Prekrasno moslavačko izletište ima neodoljivu hranu i svježa vina, nije skupo, a ovdje možete i prespavati

Izletište Kezele u Moslavini
Foto: Instagram @seoskiturizamkezele
piše Putni Kofer

Iako već desetljećima stanovnici seoskih krajeva dolaze u grad zbog boljih životnih uvjeta, u posljednjih nekoliko godina sve je više onih koji su u potrazi za istinskim vrijednostima očuvane prirode, seoskim mirisima koji podsjećaju na bakinu kuhinju i ruralnim ugođajem. Gradovi su postali bučni i prenaseljeni pa se mnogi okreću jednodnevnim vikend izletima na kojima mogu pobjeći od gužve i svakodnevice, a koji uključuju domaću hranu, kapljicu vrhunskog vina i prekrasnu prirodu u opuštajućem ambijentu. Ponuda može uključivati smještaj u starinskim kućama, domaće životinje i igrališta kako bi klincima bilo zanimljivije. Ako tražite inspiraciju za vikend bijeg i izlet u okolici Zagreba, moslavačko izletište Kezele od glavnog grada je udaljeno samo 30-tak minuta vožnje, a jednom kad dođete – uvijek ćete se vraćate!

London u vrijeme adventa postaje čarobna zimska bajka: klizališta, skulpture od leda, vidikovci, sajmovi... Evo zašto ga zaista vrijedi posjetiti!

SEOSKA IDILA: IZLETIŠTE KEZELE JEDNO JE PRVIH OBITELJSKIH DOMAĆINSTAVA U OKOLICI ZAGREBA

U srcu Moslavine, na pola puta između Ivanić Grada i Čazme, smjestilo se imanje obitelji Kezele koje je nastalo na dugoj tradiciji pripreme kotlovine i proizvodnje vina. Na imanju su uređene drvene kućice stare oko 100 godina u kojima se uživa u jelima iz domaće kuhinje i vinima iz njihovog vlastitog podruma.

Obitelj Kezele osnovala je jedno od prvih obiteljskih izletišta u okolici Zagreba. Ovo je domaćinstvo posebno i po tome što se čudesne seoske starine čuvaju u etnografskoj zbirci koju možete razgledati, ali i kupiti originalni suvenir. Osnovni dojam koji će vas odmah obuzeti jest seoska autentičnost i idila, od arhitekture starih kuća pa sve do otvorenih ognjišta u dvorištu. Degustirajte autohtonu moslavačku vinsku sortu škrlet te uživajte u tradicionalnoj kuhinji i jelima koja će vam pripremiti uvijek prijateljski raspoloženi domaćini.

Za predjelo krenite s domaćim pladnjem na kojem je servirana šunka, kobasice, špek, sir i razni namazi, paradajz juha s domaćim noklicama im je uvijek izvrsna, a za glavno jelo počastite se seljačkim pečenjem, marčanskim roštiljem ili pak s divljači u saftu s knedlama na pari ili domaćim njokima…

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

Uz svako jelo na meniju ćete pronaći preporučeno vino koje se savršeno stapa s hranom, a kao šećer na kraju ne propustite kušati domaće štrukli sa sirom ili mamin kolač s višnjama. Cijena glavnih jela kreće se od 50 kn pa nadalje, a za bocu domaćeg vina izdvojit ćete 100 kuna.

NAKON DOBROG DOMAĆEG OBROKA – ODVAŽITE SE NA REKREACIJU

Većina namirnica koje će vam poslužiti na stol stiže sa samog imanja ili okolnih gospodarstava i OPG-ova pa se slobodno može reći da je njihov glavni moto u kuhinji „od polja do stola”. Uzgajaju i domaće životinje poput gusaka, patki, svinja i koza, a peku i svoje rakije i pripremaju razne likere.

Nedaleko od restorana nalazi se i štala s domaćim životinjama, a najveći hit su konji pasmine hrvatski posavac. Uz najavu moguće je dogovoriti i jahanje, kako za iskusne jahače, tako i za početnike koji će biti u sigurnim rukama iskusnih trenera. Za rekreativce i ljubitelje hodanja je idealna šetnja ili bicikliranje šumom do jezera, a vožnju u seoskim kolima bismo preporučili onima koji nakon pozamašne količine domaćih specijaliteta neće biti raspoloženi za hodanje. 

PODIJELI ČLANAK