Pripremili smo najsočniju štrudlu od jabuka, još nam nikad nije ispala ovako dobro! Spremite recept, često ćete mu se vraćati

Štrudla od jabuka ima posebno mjesto u mnogim kuhinjama, a ova s domaćim korama i savršenim tijestom vrijedi truda i vremena. Evo kako ju pripremiti!

Štrudla od jabuka s domaćim korama
Foto: Moja Ane kuha / Gastro Kofer
  • Vrijeme pripreme:oko 4 sata (s odmaranjem tijesta)
  • Broj porcija:10-12
  • Težina:Zahtjevno
  • Kuhinja:Hrvatska / Austrijska

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli štrudle i savijače, te male paketiće okusa omotane finim tijestom. A u svijetu slatkih štrudli, samo je jedna kraljica: ona od jabuke. I sami često posežemo za kupovnim korama i tako si olakšavamo pripremu, nemamo ništa protiv tog prečaca, ali ovaj put smo zasukali rukave i napravili cijeli posao od nule. I nije uopće bilo toliko teško! U nastavku donosimo naš recept za štrudlu od jabuka s domaćim korama, jednom kad ga isprobate uvijek ćete mu se vraćati!

ŠTRUDLA OD JABUKA S DOMAĆIM KORAMA NIKAD NE IZLAZI IZ MODE

Štrudla od jabuka jedan je od onih deserata koji nikad ne izlaze iz mode, a ona s domaćim korama posebno je ukusna. Jednostavna, mirisna i utješna, priziva djetinjstvo i toplinu doma. Jabuke su idealno punjenje za štrudlu, a volimo ih i u pitama, zbog balansa prirodne slatkoća i blage kiselosti koji stvaraju skladan okus. Njihova sočnost čini nadjev bogatim, a ne preteškim. Osim toga, jabuke se lako kombiniraju s cimetom, orasima, grožđicama ili vanilijom, pa svaka štrudla može imati svoj karakter.

KOJU SORTU JABUKA ODABRATI ZA ŠTRUDLU?

Za savršenu štrudlu najčešće se preporučuju sorte jabuka koje imaju čvrstu strukturu i laganu kiselkastu notu, poput jonagolda, idareda, granny smith ili zlatnog delišesa. Takve jabuke tijekom pečenja ne postaju kašaste, nego zadrže lijepu teksturu i svježinu.

Što se tijesta tiče, koristite obavezno brašno tip 400 za pite i savijače. Nemojte ga požurivati, što duže bude odstajalo tijesto će se bolje razvlačiti. Jeste li spremni? Idemo na recept za štrudlu od jabuka s domaćim korama!

Sastojci

Tijesto:

  • 500 g brašna obavezno tip 400 za pite i savijače (prosijati zbog grudica)
  • 6 g soli
  • 280 ml hladne ili mlake vode
  • 2 žlice ulja

Nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • šećera po želji
  • 2 vanillin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g maslaca
  • narezanih oraha po želji

Premaz

  • malo ulja i vode

Postupak pripreme

  1. Od svih sastojaka zamijesite mekano tijesto, ručno ili uz pomoć kuhinjskog robota s nastavkom za tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ga ponovno kratko premijesite, podijelite na dva jednaka dijela i oblikujte kugle.
  2. Svaku kuglu lagano nauljite, prekrijte prozirnom folijom i stavite u nauljenu posudu s poklopcem kako se ne bi stvorila korica. Ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje 2 do 3 sata, a idealno preko noći – tako će se gluten bolje razviti i tijesto će se lakše razvlačiti. Ako ste u žurbi, dovoljno je i sat vremena odmora.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite, očistite od koštica i peteljki te narežite na manje kockice. U većem loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodajte jabuke, šećer po želji, vanilin šećer i cimet, pa sve lagano pirjajte dok jabuke ne omekšaju.
  4. Izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite ga da se desetak minuta prilagodi sobnoj temperaturi. Na stol raširite pamučni stolnjak, lagano ga pobrašnite i tijesto razvaljajte valjkom koliko možete. Ostavite ga da odmori nekoliko minuta, a zatim ga pažljivo razvlačite rukama iznutra prema krajevima, dok ne postane vrlo tanko, gotovo prozirno.
  5. Nadjev rasporedite po dvije uzdužne strane tijesta, pospite sjeckanim orasima i uz pomoć stolnjaka zarolajte dvije štrudle. Po potrebi ih prepolovite, ovisno o veličini pleha, i odstranite zadebljane rubove tijesta. Od jedne kugle dobit ćete četiri štrudle, odnosno ukupno osam komada od ove količine tijesta.
  6. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega slažite štrudle. Ponovite postupak s drugom kuglom tijesta. Svaku štrudlu premažite mješavinom ulja i vode.
  7. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C i pecite štrudle oko 40 minuta, dok ne poprime zlatnožutu boju. Kad se ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Pročitajte još