Dani su sve topliji i mnogima pašu lagana jela, ona s puno povrća, kao i ona bez mesa. Povremeno i dalje kuhamo nešto na žlicu, ali sve češće nam je na meniju – salata. I to ne bilo kakva, već osvježavajuća i lagana salata koja bez problema može funkcionirati i kao kompletan obrok. Ako ste već probali našu waldorfsku salatu, salatu s tunjevinom ili klasičnu caprese salatu, vrijeme je za nešto novo. Cezar salata jedna je od najpopularnijih složenih salata na svijetu, a vrlo ju lako možete pripremiti kod kuće. Recept za Cezar salatu prenosimo s bloga Tikvica.com Laure Bais.
SALATA JE NAZVANA PO CAESARU CARDINIJU, TALIJANSKOM KUHARU, A S RIMSKIM VLADAROM NEMA NIKAKVE VEZE
Jeste li znali da je Cezar salata izmišljena je 1924. godine od strane Caesara Cardinija, talijanskog kuhara koji je radio u Meksiku? Iako ime može sugerirati povezanost s rimskim vladarom, zapravo nema nikakve veze s bilo kojim Cezarom. Prema zapisima, tri su ključna sastojka ove salate: romana salata, hrskavi krutoni i parmezan. Četvrti bitan element je umak za Cezar salatu, koji u originalnom receptu nije sadržavao majonezu, već jaja.
Možda ste naišli na recepte za Cezar dressing s inćunima. U originalnom receptu ove ribice nisu bile dio jela. Ljudi su ih s vremenom počeli dodavati u umak zbog njihovog bogatog, slanog okusa koji dodatno pojačava profil salate.
CEZAR SALATA NAJBOLJA JE KAD KRUTONE I UMAK RADITE SAMI
Cezar salata najbolja je kada i umak i krutone radite sami. Tradicionalno, Cezar salata se ne poslužuje s piletinom, no kako se okusi odlično slažu, u ovom članku sam odlučila podijeliti i verziju salate s piletinom. To omogućava da ova salata ne bude samo prilog, već i zasitno glavno jelo, savršeno za svaku priliku. Čest dodatak salati je i hrskava slanina.
RECEPT ZA CEZAR SALATU
Inspiriran originalnim receptom, ovaj recept kombinira svježinu salate romane s domaćim krutonima, bogatim umakom od majoneze, parmezana, Dijon senfa i još ponečeg. Po želji dodajte pečenu piletinu i hrskavu slaninu te uživajte u laganom ručku ili večeri.
Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno:
Glavni sastojci
- 1 salata romana
- 150 g rezanog parmezana
- Krutoni
- 150 g kruha ili peciva
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
Umak za Cezar salatu
- 2 češnja češnjaka
- 150 g majoneze
- 30 g ribanog parmezana
- 1 žličica Dijon senfa
- 2 žličice Worcestershire umaka
- 2 žlice limunovog soka
- 3 fileta inćuna
- malo svježe mljevenog papra
Dodatni sastojci za Cezar salatu s piletinom
- 500 g pilećih prsiju
- 3 žlice ulja (za prženje piletine)
- sol, papar (za začiniti piletinu)
- 130 g slanine ili pancete
RECEPT ZA CEZAR SALATU: POSTUPAK PRIPREME
- Operite i osušite listove salate romane. Ostavite ih cijele ili ih narežite na željenu veličinu.
- Za krutone, kruh narežite na kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani češnjak. Kada češnjak zamiriši, dodajte kockice kruha i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Ostavite ih da se ohlade.
- Za umak, u blender ili multipraktik stavite majonezu, ribani parmezan, Dijon senf, Worcestershire umak, limunov sok, filete inćuna, češnjak i malo svježe mljevenog papra. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
- Listove salate stavite u veći tanjur te po njima rasporedite željenu količinu pripremljenog umaka..
- Dodajte krutone i rezani parmezan po salati.
- Ako radite salatu s piletinom, pileća prsa začinite solju i paprom.
- U tavi zagrijte ulje i pecite pileća prsa dok ne postanu zlatno-smeđa i dobro pečena. Ostavite ih da se malo ohlade prije rezanja na trake.
- Dodajte pripremljene trake piletine na salatu.
- Slaninu ili pancetu narežite na kockice te prepržite posebno bez dodatka ulja.
- Kad postane hrskava, maknite s tave i njome pospite salatu.
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.