Ukusna i zasitna juha od kukuruza savršeno grije kad zahladi, imamo provjereni recept za brzu i jednostavnu pripremu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U hladnim zimskim mjesecima, a što se nas tiče i u ostatku godine, ništa ne godi kao tanjur mirisne, tople juhe. Pripremamo ih stalno, bilo da se radi o klasičnoj pilećoj juhi, minestroneu bogatom povrćem ili finim kremastim juhama od bundeve, brokule, tikvica… Juha može biti odličan početak ručka, ali i zaseban obrok, pogotovo kad nam na kraju dana treba lagana večera koja se jednostavno i brzo priprema. A jedna od onih koje će bez problema funkcionirati i kao obrok je kremasta juha od kukuruza. Recept koji donosimo u nastavku je jednostavan i brzo se priprema!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

KUKURUZ JE SUPERNAMIRNICA, IMA MALO KALORIJA I BROJNE VITAMINE I MINERALE

Kukuruz je, nakon pšenice i riže, najčešće konzumirana žitarica na svijetu. Jedemo ga kuhanog, pečenog, u salatama, od njegovog se brašna rade kruh i peciva, od njega nastaje mnogima omiljeni prilog palenta… Ta žuta zrna zaista su svestrana. Kukuruzu se često predbacuje da ima poprilično kalorija, no istina je da on, zbog visokog postotka ugljikohidrata, a malog udjela masti, puni tijelo čistom i brzo raspoloživom energijom.

Na 100 grama, što je jednako jednom većem klipu, ima oko 90 kalorija, a sadrži folnu kiselinu i brojne vitamin i minerale. Najslađi je svjež, ubran ljeti, ali u receptima se bez problema koristi i konzervirani koji ne gubi puno na svom okusu, pa čak ni na nutritivnim vrijednostima.

RECEPT: GUSTA JUHA OD KUKURUZA

U ovom receptu koristimo kukuruz iz konzerve, no njega ljeti možete zamijeniti s 2-3 veća klipa kukuruza. U tom slučaju kukuruz prvo skuhajte, skinite s njega zrna nožem, pa ih dalje koristite kako je navedeno. Kao i sve krem juhe, i ova će biti bolja ako umjesto vode koristite mesni ili povrtni temeljac. Ako ste temeljac netom skuhali, iskoristite ustinjeno meso i povrće u juhi s kukuruzom. No i već će sam okus temeljca dati posebnu notu ovom bazičnom receptu. Za 4 osobe bit će vam potrebno:

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina
 • 1 konzerva kukuruza od 300 g
 • 0,5 litre jake pileće juhe ili temeljca
 • 0,5 dcl mlijeka
 • 1 žlica kiselog vrhnja
 • sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

 • Isperite zrna kukuruza koja ste izvadili iz konzerve. Odvojite desetak komada koji će vam kasnije služiti za dekoraciju.
 • Stavite grijati temeljac (ili juhu), a kukuruz s mlijekom izblendajte u jednoličnu, glatku smjesu.
 • Ako koristite kuhano povrće iz juhe (mrkvu, celer), dodajte ga u blender s kukuruzom, a meso (npr. prsa) što sitnije narežite i dodajte juhi u sljedećem koraku.
 • Izblendani kukuruz dodajte juhi pa sve zajedno zagrijte, dodajte sol i papar te začinite po želji dodatnim lisnatim začinima poput bosiljka i peršina.
 • Kad juha prokuha, a vi ste zadovoljni s okusom i začinima, skinite ju s vatre.
 • U svai tanjur servirajte juhu, malu žličicu kiselog vrhnja i dodajte par zrna kukuruza.
PODIJELI ČLANAK