Nutricionisti se mršte, a gosti osmjehuju: u ovoj se regiji uz doručak tradicionalno pije krigla piva

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Zobene pahuljice, smoothie, kajgana, sendvič… Što god jeli ujutro, zdrav, ukusan i zasitan doručak mnogima je najvažniji obrok u danu. Daje nam energiju za sve obveze i napore koji su pred nama. No u jednoj njemačkoj regiji prvi obrok u danu često uključuje i – pivo. Riječ je o “weißwurstfrühstücku”, odnosno doručku s bijelim kobasicama i perecima, koji je karakterističan za južni dio njemačke regije Bavarske. Tamo ćete u pubovima često naići na ponudu za ovaj izdašan obrok, tu se pije pivo uz doručak, koji redovito konzumiraju i lokalci i turisti.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

POSLUŽUJU SE U ZDJELI S TOPLOM VODOM, UZ PEREC I KRIGLU PIVA

Mnoga mjesta na svijetu imaju jedinstvene jutarnje tradicije. U nekim dijelovima Francuske ljudi u 9 ujutro piju vino i jedu iznutrice, na Tajlandu se uz izlazak sunca jede dim sum, u Kini dan nerijetko započinju juhom… U Bavarskoj, regiji poznatoj po Oktoberfestu i tradicionalnim nošnjama, doručak koji se sastoji od bijelih kobasica, mekanih pereca i senfa, uz kriglu piva, održava pravu lokalnu “radost života”. Kobasice se poslužuju u zdjeli s toplom vodom, a obavezno je skinuti im kožu. Obično se zarežu po dužini i izvuče se punjenje, no neki ga Bavarci naprosto “isišu” iz crijeva.

“WEIßWURSTFRÜHSTÜCK” JE VIŠE OD OBROKA, TO JE VRIJEME DRUŽENJA

Za Bavarce, “weißwurstfrühstück” je više od običnog obroka, to je izgovor za neformalno druženje kad je prekasno za kavu, a prerano za ručak. U gostionicama u Münchenu preko tjedna se okupljaju radnici, a vikendom obitelji s djecom ili skupine prijatelja. Atmosfera u njima više nalikuje na petak navečer nego na jutarnje sate. Dok je strancima neobično vidjeti pivo uz doručak, domaći ga ne doživljaju kao alkohol, već više kao namirnicu, poput kruha.

TELETINA, SLANINA, ZAČINI… LEGENDA KAŽE DA SU NASTALE SLUČAJNO

Točno podrijetlo bijelih kobasica, napravljenih od teletine, leđne slanine, luka, peršina i začina, nije jasno. Međutim, najpopularnija je priča da su nastale slučajno. Godine 1857. mladom münchenskom gostioničaru ponestalo je ovčjih ovitaka za kobasice pa je umjesto njih upotrijebio svinjske. Zabrinut da bi mogli prsnuti tijekom prženja, Moser ih je odlučio kuhati u vodi. Prema legendi, tako su nastale kuhane bijele kobasice kakve se i danas jedu.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

TRADICIONALNO SU SE JELE PRIJE PODNE, NO DANAS IH GOSTIONICE CIJELI DAN IMAJU U PONUDI

Danas su bijele kobasice jedno od najpoznatijih bavarskih jela i jedna od prvih stvari koje će vam mještani reći da probate. Jede se u južnom dijelu regije, posebno u gornjoj Bavarskoj na području Oberbayerna. Neslužbena “granica bijele kobasice” su rijeke Dunav i Majna jer se sjevernije od njih ovaj izdašni doručak puno rjeđe nalazi. Tradicionalno su se konzumirale prije podnevnih crkvenih zvona, čega se i danas neki pridržavaju. No u brojnim gostionicama sada se ovaj obrok ipak može naručiti tijekom cijelog dana.

ODNEDAVNO U OVOM NEOBIČNOM OBIČAJU MOGU UŽIVATI I VEGETARIJANCI I VEGANI

I dok su stanovnici Münchena i Bavarci općenito ponosni na svoju tradiciju, vremena se mijenjaju i dolaze novi trendovi. Oni nisu zaobišli ni bijele kobasice. Jedna je Njemačka tvrtka uspjela napraviti veganske bijele kobasice koje su čak i uvrštene u ponudu Oktoberfesta. Reakcije su izgleda dobre, pa sad i vegani i vegetarijanci mogu uživati u ovom neobičnom bavarskom doručku.

PODIJELI ČLANAK