
ISKORISTITE SEZONU
U hladnim zimskim mjesecima, a što se nas tiče i u ostatku godine, ništa ne godi kao tanjur mirisne, tople juhe. Pripremamo ih stalno, bilo da se radi o klasičnoj pilećoj juhi, minestroneu bogatom povrćem ili finim kremastim juhama od bundeve, brokule, tikvica… Juha može biti odličan početak ručka, ali i zaseban obrok, pogotovo kad nam na kraju dana treba lagana večera koja se jednostavno i brzo priprema. A jedna od onih koje će bez problema funkcionirati i kao obrok je kremasta juha od kukuruza. Recept koji donosimo u nastavku je jednostavan i brzo se priprema!
Kukuruz je, nakon pšenice i riže, najčešće konzumirana žitarica na svijetu. Jedemo ga kuhanog, pečenog, u salatama, od njegovog se brašna rade kruh i peciva, od njega nastaje mnogima omiljeni prilog palenta… Ta žuta zrna zaista su svestrana. Kukuruzu se često predbacuje da ima poprilično kalorija, no istina je da on, zbog visokog postotka ugljikohidrata, a malog udjela masti, puni tijelo čistom i brzo raspoloživom energijom.
Na 100 grama, što je jednako jednom većem klipu, ima oko 90 kalorija, a sadrži folnu kiselinu i brojne vitamin i minerale. Najslađi je svjež, ubran ljeti, ali u receptima se bez problema koristi i konzervirani koji ne gubi puno na svom okusu, pa čak ni na nutritivnim vrijednostima.
U ovom receptu koristimo kukuruz iz konzerve, no njega ljeti možete zamijeniti s 2-3 veća klipa kukuruza. U tom slučaju kukuruz prvo skuhajte, skinite s njega zrna nožem, pa ih dalje koristite kako je navedeno. Kao i sve krem juhe, i ova će biti bolja ako umjesto vode koristite mesni ili povrtni temeljac. Ako ste temeljac netom skuhali, iskoristite ustinjeno meso i povrće u juhi s kukuruzom. No i već će sam okus temeljca dati posebnu notu ovom bazičnom receptu. Za 4 osobe bit će vam potrebno:
ISKORISTITE SEZONU
BALKAN JE SVE VEĆI HIT
Kvizovi
SVE TO U JEDNOM DANU!
neočekivani heroji
Najneobičniji zakon u Europi?
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza