Ukusna i zasitna juha od kukuruza savršeno grije kad zahladi, imamo provjereni recept za brzu i jednostavnu pripremu

Foto: Shutterstock

U hladnim zimskim mjesecima, a što se nas tiče i u ostatku godine, ništa ne godi kao tanjur mirisne, tople juhe. Pripremamo ih stalno, bilo da se radi o klasičnoj pilećoj juhi, minestroneu bogatom povrćem ili finim kremastim juhama od bundeve, brokule, tikvica… Juha može biti odličan početak ručka, ali i zaseban obrok, pogotovo kad nam na kraju dana treba lagana večera koja se jednostavno i brzo priprema. A jedna od onih koje će bez problema funkcionirati i kao obrok je kremasta juha od kukuruza. Recept koji donosimo u nastavku je jednostavan i brzo se priprema!

KUKURUZ JE SUPERNAMIRNICA, IMA MALO KALORIJA I BROJNE VITAMINE I MINERALE

Kukuruz je, nakon pšenice i riže, najčešće konzumirana žitarica na svijetu. Jedemo ga kuhanog, pečenog, u salatama, od njegovog se brašna rade kruh i peciva, od njega nastaje mnogima omiljeni prilog palenta… Ta žuta zrna zaista su svestrana. Kukuruzu se često predbacuje da ima poprilično kalorija, no istina je da on, zbog visokog postotka ugljikohidrata, a malog udjela masti, puni tijelo čistom i brzo raspoloživom energijom.

Na 100 grama, što je jednako jednom većem klipu, ima oko 90 kalorija, a sadrži folnu kiselinu i brojne vitamin i minerale. Najslađi je svjež, ubran ljeti, ali u receptima se bez problema koristi i konzervirani koji ne gubi puno na svom okusu, pa čak ni na nutritivnim vrijednostima.

RECEPT: GUSTA JUHA OD KUKURUZA

U ovom receptu koristimo kukuruz iz konzerve, no njega ljeti možete zamijeniti s 2-3 veća klipa kukuruza. U tom slučaju kukuruz prvo skuhajte, skinite s njega zrna nožem, pa ih dalje koristite kako je navedeno. Kao i sve krem juhe, i ova će biti bolja ako umjesto vode koristite mesni ili povrtni temeljac. Ako ste temeljac netom skuhali, iskoristite ustinjeno meso i povrće u juhi s kukuruzom. No i već će sam okus temeljca dati posebnu notu ovom bazičnom receptu. Za 4 osobe bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 1 konzerva kukuruza (300 g)
  • 0,5 l jake pileće juhe ili temeljca
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • sol, papar
  • po želji: kuhano povrće iz juhe (npr. mrkva, celer), začini (bosiljak, peršin)

POSTUPAK PRIPREME

  • Isperite zrna kukuruza iz konzerve i odvojite nekoliko zrna za dekoraciju.
  • Stavite temeljac grijati, a ostatak kukuruza s mlijekom izblendajte u glatku smjesu.
  • Po želji dodajte kuhano povrće iz juhe u blender; izblendano meso dodajte kasnije u juhu.
  • Umiješajte kukuruznu smjesu u temeljac, začinite solju, paprom i lisnatim začinima.
  • Zagrijte do vrenja, a zatim maknite s vatre.
  • U svaki tanjur stavite žlicu juhe, malu žličicu kiselog vrhnja i nekoliko cijelih zrna kukuruza.
  • Poslužite toplo.

Pročitajte još