Ovako pripremljene pohane tikvice još niste probali: sastojke sigurno imate kod kuće, a recept je toliko dobar da ćete ga zapisati

Imamo recept za hrskave pohane tikvice koje ćete pripremiti u svega pola sata! Savršene su za ljeto, a obožavaju ih i odrasli i djeca

Hrskave pohane tikvice poslužene na crnom tanjuru s umakom od vrhnja i vlascem, uz cherry rajčice i zelene masline.
Foto: Gastro Kofer
  • Priprema:40 minuta
  • Broj porcija:4-6
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Kad temperature porastu, rijetko tko želi sate provoditi uz štednjak. Zato su ljetna jela koja se pripremaju brzo i s nekoliko osnovnih sastojaka uvijek pravi hit. Od hladnih salata do jednostavnih jela iz tave, ljeto je idealno vrijeme za kuhanje koje ne oduzima mnogo vremena, a donosi puno užitka! I, naravno, povrće tada dolazi u prvom planu. Tržnice i vrtovi prepuni su svježih plodova, a tikvice su svakako među najomiljenijima. Neutralnog su okusa, svestrane su i mogu se pripremiti na bezbroj načina: pohane, punjene, pečene, u varivu ili na žaru. Pohane tikvice posebno volimo jer su hrskave izvana, a sočne iznutra. Idealne su kao prilog, predjelo ili čak glavno jelo, a djeca ih obožavaju čak i ako inače nisu ljubitelji povrća. Recept koji donosimo u nastavku ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat će vas oduševiti!

RECEPT ZA POHANE TIKVICE: KORISNI SAVJETI ZA PRIPREMU

Iako je recept jednostavan, tajna savršeno pohanih tikvica krije se u malim trikovima. Najvažnije je narezati tikvice na tanke ploške i malo ih posoliti prije paniranja. Tako će, naime, otpustiti višak vode i ostati čvrste i ukusne. Parmezan u smjesi daje dodatnu aromu i hrskavost, a kukuruzno brašno osigurava onu zlatnu, prhku koricu koju svi volimo.

Ono što najviše volimo kod ovog recepta jest to što ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu jer sve sastojke gotovo sigurno već imate kod kuće. Uz minimalan trud dobit ćete jelo koje se savršeno slaže s omiljenim ljetnim prilozima, umacima i salatama. Ako ih jednom probate, ove pohane tikvice sigurno će postati redoviti gost vašeg ljetnog stola!

Sastojci

  • 3 tikvice
  • 3 jaja
  • 3 žlice kukuruznog brašna
  • 1 žlica brašna
  • ½ žlice mljevene crvene paprike
  • 1 žlica vegete
  • 2 žlice parmezana
  • Sol
  • Papar po želji
  • 2 dl ulja za prženje

Postupak pripreme

  1. Tikvice operite i narežite na tanke ploške (po dužini ili poprijeko, po želji). Lagano ih posolite i ostavite da malo odstoje kako bi otpustile višak tekućine. Potom ih po potrebi obrišite papirnatim ubrusom.
  2. U jednoj zdjeli umutite jaja s prstohvatom soli. U drugoj zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, običnu žlicu glatkog brašna, ribani parmezan, žlicu vegete, mljevenu crvenu papriku i papar po ukusu. Dobro promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
  3. Svaku plošku tikvice prvo uvaljajte u suhu smjesu s parmezanom, pazeći da je potpuno prekrivena sa svih strana. Zatim je umočite u umućena jaja i lagano otresite višak.
  4. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Tikvice pržite sa svake strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Gotove tikvice vadite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće. Poslužite ih tople uz tartar umak, ajvar, sir ili prilog po želji.

Pročitajte još