Skuhali smo varivo od bundeve i slanutka i potpuno se oduševili! Toliko je dobro da ga planiramo raditi cijelu jesen

Nismo očekivali da će nas jedno jednostavno jelo toliko osvojiti, ali ova kombinacija bundeve, slanutka i mirisnih začina postala je naš novi jesenski favorit!

Varivo od bundeve i slanutka u zdjeli, snimljeno izbliza, s kruhom i sjemenkama u pozadini.
Foto: Gastro Kofer / Mala Mande
  • Priprema:60 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Temperature su pale, dani su sve hladniji i vrijeme je da kuhinju ponovno ispune mirisi toplih jela na žlicu. A i složit ćemo se svi da nema boljeg osjećaja od ukusnog i hranjivog tanjura nakon radnog, prohladnog dana. Upravo zato ovih dana rado posežemo za našim provjerenim favoritima, a jedno od njih svakako je varivo od bundeve i slanutka. Jednostavno je za pripremu, fino i zasitno, i svakim zalogajem donosi baš onaj osjećaj doma koji nam u ovom razdoblju tako dobro dođe.

BUNDEVA JE KRALJICA JESENI

Bundeva je bez sumnje prava kraljica jeseni, svestrana, mirisna i neizostavna u gotovo svakoj kuhinji kada zahladi. Njezina topla narančasta boja unosi vedrinu u tmurne dane, a bogat, nježan okus savršeno se slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Od kremastih juha od bundeve i mirisnih variva, preko pečenih priloga koji obogaćuju svaki tanjur, pa sve do sočnih kolača i finih deserata, bundeva se bez napora uklapa u najrazličitije recepte.

Osim što je ukusna, bundeva je i prava mala riznica zdravlja. Bogata je vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima koji jačaju imunitet i podržavaju probavu, što je posebno dragocjeno u hladnijem dijelu godine. Zbog svoje svestranosti često postaje glavna zvijezda sezonskih jelovnika, a u mnogim kućanstvima ima posebno mjesto upravo u jesen. Bilo da je pripremate u slanoj ili slatkoj verziji, u klasičnim receptima ili modernim kombinacijama, jedno je sigurno: bez bundeve jesen jednostavno nije ista.

VARIVO OD BUNDEVE I SLANUTKA: RECEPT KOJI ĆE VAS OSVOJITI

Varivo od bundeve i slanutka jedno je od onih jela koje naizgled djeluje jednostavno, a već nakon prvog zalogaja potpuno vas osvoji. Spoj kremaste bundeve, aromatičnog povrća i slanutka koji daje punoću čini ovo varivo savršenim jesenskim obrokom, toplim, hranjivim i punim okusa. Priprema je brza i bez kompliciranih koraka, a rezultat je tanjur koji pruža i utjehu i energiju. Bilo da ga poslužite kao lagani ručak ili večeru uz komad domaćeg kruha, ovo je recept kojem ćete se rado vraćati tijekom cijele sezone.

Sastojci

  • 400 g bundeve
  • 400 g slanutka (kuhanog)
  • 1 poriluk
  • 1 veća mrkva
  • Povrtni temeljac (0,5 litre)
  • Komad korijena celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • Sol i papar
  • Za posluživanje(po želji): sjeckani peršin, bučino ulje, parmezan, tostirane bučine sjemenke

Postupak pripreme

  1. Bučine sjemenke najprije stavite u tavu u tankom sloju, bez dodatka ulja. Lagano ih tostirajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, uz povremeno miješanje, dok ne postanu zlatne i zamirišu. Odložite ih sa strane za kasnije posluživanje.
  2. Povrće narežite na kockice. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa kratko prepržite nasjeckani poriluk dok ne omekša i zamiriše. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak, mrkvu, bundevu i komadiće korijena celera te sve zajedno pirjajte oko 5 minuta, uz povremeno miješanje.
  3. Dodajte slanutak i kurkumu, začinite solju i paprom, pa sve prelijte povrtnim temeljcem toliko da sastojci budu pokriveni. Kuhajte lagano oko 45 minuta, dok povrće potpuno ne omekša, a okusi se prožmu.
  4. Po želji, izdvojite nekoliko žlica variva i izblendajte ih štapnim mikserom, pa ih vratite natrag u lonac. Na taj način varivo će dobiti lijepu, kremastu teksturu bez dodavanja vrhnja.
  5. Gotovo varivo poslužite toplo, pokapano bučinim uljem i posuto sjeckanim peršinom, naribanim parmezanom i tostiranim bučinim sjemenkama. Najbolje prija uz domaći kruh.

Pročitajte još