Hrskava i svježa salata s piletinom, slaninom i sirom jedna je od najpopularnijih na svijetu: uz ovaj trik uvijek će vam ispasti savršeno

Foto: Getty Images / Canva

Dani su sve topliji i mnogima pašu lagana jela, ona s puno povrća, kao i ona bez mesa. Povremeno i dalje kuhamo nešto na žlicu, ali sve češće nam je na meniju – salata. I to ne bilo kakva, već osvježavajuća i lagana salata koja bez problema može funkcionirati i kao kompletan obrok. Ako ste već probali našu waldorfsku salatu, salatu s tunjevinom ili klasičnu caprese salatu, vrijeme je za nešto novo. Cezar salata jedna je od najpopularnijih složenih salata na svijetu, a vrlo ju lako možete pripremiti kod kuće. Recept za Cezar salatu prenosimo s bloga Tikvica.com Laure Bais.

SALATA JE NAZVANA PO CAESARU CARDINIJU, TALIJANSKOM KUHARU, A S RIMSKIM VLADAROM NEMA NIKAKVE VEZE

Jeste li znali da je Cezar salata izmišljena je 1924. godine od strane Caesara Cardinija, talijanskog kuhara koji je radio u Meksiku? Iako ime može sugerirati povezanost s rimskim vladarom, zapravo nema nikakve veze s bilo kojim Cezarom. Prema zapisima, tri su ključna sastojka ove salate: romana salata, hrskavi krutoni i parmezan. Četvrti bitan element je umak za Cezar salatu, koji u originalnom receptu nije sadržavao majonezu, već jaja.

Možda ste naišli na recepte za Cezar dressing s inćunima. U originalnom receptu ove ribice nisu bile dio jela. Ljudi su ih s vremenom počeli dodavati u umak zbog njihovog bogatog, slanog okusa koji dodatno pojačava profil salate.

CEZAR SALATA NAJBOLJA JE KAD KRUTONE I UMAK RADITE SAMI

Cezar salata najbolja je kada i umak i krutone radite sami. Tradicionalno, Cezar salata se ne poslužuje s piletinom, no kako se okusi odlično slažu, u ovom članku sam odlučila podijeliti i verziju salate s piletinom. To omogućava da ova salata ne bude samo prilog, već i zasitno glavno jelo, savršeno za svaku priliku. Čest dodatak salati je i hrskava slanina.

RECEPT ZA CEZAR SALATU

Inspiriran originalnim receptom, ovaj recept kombinira svježinu salate romane s domaćim krutonima, bogatim umakom od majoneze, parmezana, Dijon senfa i još ponečeg. Po želji dodajte pečenu piletinu i hrskavu slaninu te uživajte u laganom ručku ili večeri. Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno:

SASTOJCI

Glavni sastojci:

  • 1 salata romana
  • 150 g rezanog parmezana

Krutoni:

  • 150 g kruha ili peciva
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka

Umak za Cezar salatu:

  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g majoneze
  • 30 g ribanog parmezana
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 2 žličice Worcestershire umaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 fileta inćuna
  • malo svježe mljevenog papra

Dodatni sastojci za Cezar salatu s piletinom:

  • 500 g pilećih prsiju
  • 3 žlice ulja (za prženje piletine)
  • sol, papar (za začiniti piletinu)
  • 130 g slanine ili pancete

POSTUPAK PRIPREME

  • Operite i osušite listove salate romane. Po želji ih narežite.
  • Za krutone, kruh narežite na kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko popržite.
  • Dodajte kockice kruha i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Ostavite da se ohlade.
  • Za umak stavite sve sastojke (majonezu, ribani parmezan, senf, Worcestershire umak, limunov sok, inćune, češnjak i papar) u blender i miksajte do glatke smjese.
  • Listove salate stavite u veći tanjur, dodajte pripremljeni umak, krutone i rezani parmezan.
  • Za verziju s piletinom, pileća prsa začinite solju i paprom, ispecite na tavi s malo ulja, zatim narežite na trake i dodajte na salatu.
  • Slaninu narežite na kockice i prepržite dok ne postane hrskava, pa je dodajte na salatu.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još