Napravite malo drugačiji pire krumpir i isprobajte recept koji ovaj klasični prilog pretvara u pravu i zdravu deliciju

Foto: Shutterstock

Krumpir je mnogima omiljeni prilog. Tako je jednostavan, svestran, ukusan, povoljan i dostupan. Možemo ga peći u pećnici s mesom, kuhati kao prilog uz povrće, pripremati od njega popečke, raditi složence s kobasicama, napraviti restani krumpir… Jedan od omiljenih priloga od krumpira je jednostavni i klasični pire krumpir. Kremast je i ukusan, ali ponekad nam može malo dosaditi. Zato vam danas predlažemo da ga učinite zanimljivijim i dodate mu različito povrće koje će obogatiti njegov okus. Evo kako pripremiti pire krumpir s povrćem!

FANTASTIČAN NAČIN ZA UVESTI VIŠE POVRĆA U PREHRANU

Priprema klasičnog pirea od krumpira u osnovi je jako jednostavna. Skuhani krumpir pomiješa se s maslacom i malo mlijeka, posoli pa gnječi ručno (nipošto mikserom jer će ga to učiniti gumastim). Ovaj povrtni pire radimo na isti način, s tim da ćemo se više poigrati sa začinima i dodacima.

Pire krumpir s povrćem, osim što je jednostavan za pripremu, odličan je način da dodate više povrća u prehranu. To je najčešće posebno važno kod djece koja često ne vole ni vidjeti zelenu boju na tanjuru. Krumpir ovom jelu daje kremoznost i zasitnost, a povrće ga obogaćuje okusima, vitaminima i mineralima. Možete izabrati različite vrste povrća, ovisno o tome koje volite, imate pri ruci ili želite „podvaliti“ ukućanima. Poseban okus ovom pireu daje pasta od pečenog češnjaka, koju možete izbaciti ako pripremate jelo za nekoga tko je na njegov okus osjetljiv.

U pripremi ovog pirea koristili smo povrće svijetle boje, kako mu ne bi puno promijenili originalnu boju. Cvjetaču možete zamijeniti s brokulom (ili ih kombinirati), okus će biti fantastičan. Omjer krumpira i povrća u ovom pireu neka bude najviše 1 naprema 1. Znači, količine povrća slobodno mijenjajte, ali neka krumpir čini barem polovicu pirea. Za prilog dovoljan za otprilike četiri odrasle osobe bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 500 g krumpira
  • ½ glavice cvjetače
  • ¼ korijena celera
  • 1 batat
  • 4-5 režnjeva češnjaka
  • 30 g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 0,5 dcl mlijeka
  • Sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Zagrijte pećnicu na 200 °C. Krumpir ogulite, narežite i stavite kuhati.
  • Povrće operite, narežite na kockice i stavite na lim s papirom za pečenje. Dodajte češnjak u opni. Začinite uljem, solju i suhim bosiljkom.
  • Pecite oko 20 minuta dok ne omekša.
  • Izvadite povrće, prohladite. Češnjaku uklonite opnu i stavite jezgru sa strane.
  • Pečeno povrće izmiksajte u blenderu. Dodajte pečeni češnjak i sve sjedinite.
  • U kuhani krumpir dodajte maslac, malo mlijeka i izgnječite. Umiješajte pire od povrća.
  • Začinite po potrebi. Poslužite toplo kao prilog mesu ili ribi.

Pročitajte još