanih stijena, kamenja složenih u umjetnička djela.

Odjednom dolazimo do dijela na kojem je niz naizgled nepovezanih kamenih oblika, od ispisanih imena do složenih stožaca i srca. To je dio koji je autor prepustio posjetitelju – “Napravi svoj land art”, poziva natpis na kamenu. Na stazi je ukupno 20 umjetničkih intervencija, a prolazi i uz četiri vidikovca s prekrasnim pogledima na vrhove i grebene Učke i Ćićarije.

NE MOŽETE SE IZGUBITI: SAMO PRATITE MARKACIJE U ZELENOJ, CRVENOJ I LJUBIČASTOJ BOJI

Staza je dobro označena, no ne očekujte uobičajene crveno-bijele planinarske markacije. Staza je podijeljena na nekoliko dijelova, označenih različitim bojama, pa će vas tako na početku pratiti zeleni pravokutnici s bijelim rubom, potom ćete ući u crvenu zonu, a u zadnjem dijelu markacije će biti ljubičaste. Ako krenete od restorana Dopolavoro redoslijed će, dakako, biti obrnut. Narančastom je bojom pak označen dio staze koji spaja dva ulaza.

Land art i rock art staza u Parku prirode Učka idealna je za sve koji žele provesti vrijeme u prirodi, a nisu sigurni imaju li vremena i kondicije za ozbiljnije planinarske uspone. Savršen je izbor i za one koji vole umjetnost i žele se povezati s prirodom.

Za obilazak je potrebno oko dva sata laganog hoda, a ako želite uistinu upoznati svaku umjetninu, sjesti u šumu i upijati ljepotu oko sebe, odvojite i više vremena. Za detaljan opis svih radova prije polaska predlažemo da proučite vodič samog autora kako biste uživali u djelima i njegovoj viziji istih. 

PODIJELI ČLANAK