Krpice sa zeljem pravi su okus bakine kuhinje! Savršeno se slažu s mesnim pečenjem ili kobasicama, a ukusne su i kao samostalno jelo

Foto: Shutterstock

Postoje jela koja baš svi vole, za koja se iznenadiš kad čuješ da ih netko ne jede. S druge strane, neka izazivaju podjele, poput tripica ili drugih jela od iznutrica. Za njih se slobodno može reći: ili ih obožavaš, ili ne podnosiš. Krpice sa zeljem, čini nam se, ipak pripadaju u drugu kategoriju, iako se rade od svima dragih namirnica: tjestenine i kupusa. Ovo se jelo oduvijek jede u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, a u Slavoniji ćete ga naći pod imenom „flekice s kupusom“. Recept za krpice sa zeljem ne može biti jednostavniji, a možete ih jesti samostalno ili kao prilog mesu.

KUPUS JE POVOLJNA I PRISTUPAČNA SUPERHRANA PREPUNA VLAKANA, VITAMINA I MINERALA

Kupus je jedna od najzdravijih namirnica, prepun je vlakana, vitamina i minerala. Jedan je od najboljih izvora vitamina C, sadrži vitamine K i B, ali i kalij, kalcij, magnezij… Odličan je saveznik u borbi protiv prehlada i gripe, a pritom je vrlo povoljan i pristupačan. Zimi često uživamo u jelima od kiselog kupusa, a svježeg ga jedemo na salatu, u jelima na žlicu, brojim jelima bez mesa ili s tjesteninom, kao u ovom receptu. Pripremite recept za krpice sa zeljem za sljedeći ručak i dobit ćete ukusno i zdravo jelo koje se brzo i jednostavno priprema.

RECEPT ZA KRPICE SA ZELJEM

Ovo jelo možete pripremiti i od kupovne tjestenine, no lako ju je pripremiti i kod kuće. Svježa tjestenina ima posebno finu teksturu i okus i kad je jednom probate više se nećete vraćati sušenoj. Lakše ju je pripremiti ako imate aparat za izradu tjestenine, ali ni bez njega nije teško. Trebat će vam valjak za tijesto i malo snage u rukama i začas ćete se diviti svojim domaćim krpicama. Za ovo jelo za četiri osobe bit će vam potrebno:

POSTUPAK PRIPREME

  • U brašno dodajte jedno po jedno jaje, posolite i zamijesite glatko tijesto.
  • Podijelite tijesto na više dijelova pa svaki razvaljajte valjkom ili kroz mašinu za tjesteninu, pazeći na ujednačenu debljinu.
  • Ostavite razvaljano tijesto da se prosuši.
  • Sitno nasjeckajte luk, odstranite vanjske listove kupusa ako su tvrdi i nasjeckajte kupus na što manje komade.
  • U velikoj tavi zagrijte mast ili ulje. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast.
  • Umiješajte šećer i miješajte dok se ne otopi.
  • Dodajte nasjeckani kupus, promiješajte da se prekrije masnoćom i šećerom.
  • Posolite, podlijte s malo vode i pirjajte 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
  • Tijesto narežite u kvadrate (“krpice”), kuhajte ih u slanoj vodi 4-5 minuta, zatim procijedite.
  • Umiješajte kuhane krpice u pirjani kupus, začinite po potrebi i dobro promiješajte.
  • Poslužite toplo kao glavno jelo ili prilog mesnim jelima.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Anja Maršić (@hungry_anja)

Pročitajte još