Recept za naan kruh s češnjakom je jednostavan

DAŠAK INDIJE U KUHINJI

Ove jednostavne lepinjice mogle bi postati vaša omiljena zamjena za kupovni kruh, a gotove su u trenu

Kruh je jedna od osnovnih namirnica u ovom dijelu svijeta. Praktičan je, zasitan, možemo mu dodati šunku, sir i druge nareske i napraviti slasni sendvič, iskoristiti ga za različite namaze… Ne morate ga uvijek kupovati, različite kruhove i peciva možete napraviti i sami. A za dane kad vam se ne da na pripremu gubiti puno vremena, tu je ovaj recept za naan kruh, jelo podrijetlom iz Indije, koje se odlično slaže s premazom od maslaca i češnjaka.

U RECEPT ZA NAAN KRUH IDU OSNOVNE NAMIRNICE KOJA VEĆINA VEĆ IMA U KUHINJI

Naan je ime za indijski kruh, koji bi kod nas bio najsličniji uštipcima i pogačicama. Tanak je, ali mek, idealan za kombiniranje s namazima i narescima, ili kao dodatak gustim juhama i krepkim varivima. U recept za naan kruh idu zaista samo osnovni sastojci, većinu vjerojatno već imate kod kuće, a na pripremu i pečenje nećete potrošiti puno vremena. Mi vam donosimo recept za verziju s maslacem i češnjakom, no možete ih napraviti i prazne, ili im pak dodati još sastojaka, poput sira, pred kraj pečenja.

JEDNOSTAVNIJA VERZIJA S PRAŠKOM ZA PECIVO I JOGURTOM

Naan je tradicionalni kruh iz Indije, koji se u originalu pekao u glinenoj peći tandori. Naš recept za naan kruh ipak koristi neke “prečice” i olakšava pripremu. Korištenje jogurta u tijestu čini ga mekanim i rahlim. Osim toga, ova brza verzija koristi prašak za pecivo umjesto kvasca, što skraćuje vrijeme pripreme, a peče se u tavi umjesto u pećnici.

NAJBOLJI RECEPT ZA NAAN KRUH

Za pripremu 6 naan kruhova bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo (pola vrećice)
  • pola žličice soli
  • pola žličice šećera
  • 120 g grčkog jogurta
  • 60 ml mlijeka
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za premaz:

  • 50 g žlice maslaca
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
  • Nasjeckani svježi peršin (opcionalno)

RECEPT ZA NAAN KRUH: POSTUPAK PRIPREME

  • U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Dodajte jogurt, mlijeko i maslinovo ulje te zamijesite mekano tijesto.
  • Ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna; ako je presuho, dodajte malo mlijeka. tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da odmori 10-15 minuta.
  • Kad je odmorilo, tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u okrugli ili duguljasti oblik, debljine oko 3-4 mm.
  • Zagrijte suhu tavu (po mogućnosti onu koja se ne lijepi) na srednje jakoj vatri.
  • Stavite jedan naan u tavu i pecite 1-2 minute dok se ne pojave mjehurići. Okrenite i pecite još 1-2 minute dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ponavljajte dok ne ispečete sve komade. Ako želite da budu hrskaviji, pecite ih malo duže na jačoj vatri, ali pazite da ne izgore.
  • Za premaz, u malom lončiću otopite maslac i dodajte mu nasjeckani češnjak. Ugrijte zajedno oko 1 minutu, da zamiriše, ne smije ništa zagorjeti.
  • Pečeni naan premažite toplim maslacem s češnjakom i po želji pospite svježim peršinom. Jedite kao prilog ili samostalno. Dobar tek!

Aktualno

Pročitajte još